iPon Hírek

Hivatalos: Elkészült a Windows Phone 8 harmadik frissítése

Dátum | 2013. 10. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft hosszas várakozást követően bejelentette a GDR3-as Windows Phone frissítést. A WP 8 "ápolásáról" gondoskodó szoftvercsomaggal kapcsolatban máris előre jelezték, hogy sokáig fog tartani, mire mindenki meg kapja a frissítést, ám a jelek szerint megéri várni. A Windows Phone 8 platform életében ez a mostani kiadás jelentős előrelépést jelent az Androiddal szemben folytatott piaci versenyt figyelembe véve. Korábban az operációs rendszerek csatájában a korlátok miatt a Microsoft rendszerét futtató okostelefonok hátrányból kezdtek. Most ezeket a megkötéseket egy huszárvágással minden fontosabb megsemmisítették vagy arrébb tolták, éppen eléggé ahhoz, hogy végre elkészülhessenek azok a készülékek, amik minden téren felveszik a kesztyűt a vetélytársakkal. Előzetesen egyébként a legtöbb, most napvilágot látott tulajdonság már kiszivárgott, és nagyon úgy fest, hogy a pletykák jobbára be is igazolódtak a GDR3-mal kapcsolatban.

Ezzel a verzióval támogatást kapnak az óriási, 5-6 hüvelykes megjelenítők, így létrejöhetnek az első "phabletnek" gúnyolt hatalmas Windows Phone-ok. Eddig a maximális felbontás a WP8 esetében 1280 x 768 képpont volt, mostantól viszont a fejlesztők már 1920 x 1080-as paneleket is alapul vehetnek az újdonságaikhoz. A megnövekedett pixelszám mellé elkél a nagyobb számítási kapacitás is. Ennek megfelelően már alkalmazhatnak a készülékgyártók négymagos chipeket is, vagyis akár a Qualcomm palettájának legerősebb tagjai, a Snapdragon 800 szériába sorolt lapkák (MSM8974/AB) is munkába állhatnak a Windows Phone 8 pártfogásában. A Microsoft átgondoltan alakította ki a GDR3 kiadást, így a felhasználói felületet is hozzá igazították a nagyobb panelek támogatásához. Mostantól egy sorban nem csak négy élő csempe lehet kirakva, hanem már akár hat is. Ezen felül az alkalmazások gyors bezárására is lehetőségünk lesz, ebben egy kis X segít majd minket, ami a feladatváltó felületén fog felbukkanni külön, minden alkalmazás előnézeti képénél. Valamint még a felhasználói felületnél maradva fontos újítás az automatikusan elforduló kijelző, ilyenkor a telefon a beépített szenzorokra hagyatkozva próbálja a megfelelő helyzetbe állítani a képernyő tartalmát. Végül egy "akadálymentesített" felületet is kapunk (Mobile Accessibility). Ezt bekapcsolva az egész gépezet használata könnyebb lesz a hátrányos helyzetűeknek vagy idősebbeknek, mert intenzívebben fog hatni az érzékekre, a hallásra és a látásra egyaránt (pl. kontrasztosabb tartalom, nagyobb ikonok, stb.). A sofőrökre is gondoltak, és a biztonságot szem előtt tartva megszületett a Driving Mode. Ezt aktiválva csak a legfontosabb dolgokat látjuk megnövelt méretben, minden feleslegesnek vélt információ eltűnik a megjelenítőről. Bluetooth-os eszközök továbbra is csatlakoztathatóak ilyenkor a telefonhoz (headset, vagy az autó audiorendszere). Amennyiben pedig ilyenünk nincs, akkor beállítható, hogy ha valaki hívni próbál, automatikusan kapjon egy üzenetet, amelyben a telefonunk tudatja a hívóval, hogy úton vagyunk, és később, lehetőségünk szerint visszahívjuk.

Az apró, de mégis kellemes és fontos újdonságok listáján is szemezgethetünk bőven. Például már be tudunk majd tenni bármilyen egyedi hangot, nem a gyári kínálatban kell megtalálni a nekünk tetszetőst. Külön jelzőszignált kaphatnak a hanghívások, szöveges üzenetek, e-mailek és persze az emlékeztetők is. Bluetooth-on keresztül is tudunk majd internetelérést megosztani és jobb lesz a belső tárhely kezelése. Végül mindezek mellett még állítólag több száz olyan módosítást is végrehajtottak a háttérben, amelynek köszönhetően jobb lesz a WP8 teljesítménye, és így a felhasználói élmény. A Windows Phone GDR3 tehát hivatalosan is megérkezett, és várhatóan az összes komolyabb szerepben tetszelgő WP8-as mobil felhasználója számára elérhető lesz. Gondolhatunk itt számtalan Nokia Lumiára (pontos listát nem kaptunk), a HTC kettősére, a 8X-re és a 8S-re, valamint remélhetőleg arra a néhány Huawei modellre is, ami az elmúlt év során forgalomba került. Az információink szerint az első frissítések hamarosan befutnak a felhasználókhoz, de a folyamat akár hónapokat is igénybe vehet. Ezzel együtt felmerül valamelyest a szegmentáció problémája, de remélhetőleg itt nem lesz olyan jelentős a széthúzás, mint az Android esetében. Az első olyan vas, ami már gyárilag az új rendszerrel érkezik, az várhatóan a Nokia Lumia 1520 lesz, ezt október 22-én leplezik majd le Abu-Dzabiban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Nemadja
2013.10.15. 10:34
2. bekezdés, 3. mondat: "Most ezeket a megkötéseket egy huszárvágással minden fontosabb megsemmisítették vagy arrébb tolták..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pasa44
2013.10.15. 11:09
Jöhet a wp-re bármennyi frissítés, akkor is csak egy ronda hulladék marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jamborka
2013.10.15. 11:16
Szubjektív vélemény...

egyébként roppant gyors, és megbízható. L520 Nokia telóm van
és rettenetesen meg vagyok vele elégedve előtte Iphone3Gs volt
a jelenlegi mérföldekkel jobb és jobban működő. És egyre összeszedettebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bosshunter...
2013.10.15. 11:31
Én is kíváncsi leszek hogy mire lesz képes a rendszer, miután végre megkapja az igazi high-end hardvereket, ami a mai mobilpiacon elérhető......Izgalmas lesz, ugyanis alacsonyabb specifikációk mellet nagyon jól teljeített, tapasztalataim alapján a Windows Phone folyékonyabban működött, mint egy papíron hasonló Android okostelefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. heviztksz
2013.10.15. 11:52
pasa44: hozzáértő vagy, az látszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hegyitaho
2013.10.15. 11:54
@bosshunterman igen, maga a rendszer stabil és folyamatos mert messze nem olyan számításigényesek (pl. animációk) ezért ott nincs nagy jelentősége, de komolyabb játékok már megakadnak 8x-en (modern combat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bosshunter...
2013.10.15. 12:30
@hegyitaho Értem én ezt, természetesen senki sem állította, hogy a WP mágikus módon felúzza a hardverek számítási teljesítményét, viszont a kisebb számításigény objektív jó dolog, ez erősebb hardver mellett is előny marad, szóval a kevésből-sok (remélhetőleg) átváltódik sokból-mégtöbbé....Legfőképp a beépített internetböngésző teljesítményére leszek kíváncsi, mivel az eddig is (számomra)túltett a várakozásokon......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hegyitaho
2013.10.15. 14:54
@bosshunterman tényleg? én utálom mert fapados. nincs fullscreen, előre gomb, mindenféle nagyításhoz szöveg tördelés. uc browser sokkal jobb (bár utóbbi sajnos ott sincs). ha raknának bele 1 notification center-t a főképernyőtől balra és tennének oda quicksettings-t is akkor már nem nagyon tudnék belekötni a rendszerbe (ja és google maps...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2013.10.15. 16:16
Eddig az volt a duma, hogy a WP (durván túlárazott) szutyok-retek vasakon is megy, mert olyan optimalizált, és 256 meg 512 Mb RAM mindenre elég, most meg megy a melldöngetés, hogy hú de jó lesz, ha csúcs vas lesz alatta.

No végre a WP elérte azt a szintet, amit egy átlag teló már 15 éve képes, be lehet állítani normálisan a csengőhangokat. Szuper.
Bezzeg Notif.center még most sincs.

Ha továbbra is ilyen sebességgel fejlődik, jó kis cucc lesz ez... 20 év múlva...

(Amúgy meg szerintem még mindig rohadt egysíkú, és ronda (és nem, nem a widgetek hiányoznak róla, még csak nem is a csempékkel van a baj)).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Reinkz
2013.10.15. 18:09
Szubjektív: igen ronda de optimalizált nem mint a szutyok android és nem apple ára van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ubuntu44
2013.10.15. 19:06
j.panzer, Teljesen egyetértek veled!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. david99999...
2013.10.15. 19:27
Szerintem semmivel sem rosszabb mint a többi. Ez is csak egy szoftver, nem tökéletes de ha megvagy a hibáival abszolút szerethető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. realman
2013.10.16. 03:19
Be fog jönni a microsoft terve. most ,hogy bepaliztàk a nokiàt, (hogy ràtukmàltàk a winfost-androiddal vitték volna,mint a cukrot ( mindegy ,hogy milyen gagyi de a parasztnak az kell) és felvàsàroltàk elkezdenek jó wp ost csinàlni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!