iPon Hírek

Hivatalos infók az érkező Windows 8 kiadásokról

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A hivatalos bejelentés alapján a Microsoft Windows 8-as operációs rendszeréből – amely az idei év második felében, valamikor október folyamán érkezhet meg – csak háromféle kiadás készül. Az x86-os rendszerek piacán kétféle Windows 8-ból választhatnak majd a felhasználók: az egyik a Windows 8, a másik a Windows 8 Pro nevet kapja, az ARM alapú változat neve pedig Windows 8 RT lesz.

Az alap Windows 8 az átlagfelhasználóknak szánt konfigurációkat veszi célba: erre a kiadásra Windows 7 Starterről, Home Basic-ről és Home Premiumról is lehet majd frissíteni. A Windows 8 Pro ezzel szemben a haladó felhasználókat és az üzleti szegmens szereplőit célozza meg. A Windows 8 Pro minden szolgáltatást tartalmaz, ami az alap Windows 8-ban jelen van, plusz kínál BitLocker és BitLocker To Go támogatást, csoportházirendet, távoli asztal elérést, EFS-t (Encrypting File System) és Hyper-V támogatást is, sőt, még VHD alapú bootra is képes. Erre a kiadásra Windows 7 Professional és Ultimate változatokról lehet majd frissíteni.


A Windows 8 RT csak és kizárólag előtelepített formában lesz elérhető a különböző ARM alapú PC és tábla konfigurációkon. Ez a kiadás eszköztitkosítási képességekkel érkezik, valamint tartalmazza a Microsoft Word, Excel, PowerPoint és OneNote érintőkijelzőre optimalizált kiadását is. Az új operációs rendszer nem tartalmazza majd a Windows Media Playert, a Storage Spaces szolgáltatást és a Pro kiadás tulajdonságaival sem ruházza fel a Microsoft.
Az egyes kiadások szolgáltatásairól a fenti táblázatok adnak képet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. CyberPunk6...
2012.04.17. 10:41
Majd azért várjuk ki a végleges verziót és azt amikor elkezdenek jönni az alkalmazások a rendszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010
2012.04.17. 10:53
Nekem nagyon tetszett és majdnem olyan gyors HDD-rol mint a Win 7 SSD-vel, a Metrót meg majdcsak lelövi valami szemfüles hacker.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. mythbuster
2012.04.17. 10:54
Én a helyükben ezt nem adnám ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mythbuster
2012.04.17. 10:55
atti2010

Rakd tele alkalmazásokkal, majd nézd meg a végeredményt 3 hét múlva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... mythb...
2012.04.17. 11:13
honnan tudod milyen lesz akkor? A microsoftnál dolgozol? A w7 sem lassul már be egyáltalán, nincs még kint a végleges verzió, nincsenek még optimalizált alkalmazások, mégis honnan veszed ezeket a kijelentéseket? Minden alapot nélkülöz a hozzászólásod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Supra
2012.04.17. 11:20
Ez pozitív, hogy nem lesz annyi változat - persze nyilván ebből is lesz mindenféle variáció, tehát a végére lesz vagy 50 féle: de azért ez pozitív.

Mondjuk, gonosz módban azt mondanám, hogy teljesen mind1, hány változat közzül nem válaszotk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. fszotyi
2012.04.17. 11:21
A consumer preview-t en mar nem probaltam ki, de a developer preview-ben volt 1 olyan h ha a registry-ben atirtal 1 erteket akkor a metrot ki tudtad kapcsolni es start menu is volt. Talan van remeny...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. lajcsi1975
2012.04.17. 11:26
A MS megjelenés előtt álló oprendszereinek fikázása már-már tradicionális múltal rendelkezik.
De majd olyan 2014 körülre belenyugszanak és tudomásul veszik hogy változik a világ , változnak az oprendszerek , és mi is változunk (persze nem mindannyian, vannak köztünk olyanok akik foggal körömmel ragaszkodnak a múlthoz.)

Üdv:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Supra
2012.04.17. 11:35
lajcsi1975:

Igen, van igazság abban, hogy divat fikázni - aki nem tud róla semmit, beáll a táborba. De a metro felület mindenkire kényszerítése alapvetően hibás lépés - hogy mennyire jó, nem jó, kinek jó, kinek nem, arról lehet vitatkozni - de azért gondolj bele: el tudsz képzelni egy rendszergazdát, hogy ezzel a felülettel dolgozik, amikor a windows7-ben lévő összes program 50-80%-ban nem kapott GUI felületet?!?!
Amikor ahhoz, hogy a már nem kritikusan rossz (win7)használható legyen, úgy kell összevadászni a programokat sokszor az MS-től (lásd: sysinternals suite)? Szerinted mennyi az esélye, hogy ezek a programok használhatóak lesznek metro-ról?

Mert ugye azt te sem gondolod, hogy ezuttal újraírnak minden olyan kódot, amit még a win95-ből maradt az oprendszerben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6... Supra
2012.04.17. 11:42
Én még nem hallottam sehol, hogy a metroból ne lehetne átlépni a régi asztalra, ha azt akarod használni. A win tömegtermék, nem a szakembereknek készül, hanem az átlagnak, akinek nem kell többet mappákkal törődni meg hasonlókkal, lesz 4-5 interaktív csempéje (email, fb, skype, képek, google, youtube) mindent amit valóban használ egy kattintással elér az asztalról, mindenféle külön menüzés, ide tettem oda tettem nélkül, leül és mindent tud használni amit akar. Az fb értesít az asztalon, meg a mail is ha jön valami, nem kell alul babrálni a skypeal, mert a csempén látható, hogy ki elérhető stb..

NEKIK akiknek készül az eddigi legjobb koncepció, nem kell majd minden hétvégén anyósomnak magyarázni mi hogy működik, csak leül és menni fog neki magától is.

Aki meg szakértő (a fórumokra ők járnak erről beszélgetni ezért tűnik úgy, hogy senkinek nem tetszik) az meg majd kikapcsolja a metrot vagy használ linuxot...
az mst pont nem fogja érdekelni az az ali pár %, vaghy lehet 15 alatti réteg aki ebben tartozik, ez nem őket veszi célba elsősorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. lajcsi1975
2012.04.17. 11:44
Én ezt úgy látom mintha a win8 a metro felülettel elmenne abba az irányba mint a mai linux disztrik , lehet használni őket guival , de a komoly rendszerszintű műveleteket csak konzolbol lehet megcsinálni majd. Valamint én azt nehezen hiszem hogy a win8 végleges kiadásaiban a metro felület nem lesz kikapcsolható , akár legálisan akár illegálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Supra
2012.04.17. 11:46
Hát, fene tudja, mindenhol azt írják, hogy nem lehet.

Az, hogy miért lett a metro, tök nyilvánvaló, de kétlem, hogy ezzel nem fogja megszorítani az androidot, vagy az apple-t.

Már csak azért is, mert azokra is bármikor lehet csinálni hasonló felületet - ha a win8 terjedni fog, biztos hogy el is fog készülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CyberPunk6... Supra
2012.04.17. 12:05
A w8-nak van egy hatalmas előnye a droiddal és társaival szemben... az amit a micorsoft mindenképpen meg akar valósítani, az átjárhatóság a készülékeid között, akár olyan szinten, hogy egy helyen egyben egyszerre megveszel egy programot és mind a hármon fut egyformán és kompatibilisen. Míg telefonon táblán lehet alternatíva mindenkinek, hogy a következő wp8 lesz, mert majd kompatibilis lesz akkor az asztalijával, ez sokkal nagyobb fegyvertény, mint a google chrome OS, hogy majd a telefonja miatt váltani fog asztalin...

Teljesen racionális amit az ms csinál, kimondottan még pont jókor kezdték el, szerintem ha valaki figyelembe veszi, hogy kinek és miért készül, és ki adja a legnagyobb bevételt, akkor ezeket nézve elég egyértelmű számomra, hogy hatalmas siker lesz, ha nem is a w8 (az előre harangozott negatív kritika miatt), de ez a fejlesztés a w9-re biztosan beérik, mire megfelelő lesz a cross platform támogatás és kifejlődik a rendszer környezete is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Supra
2012.04.17. 12:15
Meglátjuk!

Vannak azért intő jelek... pl. hogy a kompatibilitás hite nem abból ered, hogy azonos a két oprendszer, csak abból, hogy ugyanúgy néz ki - és ettől igen nagyot lehet csalódni. Pláne egy olyan cég esetén, aki még az azonos patformon futó azonos programjának a két verziója között képtelen ezt megoldani...

Majd az idő eldönti. Én nem az egyszerű felület ellen vagyok, hanem az ellen, hogy belekényszerítsenek valamibe. Androidon pl. ha nem tetszik a felület (launcher) keresek másikat, és kész. Szerintem inkább ez irányba kellett volna haladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... Supra
2012.04.17. 12:17
Gondolom ezeknél a közös eszközkészlettel lesz megoldva, persze már magából a hardwareből rengeteg különbség adódik, nem lesz crysis 2 a telefonon, de a tableten és telefonon futó cuccok teljes emulációjára simán képes lehet az asztali verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Oggy
2012.04.17. 12:38
"Én még nem hallottam sehol, hogy a metroból ne lehetne átlépni a régi asztalra, ha azt akarod használni. A win tömegtermék, nem a szakembereknek készül, hanem az átlagnak, akinek nem kell többet mappákkal törődni meg hasonlókkal"

Abszolút mértékben ott a pont.

Rengeteg alternatíva van már, senki nem tart pisztolyt senki fejéhez, hogy frissítsd.

Nekem pl van egy, most már abszolút nem nagynak számító monitorom, én pl. szeretnék rohadt nagy panelokat látni rajta szép képekkel, mozogjon és akkor gőgicsélve elkattintgatom. (Nyilván nem szó szerint értve.)

Grafikusként egykét oprendszert magam mögött tudtam már, én pl az XP-vel szívtam a legtöbbet...ízlések és pofonok, de a grafikus felület, a kinézet és a "használhatóság" (mindegyik használható, ez már nem a 90-es évek), sosem akadályozott semmiben.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Oggy
2012.04.17. 12:40
Másrészt, ahogy a google oprendszere kúszik fel mobilról táblagépekre és mostmár asztali gépekre is, a Windowsnak is érdekében állhat, akár az apple színtű átjárhatóság kialakítása. Szerintem ez sem negatív dolog.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SneakySnai...
2012.04.17. 13:01
@Supra "Vannak azért intő jelek... pl. hogy a kompatibilitás hite nem abból ered, hogy azonos a két oprendszer, csak abból, hogy ugyanúgy néz ki - és ettől igen nagyot lehet csalódni."
Nem tudom te honnan szeded ezeket az infókat, de Microsoft a Consumer Preview bemutatóján többször is nyomatékosan kihangsúlyozta, hogy bizony az ARM és az asztali változatok alatt ugyanaz a kód fut (tehát kernel szinten ugyanaz), és mivel az appok HTML5/JS-ben íródnak majd optimális esetben, ha a képernyőfelbontás skálázhatóságát megoldja a fejlesztő app szinten(márpedig megoldja, mutattak is már pár ilyet), akkor bizony valós átjárhatóságról beszélünk.
És akkor még csak az appok-ról beszéltem, az hogy maga az oprendszer is szinkronizálja magát pl a tábládon és az asztalidon szintén demonstrálva lett a bemutatón. Tehát itt bizony nem hitkérdésről van szó.
Nem árt esetleg tájékozódni tényekről, mielőtt kijelentünk dolgokat

Az ilyen rendszergazdás hozzászólásokhoz meg én is csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem nem sok olyan elvetemült rendszergazda lehet, aki Windows7-es környezetben dolgozik (egyébként van egy olyan dolog is, hogy Windows Server pl), és ezért szerintem eleve fura felvetés ilyen érveket hozni a 8 ellen, mivel ez sem arra van kitalálva, hogy szervet adminisztráljanak róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Supra
2012.04.17. 13:19
SneakySnail:

Nem ártana érteni, mire válaszolsz. Én nem az oprendszerről beszéltem, hanem a rajta futó alkalmazásokról. Szerinted normális, hogy az alkalmazásokat HTML5/JS-ben írják? Szerinted ez az az irány, amerre menni kellene? Mert akkor valami baj van veled, már ne is haragudj. Írtál már valaha egyetlen sor kódot?

Az, amikor minden web alapon fut, azt úgy hívják pl. hogy chrome os - és azt pont most változtatták meg, mert nem vált be start menü nélkül.

Androidon is lehet script és natív kódot is írni, és meg is látszik, melyik alkalmázást hogy írtak.

Nagyon örülök, hogy bejöttél fikázni, már hiányzott: de mesélj már arról, hogy Te mit használsz nap mint nap? Én üzemeltetek vmware platformot, MS clustert, és jó pár szervert ezen kívül: programoztam csak a múlt évben 5 kölünböző nyelven, tehát legalább kicsit értek hozzá. Te mit csináltál, ami feljogosít a fikázásra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Supra
2012.04.17. 13:21
Oggy: lszi adj egy linket, vagy írd le, hogy lehet visszalépni az asztalra Win8 beta preview-ben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2012.04.17. 16:39
Supra,

Rá köll bökni a halira, de a tálcád továbbra is használhatatlan marad, 2 ikonod lesz majd, a windóz explorer meg az ie, mindkettőt gyakran szoktuk használni hasznos dolgokra!

A Metrót nem lehet kinyírni a frissítés óta, ne próbálkozzatok vele!

CyberPunk666,

1. Mivel informatikusnak tanulok van némi fogalmam az egészről, ahogyan tapasztalataim szerint a windóz 7 lassulásáról is, ez NEM azt jelenti, hogy föltelepíted és beszaggat, hanem föltelepíted, megrakod alkalmazásokkal, majd használod pár napot, azt ne velem próbáld már megetetni, hogy ugyanúgy fog pattani a tányéros vinyón mint a frissen telepített állapotában!

2. Sokan a windóz 8 -at csak képeken látták, nálam föl van húzva VMWare -re, tesztelés céljából megraktam pár programmal és ugyanúgy belassul mint a windóz 7 a tányéros vinyóval!

3. Véleményem szerint ez a Metró egy nagy fos, táblagépre való, desktop kategóriában HASZNÁLHATATLAN, semmi értelmét nem látom, max itt valaki írta, hogy majd a nagyi rábök a facebookra és belálykolja unokáját, hát az én nagyim XP -t használ és nem annyira balfasz így 86 évesen, hogy ne tudjon kettőt rábökni az operára, vagy a könyveléses alkalmazására, tehát elvárható lenne a microsoftól, hogy az ilyen népbútító gagyvasz lóf@szt mellőze a rendszeréből, vagy gondoskodjon róla, hogy a fogyatékkal nem élők normális körülmények között kikapcsolhassák azt a sz@rt és emberhez méltóan használhassák a innovációjukat!

4. Where is the start menu yeah? Naponta fontos szerepet játszik a felhasználók életében, talán még fontosabb jelentőséget kap sokszor mint maga az asztal, egyetlen pont ahol minden kategorizálva elérhető, hogy említsem a win vista innovációjában föltüntetett gyakran használt programokat és az egyszerű de gyors keresőt.

Aki nem tud meglenni metró nélkül, pusztán jószándékból ajánlom, keressen föl egy pszihológust és kérjen egy teljes körű kivizsgálást, mert valami nincs rendben nála az emeleten! EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SneakySnai...
2012.04.17. 17:47
Supra:
Oké, most arról ne nyissunk vitát, hogy a te fogalmazás készségeddel volt gond, vagy az én szövegértésemmel (oprendszert írtál, én meg azt értettem alatta), de továbbra sem értem a hevületet a tiltakozásban. Én nem vitázni akartam, pusztán egy nem valós állítást megcáfolni.

Ráadásul te is félreértettél engem, én nem vonom kétségbe a szakmai kvalitásaidat, és természetesen én sem arra gondoltam, hogy komoly alkalmazásokat kéne HTML5/JS-ben írni, de nézd már meg mivel van tele a Store. Ilyen kis casual cuccokra tök alkalmas és platformfüggetlen (nagyjából) lesz tőle a cucc. Nyilván az olyan alkalmazásoknál, ahol eleve fel sem merül az ilyen programnyelvek alkalmazása, ott nem igazán merül fel a natív cross-platform igény sem. Az ilyesmiket tudtommal most is külön fejlesztik a külön platformokra.

Szerintem az UI design egy szubjektív dolog és én nem tagadom, hogy nekem történetesen bejön a Microsoft koncepciója. Attól, hogy ezek szerint nem te vagy a célközönség, nem feltétlenül szar az.
Persze munkára én sem használnám, de hát ezért létezik az összes többi oprendszer. Lehet válogatni. Amúgy ott van az asztal a 8-asban továbbra is, ha kell. Most komolyan azon az egy nyomorúságos startgombon kell ennyire agonizálni?

Amúgy, ha már így rákérdeztél, hogy mit használok nap, mint nap: az otthoni/szórakozási célokra használt HTPC-men kb 2 hónapja a Windows 8 Consumer Preview fut és semmi bajom vele Megszokás kérdése, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2012.04.17. 18:40
Mikrobi,

"megrakod alkalmazásokkal, majd HASZNÁLOD pár napot, azt ne velem próbáld már megetetni, hogy ugyanúgy fog pattani a tányéros vinyón mint a frissen telepített állapotában!"

1. Tehát, fölpattintod a windózt, megrakod programokkal, leméred a sebességet.
2. Használd 3-4 héten át, majd újra leméred(bár ha nem föltünő a külömbség akkor vakk vagy)
3. Lehet 100 Magod és 100 giga memóriád ha a vinyód lassú, akkor nem a proci miatt fogsz majd nyávogni, tanulj meg előbb szöveget értelmezni, majd menj péknek és veszek nálad egy kiló kenyeret!
4. De hogy ne fogjunk mindent a vinyóra(annak ellenére, hogy BENNE VOLT AZ ÁLLTALAD IDÉZETT ÁLLTALAM ÍRT SZÖVEGRÉSZLETBEN), már pár hónapja a notebookban is SSD -t használok és garantálom neked, hogy ez nem úgy indul ma újra mint frissen telepített, mindennel megrakott kezdeti állapotában! Ez alatt ne azt értsd, hogy tetűlassú lett, de egy 4-5 másodpercet pörgeti a processzort a windóz welcome kékségben. Gondolom a programjaim azóta igényesebbek lehettek, miközben egy frissítés nem érte azokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2012.04.17. 19:18
CyberPunk666, kikerülhetetlen mondatára próbáltam reagálni, eredetileg nem neked szólt, csak valahogy itt ma multicast címzésnek vetted azt ami nem neked szólt, na ebből lett ez.

Nyílván arra van az altatás, hogy ne kelljen mindent újra betöltened a memóriába, én is úgy használom és SSD -vel, csak itt megkérdőjelezte valaki a rendszer idővel történő lassulását amire érvekkel reagáltam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. anzani
2012.04.18. 00:05
mythbuster egyetértek veled a 21. hszed alapján
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... mythb...
2012.04.18. 07:25
Mondjuk a vmware nem releváns. Én is használom és tudom ,hogy a w8-al nincs még teljesen kibékülve, majd talán, ha megjelenik megcsinálják rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CMStorm
2012.04.18. 14:38
El vagyok kenve hogy ez milyen trágyán néz ki úgyan az mint a windows mobile az is egy fossss
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. IzsoGabor
2012.04.18. 14:41
CMStorm ott a pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!