iPon Hírek

Hivatalosan is bemutatkozott a Helio X20

Dátum | 2015. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek lerántotta a leplet a következő felsőkategóriás lapkájáról, ami a Helio termékcsalád második tagja lesz. A Helio X20-ról már több alkalommal is kiszivárogtak meglehetősen érdekes információk, most pedig, hogy túl vagyunk hivatalos „ceremónián”, már alaposabban is megismerkedhetünk vele.
A Helio X20 a világon elsőként háromklaszteres konstrukciót vonultat fel – erre a vállalat saját fejlesztésű CorePilot 3.0 technológiája biztosít lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az összesen tíz darab mag három részre van felosztva a motortérben, és ezek egyesével fognak bekapcsolni a terhelés mértékétől függően. A legkisebb egységet négy Cortex-A53 processzormag alkotja 1,4 GHz-es maximális működési frekvenciával társulva. A középső lépcsőfok szerepét szintén egy Cortex-A53 kvartett tölti be, csak éppenséggel ezek a magok akár 2GHz-en is ketyeghetnek már. Végül, ha ez nyolc mag nem lenne elegendő, bekapcsol a lehető legnagyobb sebesség elérésére koncentráló Cortex-A72 páros, ami maximum 2,3-2,5 GHz-en pöröghet. A klaszterek között a MediaTek CSI (Coherent System Interconnect) bonyolítja majd a kommunikációt. Akik részletesebben is szeretnének megismerkedni a tízmagos felépítéssel, és kíváncsiak arra, hogy ez nagyjából mire lesz elég, azoknak érdemes felkeresni a korábbi hírünket. A Helio X20 memóriavezérlője két 32 bites csatornából épül fel, és maximum 933 MHz-es LPDDR3 modulokat támogat. Nagy kár, hogy a MediaTek nem váltott LPDDR4-re. Valószínűleg a 14,9 GB/s-nál nem kell nagyobb sávszélesség a lapkának, azonban egy kicsit még ezzel is lehetett volna javítani az energiahatékonyságon.
A tíz mag mellé megfelelő grafikus egységet társított a MediaTek: a legújabb ARM Mali generáció bizonyíthatja a rátermettségét az MT6797 azonosítóval ellátott chipben. A vállalat nem mondta el az IGP pontos típusát, de a feltételezések szerint a Mali-T880, vagy egy ahhoz hasonló, de még be nem jelentett megoldásról beszélhetünk. Ezek egy négyes csokrot (MP4) fognak alkotni, így gondoskodva arról, hogy a grafikus teljesítmény is megüsse az elvárható szintet. Az integrált GPU meglehetősen magas, 700 MHz-es frekvencián fog üzemelni, ha minden erejét mozgósítani kell. Kíváncsian várjuk, hogy ezen a területen miként domborít majd a SoC, ugyanis a MediaTeknek soha korábban nem sikerült még igazi csúcskategóriás grafikus teljesítményt kínálnia, és valószínűleg most sem az élmezőnyben fog versenyezni, inkább a középkategóriát erősítheti a grafikus alrendszer. Egyébként a MediaTek szerint a Helio X10-nél ilyen tekintetben 40 százalékkal lesz jobb az X20 lapka, a fogyasztása pedig ugyanilyen arányban mérséklődött. A gyártó döntésének megfelelően nem lehet hozzá 4K-s kijelzőt társítani, a plafont a 2560 x 1440 képpontos felbontás jelenti, viszont akár 120 Hz-es, 1080p-s panellel is összeházasítható, amivel a MediaTek szerint új szintre lehet emelni a felhasználói élményt. A kettős képfeldolgozó processzor akár 32 megapixeles kamerákat is képes kezelni, és a teljes felbontás mellett akár 24 képet is képes egyetlen másodperc alatt kidolgozni, tehát a sebességére egyáltalán nem lehet panasz. Videófelvételnél H.265/HEVC kódolással és 4K támogatással szolgál a SoC, lejátszáskor pedig támogatja még a VP9-es és a 10 bites anyagokat is – ezekre még a Snapdragon 810 sem képes. A MediaTeknek az MT6795-ös chiphez mérten 30-40 százalékos fogyasztáscsökkenést sikerült elérni a dekódolást és enkódolást illetően. Ezen a területen amit ki kell még emelni, hogy a lapka világelsőként egy Cortex-M4 (364 MHz) segéd-processzormaggal felvértezve érkezik. Ennek egészen érdekes a feladatköre. A Cortex-M4 azon lesz, hogy zenelejátszáskor és hangfelismeréskor tehermentesítse a processzormagokat, illetve ez tölti be a szenzorközpont szerepét is, tehát a legtöbb érzékelő ennek az alacsony fogyasztású egységnek továbbítja a mérési adatait. A Cortex-M4 révén az okostelefonról igazán hosszú ideig lehet majd zenét hallgatni (lekapcsolt kijelző mellett), de talán ennél is izgalmasabb az, hogy ezáltal a készülék folyamatosan képes a mikrofonokon keresztül hallgatózni, és így akár úgyis vezérelhető lesz, hogy a felhasználó egyáltalán nem ér hozzá, csak távolról osztja a hangutasításokat. Ilyennel korábban például már a Motorolánál találkozhatott a nagyközönség.
Az MT6797 természetesen 4G LTE támogatással érkezik. A bevetésre küldött egység hatos kategóriájú (20+20 MHz), ennek megfelelően letöltéskor 300 Mbps-os sávszélesség elérését támogatja megfelelő infrastruktúra mellett, felfelé pedig 50 Mbps-ot tud magából kipréselni. Bár számunkra ez nem releváns, de a MediaTek itt először kínál integrált CDMA2000 kompatibilis modemet. Ez nagyon fontos előrelépés, ugyanis Ázsiában és Afrikában is sokfelé vannak ilyen hálózatok, de ami az igazán lényeges, az az Egyesült Államok, ahol szintén nagy népszerűségnek örvend a CDMA2000. Észak-Amerikában egyértelműen a Qualcommos okostelefonok uralkodnak, de így már a MediaTek is kínál majd egy rendkívül vonzó alternatívát a mobilgyártóknak. A vállalat szakemberei itt is jól dolgoztak a tervezés során, és ennek eredményeként a modem fogyasztása 30 százalékkal csökkent a Helio X10-hez viszonyítva. A SoC-ben található kapcsolati egység egyebek mellett tartalmaz még egy 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi-t, amely a specifikáció szerint maximum 280 Mbps-os sebességet támogat. A MediaTek MT6797 a TSMC-nél készül, de sajnos csak 20 nm-en, nem pedig a TSMC által kínált legjobb csíkszélességen, a 16 nm-en. A kínai vállalatnak már ez is előrelépést jelent, de az ARM valójában már a 16/14 nm-es FinFET eljárásokhoz optimalizálta a felhasznált grafikus egységet és a Cortex-A72 magot is. Remélhetőleg a fogyasztással és a melegedéssel nem lesz problémája az újdonságnak, hiszen a jó skálázhatóság komoly mentőövet jelent ilyen tekintetben.
Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mikor kerülhet a boltokba az első készülék, amelyben már a MediaTek Helio X20 van jelen, de az eddigi értesüléseink alapján, erre még idén sor kerülhet. A MediaTek mondhatni nagyot szakított a nyolcmagos chipek elterjesztésével, így kíváncsian várjuk, hogy a 10 magot felvonultató lapka vajon mekkora érdeklődésnek örvend majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Tibike1993
2015.05.14. 09:41
hát, nem tudom.. ez a 3 clusteres megoldás elég érdekesnek hangzik. Kicsit mintha túl lenne már bonyolítva.
Az LPDDR4 kihagyása hatalmas baki, nem értem, ha ilyen 10 mag, meg Mali T880al akarnak beugrani a felső kategóriába (mert nem középbe akarnak vele landolni), akkor mi állította őket le a DDR4ről?
Arra meg külön kíváncsi leszek, mit fog virítani ez a soc, ha mind a 3 cluster bekapcsolódik... TEFAL?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rfj1989
2015.05.14. 09:58
Reméljük nem lesz hősugárzó a telefonból játék közben Már nagyon várom az első teszteket fogyasztés/teljesítmény terén!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2015.05.14. 10:17
"A középcső lépcsőfok" pici leírás.
Érdekes egy lapka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani Tibik...
2015.05.14. 10:21
Az LPDDR4 hiánya nem feltétlen baki, ha nincs rá szükség, és így olcsóbb, akkor igazából egyáltalán nem gond.

Azért mert van benne 3 klaszter, még nem fog egyből túlmelegedni, sőt, pont azért van 3 klaszter, hogy lehetőleg ameddig lehet, alacsonyan maradjon a fogyasztása.

Igazából a klaszterszám növekedése jó dolog, csak éppen nem ideális. Azonban mivel az aSMP nem megy az ARM-nak, így nincs más járható út a skálázódás javítására.

Kajafun
köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. phild
2015.05.14. 20:51
nem teljesen értem,hogy amiatt tesznek bele 6plusz magot,mert nem képesek külön-külön állítani a magok frekijét? amúgy mi értelme van 4 magnál többnek? semmi sem használ ennyi magot. ez parasztvakítás,mert nem tudják emelni a frekit, akkor emelik a magszámot,de a kettő nem ugyanaz. még a legkomolyabb cad programok is csak egy magot használnak(nem, nem ezzel, csak a példa kedvéért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2015.05.15. 09:04
Mert ha telefonálás kozben szkájpolni sms ezni és mikroban teát is akartok fozni kell az a 8 10 mag nem tudom mit problémáztok már lol
Amugy technikailag érdekes az elképzelés
Csak nehogy olyan zsákutca legyen mint a MODUL az Amd nél
De hát a technikai evolucio majd eldonti életképes e
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!