iPon Hírek

Hivatalosan is elrajtolt az Atom D425 és az Atom D525

Dátum | 2010. 06. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a DDR3-as memóriatámogatással ellátott netbook processzorait már korábban bemutatta, de a pár héttel ezelőtti hírekből tudhatjuk, hogy hamarosan DDR3-as memóriatámogatással ellátott nettop processzorok is forgalomba kerülnek. A gyártó az újdonságok érkezését végre hivatalosan is bejelentette, így az elkövetkező napok és hetek folyamán egyre több olyan nettop tűnhet fel a különböző gyártók kínálatában, amelyben már az új egy- vagy kétmagos processzorok teljesítenek szolgálatot.

A régi és az új PineView chipek specifikációi.
A szóban forgó modellek az Intel Atom D425-ös és az Intel Atom D525-ös típusjelzést viselik. Előbbi modell egy egymagos konstrukció, míg utóbbi már két maggal rendelkezik. A processzorok esetében közös tulajdonság, hogy 1,8 GHz-es magórajelen üzemelnek és nem rendelkeznek harmadszintű gyorsítótárral. Csak úgy, mint az előző generációs megoldásoknál, úgy a friss processzoroknál is magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótár áll rendelkezésre. A DDR2-667/800 MHz-es memóriatámogatást DDR3-800 MHz-es támogatással egészül ki, ami csak So-DIMM memória modulok alkalmazásával érhető el a gyártó hivatalos weboldala szerint. A processzorok 4 GB-nyi rendszermemória kezelésére képesek és szokás szerint egyetlen memóriacsatornával kell, hogy gazdálkodjanak.

A 45 nm-es csíkszélességgel készülő termékek rendelkeznek HyperThreading támogatással is, így az egymagos modell egyszerre két szálon, míg kétmagos társa egyszerre akár négy szálon is képes dolgozni. A kínálatból természetesen a beépített videó vezérlő sem hiányzik, amelynek szerepét a már megszokott GMA 3150-es modell tölti be. Az újdonságok legfőbb tulajdonságairól a fenti táblázat ad némi képet. Érdekesség, hogy az Intel annak ellenére, hogy a termékek új funkcióval bővültek és magasabb órajelen üzemelnek, mint elődeik, mégis hasonló árakon kerülnek forgalomba. A D525-ös modell ugyanúgy 63 dollárba kerül majd, mint D510-es társa, viszont a D425-ös processzort egy dollárral olcsóbban adja majd az Intel, mint a D410-es változatot, azaz a termékért 42 dollárt kell majd fizetniük a partnereknek, ha legalább 1000 darabot rendelnek belőle.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. doktorovic...
2010.06.24. 10:51
csodás... nem is rosz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.06.24. 10:52
sokan kérdezik, hogy az a doktorovics vagyok-e aki a diablon van fent, jelzem NEM....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!