iPon Hírek

Hivatalosan is megjelent a Bluetooth 5

Dátum | 2016. 06. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az új Bluetooth verzió megjelenésével kapcsolatos változások megismerését a névadásnál kell kezdenünk. Korábban a Bluetooth Special Interest Group (SIG) tizedes tagolású verziószámokat használt a Bluetooth generációk azonosítására, most viszont már nem a Bluetooth 5.0, hanem simán a Bluetooth 5 érkezéséről számolhatunk be. A soron következő Bluetooth generáció szinte minden téren komoly fejlődést fog hozni. A Bluetooth SIG elmondása szerint az újítással szignifikánsan növekedik majd a hatótávolság, a sebesség és az üzenetszórási kapacitás is. De persze az energiahatékonyságra is jó hatással lesz.
A Bluetooth kapcsolat jellegzetességeit számba véve valószínűleg sokan azonnal rávágnák, hogy kicsi, 10 méteres hatótáv. Ez a berögződés igazából már manapság sem teljesen állja meg a helyét, a Bluetooth 5 esetében pedig teljesen el lehet, illetve el kell ezt felejteni. A Bluetooth SIG hivatalos közleménye megerősíti azt a korábbi pletykát, miszerint a frissen érkező Bluetooth szabvány esetében a szakembereknek sikerült a négyszeresére növelni a hatótávolságot. Sajnos azt nem árulta el a Bluetooth SIG, hogy pontosabban kifejezve mire is számíthatunk, vagy, hogy mi szolgált egyáltalán a viszonyítás alapjának. Persze legrosszabb esetben is legalább 40 méterig bírni fogja a „jövő” Bluetooth kapcsolata, ami nagyon szép eredmény már. A korábban erősen limitált hatótávolság mellett az átviteli sebesség is növekedett. Ez akkor jöhet majd jól, ha nagyobb adatok mozgatására fog sor kerülni, azonban a Bluetooth SIG a mostani bejelentésében erre nem igazán tért ki, jól látszik ebből, hogy egyáltalán nem ez a fő csapásirány a Bluetooth 5-nél. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az adatszórás kapacitásának növelése, ilyen téren a korábbi Bluetooth szabványhoz képest 800 százalékos előrelépés történt. Ennek köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabban tudják majd a készülékek kezelni a kapcsolódó eszközöket, amire szükség is lesz az IoT beköszöntésével, mikor négyzetes sebességgel kezd sokszorozódni a Bluetooth-t alkalmazó megoldások száma mindenfelé, legyen szó akár az ember lakásáról, vagy például egy bevásárlóközpontról. A fent említettek mellett a Bluetooth 5 a fogyasztásra is jó hatással lesz persze. Az alacsony energiaigény egy ideje már fontos alappillére a Bluetooth-nak, és a jövőben sem fog ez változni.
A Bluetooth 5 tehát bőven kivenné a részét az IoT-ból. A Bluetooth SIG munkatársai elmondták, hogy az újdonság kiváló lehetőséget biztos az úgynevezett beaconök és a lokációval kapcsolatos megoldások számára, de ezeken felül egy sor egyéb közvetlen kapcsolatot igénylő szolgáltatás is kamatoztathatja a képességeit. A Bluetooth 5 közbenjárásával még jobb IoT élmény hozható majd létre. (Az ABI Research munkatársa szerint 2020-ra 371 millió beacon fog használni Bluetooth kapcsolatot.) A jövőben a Bluetooth 5 sokkal nagyobb szerepet kaphat a különböző okoskütyükben, amikből pedig egészen biztos, hogy nem lesz hiány. Az új szabvány olyan eszközöket is meghódíthat, amik korábban, a Bluetooth 4.x határai miatt inkább Wi-Fi kapcsolatot használtak. Okosórák, okostelefonok, hordozható hangszórók, okosotthonba szánt villanykörték, kapcsolódó kamerák, fejhallgatók és egyéb termékek tucatjai lelhetik majd örömüket a Bluetooth 5 egyik-másik fejlesztésében. A Bluetooth SIG-nek pillanatnyilag kb. 30 ezer partnere van, és az együttműködő vállalatok száma jelentőse nőhet majd az új generációs Bluetooth-nak köszönhetően. A Bluetooth 5 felbukkanása ugyanakkor még egy kicsit odébb van. A Bluetooth SIG beszámolója szerint valamikor az év legvégén, vagy 2017 elején fognak ezzel befutni kész eszközökkel – vélhetően akkor tudhatunk majd meg részletesebb információkat is vele kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Asagrim
2016.06.17. 15:41
Nem tudom mennyire jó dolog, hogy 40 méterre nőtt a hatótáv. Rengeteg biztonsági megoldás arra alapoz, hogy csinál valamit, ha hatótávon kívülre kerül a készülék. Ez lehet okosóránál egy értesítés, hogy "elveszett" a telefon, vagy akár a képernyő zárolása PC-n. Van valami bluetooth periféria egyáltalán, aminek szüksége lenne 40 méterre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87 Asagr...
2016.06.17. 16:35
Ha egy lakásban akarna valaki hálózatba kötni több eszközt, oda a 10 méter kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim dzsuz...
2016.06.17. 16:42
Hálózatba kötni milyen eszközt? Annak miért pont Bluetooth kell és miért nem WiFi? Bluetooth hangfalak vannak szétszórva a lakásban, és zsebből akarod megszólaltatni még abban a szobában is, ahol éppen nem tartózkodsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tibaimp
2016.06.17. 17:23
"371 millió beacon fog használni Bluetooth kapcsolatot." -- mi az a beacon, nincs erre magyar szó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tookmindeg...
2016.06.17. 17:36
Érdekes, van már most is egy rakás bluetooth eszköz ami nem 5-ös verzió, de többet visz, mint 10 méter: https://ipon.hu/webshop/group/(szamitogep_tartozek_)_bluetooth/383/?postedBySearchForm=On&srcMinPrice=1000&srcMaxPrice=57000&srcInt_129=15%7C100&advanced=0
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim tibai...
2016.06.17. 17:59
Amíg nem tudjuk, hogy technikailag mit takar az, amit ők fogtak és elneveztek beaconnek, addig illik az angol nevén szólítani, nehogy utólag váljunk félrefordítás (és ezáltal félreinformálás) áldozatává.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Reinkz Asagr...
2016.06.17. 18:41
az az eszköz majd továbbra is használja a 4.1-s bt szabványt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani tookm...
2016.06.17. 19:05
"A Bluetooth kapcsolat jellegzetességeit számba véve valószínűleg sokan azonnal rávágnák, hogy kicsi, 10 méteres hatótáv. Ez a berögződés igazából már manapság sem teljesen állja meg a helyét, a Bluetooth 5 esetében pedig teljesen el lehet, illetve el kell ezt felejteni. "

tibaimp

Talán funkcionális jeladóként lehetne ezekre magyarul hivatkozni. Igazán jó szó a magyarban nincs rá, de igazából ez sokszor előfordul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR tibai...
2016.06.17. 20:02
A jeladó rá a legjobb szó viszont egy angolnak a beacon szóról inkább egy helyhez kapcsolódó kütyü jut az eszébe, ami információt szolgáltat az adott helyről vagy csak jelzi a helyzetét. Magyarban a jeladó pedig elég általános.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ThePo...
2016.06.17. 20:42
Kontextusfüggően jelenthet alappillértől elkezdve zászlóvivőn keresztül minden szart, ezért érdemes angolul hagyni, míg ki nem jön a specifikáció, hogy mit takar a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargantu
2016.06.18. 00:20
"termékek tucatjai lelhetik majd örömüket"

A tulaj meg majd örül, hogy a termékek örülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Reink...
2016.06.18. 16:17
Ezt fejben is átpörgetted mielőtt leírtad? Mert hatalmas nagy sületlenség. Egy BT headsetnek vagy okosórának a biztonsági óvintézkedés nem célja, hanem plusz funkciója, ami úgy került egyáltalán bele, hogy felismerték a fejlesztők mire jó a rövid hatótáv, ezért senki nem fog direkt azért egy régebbi BT szabványt használni, hogy ezek megmaradhassanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!