iPon Hírek

Hőálló csokit csinált a Cadbury

Dátum | 2012. 11. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A világ második legnagyobb édességgyártó cége, a brit Cadbury fejlesztői hőálló csokoládéval álltak elő, vagyis olyan csokit csináltak, amely azokon a hőmérsékleteken sem olvad meg, amelyeken a hagyományos csokik már rég ragadós, csöpögő masszává álltak össze. Az újdonság 40 Celsius fokon is órákig megőrzi eredeti formáját, holott a normális csokik már 34 ˚C-on olvadásnak indulnak.

A csokoládé ideális állagának és ízének kialakításában nagyon fontos szerepe van a massza finomításának, avagy a konsolásnak. Ez a folyamat a csokoládégyártás egyik legbonyolultabb, legtöbb időt és energiát igénylő művelete. Az első szakaszban kakaóvajat adagolnak a porszerű csokoládémasszához, amíg az viszkózusan folyékony állagúvá válik. A masszát az úgynevezett konsokban intenzív mozgásnak, keverésnek, gyúrásnak, levegőztetésnek, melegítésnek teszik ki. A mozgatás során a szemcsék és kristályok csiszolódnak, finomodnak, homogén állagúvá téve a masszát. A víztartalom a hő hatására egy százalék alá csökken, a levegőztetésnek köszönhetően egyes vegyületek oxidálódnak, és kialakul a csoki jellegzetes aromája. A finomítás második szakaszában adagolják a masszához a még hiányzó komponenseket (további kakaóvajat, ízesítőket, emulgeálószereket).


A Cadbury új csokoládéja abban más, hogy a konsolás során még a megszokottnál is finomabbra törik össze a masszában található cukorkristályokat. A kisebb cukordarabokat viszont a zsírmolekulák csak részben borítják be, azaz a kristályok egyes részei fedetlenül maradnak, így masszán belül összefüggő „cukormátrix” alakulhat ki, ami miatt az anyag struktúrája sokkal jobban bírja a hőt.

A cég a forró éghajlatú országok piacaira szánja új termékét, elsődlegesen is olyan helyekre, ahová az infrastruktúra hiányosságai miatt eddig nem lehetett minőségromlás nélkül csokit szállítani. Az persze nagy kérdés, hogy a massza szerkezetének megváltoztatása hogyan változtat a minőségen. A csokoládé egyik leginkább értékelt tulajdonsága, hogy teljes szinkronban van az emberi test hőmérsékletével, vagyis szilárd marad, amíg a szánkba nem tesszük, ott viszont gyors ütemben olvadni kezd. A Cadbury kutatói azt mondják ugyan, hogy a rágás a hőálló csokiban is megbontja a cukormátrixot, így az megolvad annyira, hogy emészthető legyen, de biztosan más lesz az élmény. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogyan a finomítási folyamat megváltoztatása mennyiben módosít a csoki ízén. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Runo
2012.11.29. 20:15
Kérdésem már csak az, hogy a fenébe tudom elszopogatni ezt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NKing
2012.11.29. 20:23
Runo: pl. úgy, hogy a nyál feloldja. A cukrokat amúgy is előemészti a nyálban lévő amiláz enzim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ejcy
2012.11.29. 21:12
engem inkább az érdekelne mennyi e betűt kell ehhez belenyomatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2012.11.30. 01:13
aki nem tudja megóvni a csokiját az olvadástól, az nem méltó arra, hogy szilárdan fogyassza! DD

Amúgy hova szánják? afrikába?! biztos erre fog költeni a pénzüket az emberek...

"ahová az infrastruktúra hiányosságai miatt eddig nem lehetett minőségromlás nélkül csokit szállítani"

Ez mi?! ilyen létezik?! "nem lehetett"?!?!?! Nem költöttek rá! én így fogalmaznék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szilagyiv
2012.12.03. 20:19
Évtizedek óta létezik "csak a szádban olvad, nem a kezedben" csokoládé - akkor ők hazudtak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2012.12.04. 14:49
Ez a kep viszont zsenialis!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!