iPon Hírek

Hódító útjukra indultak a Core i7-esek

Dátum | 2008. 11. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A sok-sok találgatás és pletyka után végre hivatalosan is útjukra indultak az Intel legfrissebb processzorai, a Nehalem architektúrára épülő Core i7-es modellek. Az új processzorok új foglalattal rendelkeznek, valamint új lapkakészletbe illeszkednek, amely nem más, mint az X58. Az LGA-1366-os processzorfoglalatba illeszkedő CPU újdonságok remélhetőleg hamarosan kaphatóak lesznek idehaza is. A Core i7-es processzorokról készült hivatalos tesztek nagyjából két héttel ezelőtt kaptak zöld utat az Intel-től, akkoriban egyik hírünk keretein belül megpróbáltuk összeszedni a különböző külföldi oldalak által készített hivatalos teszteket.

Az Intel a Pentium 4-es processzoroknál bevezetett HyperThreading technológiát leporolta, és a Core i7-es processzorokhoz is felhasználta. Az egyes processzormagok a HT segítségével két szálon képesek egyszerre dolgozni. Bejött egy Turbo Mode névre keresztelt újítás egy igazán hatékony módszer, amely tulajdonképpen kikapcsolja a processzor három magját, majd a fennmaradó magot "tuningolja", így jobb teljesítményt ér a rendszer azokban az alkalmazásokban, amelyek egy, vagy két szálra vannak optimalizálva.


Jelentős változás következett be a processzorok esetében a memóriakezelés tekintetében is, a teljes rendszer nyers teljesítménye ezáltal nagyban nőtt - állítja a gyártó. A hagyományos, évek óta használt FSB (Front Side Bus) rendszert felváltotta a korszerűbb QPI (QuickPath Interconnect), amely pont-pont kapcsolatot hoz létre a processzor és a perifériák között, ezáltal sikerült kiküszöbölni a korábbi megoldás gyengeségeit. A Core i7-es processzorok az Intel első olyan megoldásai, amelyek már integrált memória vezérlővel vannak ellátva, ezáltal jobb memória késleltetések érhetőek el. A gyártó a kétutas memóriavezérlő helyett immáron háromutas DDR3-as rendszert használ, így a rendszer 25,6 GB/s-os memória sávszélességgel képes gazdálkodni három darab 1066 MHz-es DDR3-as memória modul használatakor.

Az optimalizációknak köszönhetően a gyártónak lehetősége nyílt a chipek harmadszintű gyorsítótárának csökkentésére is. Az elsőként megjelenő Core i7-es modellek között három darab négymagos példány található. Az egyik modell a 2,66 GHz-en üzemelő Core i7-920, amely 320 dolláros ajánlott végfelhasználói árral bír. A második verzió Core i7-940-es típusjelzéssel és 2,93 GHz-es órajellel kerül a boltok polcaira, a processzor ára 600 dollár. A legerősebb modell Intel Core i7-965 Extreme Edition névre hallgat, a központi egység órajele ebben az esetben már 3,2 GHz, míg az ára 1070 dollár. A processzorok mindegyike 256 KB-os másodszintű gyorsítótárral bír magonként, ám a harmadszintű, megosztott gyorsítótár mérete 12 MB helyett immáron 8 MB lett, azaz ekkora gyorsítótár mennyiségen osztozik a négy mag.


Az új processzorokhoz - mint említettük - új alaplapok kellenek, amelyek X58-as lapkakészlettel s LGA-1366-os processzorfoglalattal bírnak. Az alaplapok összesen 24 GB rendszermemória fogadására képesek. A rendszerekben két darab teljes, x16-os sávszélességgel üzemelő AMD vagy Nvidia videokártya helyezhető el (azaz CrossFire és SLI támogatással egyaránt bír az X58-as chipset). Az ASUS, MSI és az Intel már megkezdték X58-as alaplapjainak szállítását, jóval a processzorok megjelenése előtt, így már kaphatóak is egy ideje.

Ezzel egy időben a számítógép készítő vállalatok kínálatában is feltűnnek a Core i7-alapú rendszerek, így a Dell, az Alienware és a Falcon Northwest egyaránt kínál majd Core i7-es processzorral és X58-as alaplappal ellátott csúcsgépeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tomycz
2008.11.17. 19:16
vissza a cikkhez

IPon-ban mikor lesznek kaphatóak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.11.17. 19:24
Remélem a Nehalem már elhozza azt az áttörést, amit a Phenom I és a két C2Q generáció nem tudott... (A 2-nél több magra való fejlesztésre gondolok term..)

tomycz: Akkor a többi tartozék nem is kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zotya84
2008.11.17. 19:31
A procik kishazánkba érkezésének időpontja engem is érdekel, mert össze kelle raknom egy ilyenre épülő gépet. Csak jóvóna tudni, hogy itthon hogyé fogják mérni. (Bár inkább bele sem gondolok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!