iPon Hírek

Hódító útjukra indultak a Nehalem alapú Xeonok

Dátum | 2009. 03. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Xeon 5500-as sorozat.Nagyjából öt hónappal az asztali Nehalem processzorok megjelenése után most végre a szerver piacra is betör az Intel legfrissebb architektúrája. A Nehalem alapokon nyugvó Xeon processzorok rengeteg újítással szolgálnak az üzleti felhasználók számára: a régi megoldásokkal ellentétben most már a szerverekben is integrált memória vezérlővel és QuickPath interfésszel ellátott központi egységek teljesíthetnek szolgálatot. Az új processzorok esetében következő generációs virtualizációs technológiát alkalmaz a gyártó (Virtualization Technology, VT), de a termékek HyperThreading és Intel Turbo Boost technológiákkal is fel vannak vértezve. Az új processzorok az Intel 5520-as lapkakészletével ellátott alaplapokban kaphatnak helyet.

A most megjelent, kétprocesszoros rendszerekbe szánt Nehalem-EP kódnévre keresztelt processzorok pontos specifikációit és várható árukat az alábbi táblázatban próbáltuk összesíteni. Természetesen ezzel egy időben három, egyprocesszoros rendszerbe szánt Nehalem alapú Xeon processzor is megjelent, amelyek áraikat és specifikációikat tekintve nagyrészt megegyeznek asztali megfelelőikkel, azaz a Core i7-es sorozat tagjaival. Az új modellek sorrendben a W3570-es, a W3540-es és a W3520-as típusjelzést viselik.

Az új Xeonok listája. A kép nagyítható!

Az újdonságok megjelenésével egy időben számos szerverkészítő nagyvállalat mutatta be Nehalem alapú munkaállomásait és szervereit, köztük a HP, a Sun és a Cisco is. Az Intel közleménye szerint mindent egybevéve összesen 230 féle Nehalem Xeon processzorral ellátott rendszer érhető el a piacon. A fent említett konfigurációkat 70 ismert gyártó készíti világszerte.

További információk az új processzorokról a gyártó által összeállított PDF bemutatóban olvashatóak: http://www.intel.com/Assets/PDF/prodbrief/321579.pdf

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.03.31. 19:00
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.03.31. 23:42
Intel nagy nehezen bepótolta az AMD-vel szembeni 1 évtizedes technikai elmaradottságát azáltal, hogy végre a prociba integrálják a memória verzérlőt.

AMD Athlon 1999 június 23 óta integrálja a memória verzérlőt a prociba.

AMD 2003 április 22 óta Opteron néven szerver proci variánsban is ezt csinálja.

Most nem régiben az Intel a sima polgári procik egy kis szegmensében bevezette az integrálást, és ezen mostani hír szerint végre a szerver prociknál is.

De AMD esetén nem egy kis szegmensről van szó, hanem az ÖSSZES Athlonról.

AMD-k lényegében ettől, az egy évtizeddel az Intel-t megelőző újítástól voltak rendszeresen melegek.

Mert azt azért látni kell, hogy a melegedés nem cégfüggő, hanem csíkszélesség függő és hogy mennyi jót pakolnak bele. AMD egy évtizeddel hamarabb pakolta meg a procijait memória vezérlővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2009.04.01. 01:15
prohlep:

Az az évtized inkább 5.5 év, mivel az Opteron volt az első integrált memória vezérlővel rendelkező AMD proci. A P4-gyel szemben valóban jól teljesített fogyasztásban, de a Core2-vel szemben ez már nem volt elmondható. És nem annyival fogyasztott többet a proci mint amennyit az IMC többlet indokolt volna. Platform szinten pedig az IMC még fogyasztást előnyt is jelenthet, hisz a processzor modernebb gyártástechnológiával készülhet mint egy chipset. Szóval nemcsak az IMC miatt fogyasztottak többet az AMD rendszerek.

A P4-gyel szemben a K8 architektúra nyerő volt, szépen növelte is AMD vele a piaci részesedését minden szegmensben, különösen a szerverek terén. A Core2 viszont már szépen ledolgozta a hátrányt, annak ellenére hogy nem rendelkezett IMC-vel, onnantól már piacot kezdett veszteni az AMD. Egyedül a több utas szerverek frontján tudta megtartani az előnyt az AMD, de a szerver front egészében a Core2 visszaszerezte a részesedését, sőt egészen 87%-ig tudta növelni. Még most is tíz szerverből nyolc Intel és Nehalemek megjelenésével igen nagyok az esélyek hogy ez újra növekedésnek indul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FoAMDFun
2009.04.01. 09:50
Barátom te valamit nagyon benéztél. Az AMD Athlon egy 500 MHz-es Slotos SD-RAM-os történettel mutatkozott be 99-ben. Aztán jött a Socket462 (SocketA), amibe a 700-as Durontól kezdve a Barton magos AthlonXP 3200+-ig voltak processzorok, NEM INTEGRÁLT memóriavezérlővel. Az Athlon64-től volt integrált a mem. vezérlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2009.04.01. 11:50
Az opteronok legyőzője!

Már a szervereknél is az Intel a nyerő, várjuk 2011ben az AMD bulldozer prociját, ami talán felveszi majd a versenyt a mostani Intel procikkal! :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Yeffy DJ
2009.04.01. 19:11
NA ez marhára hiányzott ,szemellenzős barátom! Pfff... Megnézném mit csinálnál, ha AMD NE ADJ ISTEN bedőlne, aztán a te drága extra haszont kereső "cégecskédet" szétkapnák!

Jó az Intel, egyértelmű, de azért ezt nem kéne! Elvileg kulturált emberek vagyunk...


YDJ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.04.01. 19:44
Tényleg nem kellene itt habzó szájjal kikelni magadból az igazság láttán!

Mond h a barcelona, a shanghai, meg a többi AMD proci itt és itt jobb, ezt és azt gyorsabban csinálja! Hozz rá példákat, teszteket, lehetőleg ne egy forrásból!

Ha meg vmi rosszabb mint a másik, akkor az legyen kimondva, ne csináljuk azt , mint ami mostanában nagyon divatos, hogy valakik elkövetnek vmit, és nem lehet a nevükön nevezni őket, meg emberek ellopnak ezt azt, és utána nem lehet kimondani a nevüket!

Ha meg amiatt támadsz, hogy én személy szerint rühellem az AMD-t, akkor hajrá! Tényekkel meg lehet győzni, hogy jobbak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Yeffy DJ
2009.04.02. 14:18
Na figyu!

1. Engem személy szerint durvára nem érdekel, h te melyik céget szereted, illetve melyiket nem! Mond6nám azt is, hogy momentán lesharom! (Cenzúra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.04.02. 14:23
Köszönöm az építő kritikát, mindig élvezettel tanulok az okos emberektől!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yeffy DJ
2009.04.02. 15:36
Na, neked is sok értelme volt válaszolnom...
Nem tudom ki mondta, h okos ember vagyok, én nem érzem magam annak, de ahogy érzed...
Innentől kezdve sajnos feleslegesnek érzem, h beszélgessek veled. Kár. Bár gondolom úgysem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!