iPon Hírek

Hogy teljesítenek a csúcsmobilok jeges vízben?

Dátum | 2015. 11. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Napjainkban a csúcsmobilok melegednek, ezt szinte már általánosan ki lehet jelenteni. No de miként van hatással ez a melegedés a készülékek teljesítményére? Eddig legfeljebb egy-két mobilnál lehetett ilyen méréssel találkozni, de Linus Sebastian, a LinusTechTips YouTube csatorna tulajdonosa most összemért néhány fontos versenyzőt, hogy jobban utána járjon a dolognak. Először is lássuk, hogyan alakult a mezőny. A teszt az iPhone 6s és a 6s Plus megjelenése kapcsán született meg, így az egyik résztvevő értelemszerűen az Apple csúcsgépe volt, egészen pontosan az iPhone 6s került megmérettetésre. Mellette felbukkant még a Snapdragon 810 túlmelegedési botrányát talán leginkább megszenvedő HTC One M9, illetve ugyanezzel a chippel (Qualcomm MSM8994) a ZTE Axon is. Górcső alá került még a Samsung Galaxy S6 Edge, melyben a 14 nm-es Exynos 7420 kapta a főszerepet, valamint az LG G4 is, ahol szándékosan „csak” a Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992) került elő, hogy elébe menjen a gyártó a gondoknak. Az eredményeket a folyamatos tesztelés alatt a GeekBench szolgáltatta, a művelet egészen pontosan 10-10 percet vett igénybe szabad levegőn és hűtött környezetben is. Linus meglehetősen biztosra ment, és elég látványosan hűtötte le az okostelefonokat. Beletette a megmérettetés főszereplőit egy vízzel telített tálba (mindegyik védőzacskóba került előtte), majd pedig jeget öntött rájuk, hogy a lehető legjobban tudja azt garantálni, hogy a készülékek ne melegedjenek túl – és persze még nyomkodni is tudja őket.
Először levegőn futott neki a GeekBench-nek, és az eredmény a várakozásoknak megfelelően eléggé elszomorító lett. Nagyjából minden a papírforma szerint alakult, és mindkét Snapdragon 810 lapkának otthont adó okostelefon drasztikusan lelassult az idő előrehaladtával. A HTC One M9 esetében még a nekifutások között is jelentős szórások alakultak ki, szóval a tajvani zászlóshajó teljesítménye gyakorlatilag teljesen ingadozó. Az Axon a teszt elejétől a végéig nagyjából 33%-kal lassult, a One M9 pedig első körben a sebessége több mint felét bukta el. Sajnos a Samsung esetében sem lehetnek maradéktalanul boldogok a felhasználók, ugyanis az Exynos SoC, ami elvileg nem melegedik túl, szintén ingadozó teljesítményről tett tanúbizonyságot. Hibátlanul csak az LG G4 teljesítette a próbát, még az iPhone 6s is megbicsaklott egy kicsit.
Miután minden telefon jeges vízbe került, rögtön megváltozott a Snapdragon 810 chipet rejtő okostelefonok eredménye, és bizony a Galaxy S6 Edge-nek is jót tett a hűvös környezet. Az LG G4 természetesen ezúttal is megbízhatóan dolgozott, és így már az iPhone 6s sebességében sem volt semmilyen kitérő. A HTC One M9 hasonló teljesítményre volt képes, mint az LG csúcsmodellje, hiába van benne erősebb chip, de legalább így már nem ingadozott a produkciója, ami azért pozitívum a szabad levegőn nyújtott eredményei után. Azt viszont megemlítette Linus, hogy még így is szokatlanul meleg lett a tesztek végére a készülék. A ZTE Axon és a Samsung Galaxy S6 Edge még gyorsulni is tudott a hidegben, az Axon vélhetően folyamatosan hűlt le, és ennek tudható be, hogy a végére már az iPhone 6s "méltó" riválisa lett. A Samsung eszközében lévő Exynos 7420 lapka is gyorsult, így eléggé nagy lett a többiekkel szemben az előnye, mert egyébként is ez az éllovas. Viszont még a jeges vízben is ingadozott kicsit a sebessége.
A LinusTechTips megmérettetése nagyon jól tükrözi, hogy a csúcsgépek melegedése és teljesítménymozgása sokkal komolyabb probléma, mint azt sokan gondolják. A vizsgált ötösfogatból mindössze kettő olyan termék volt, amiknél a felhasználók jellemzően nem tapasztalhatnak szokatlan megingást, ez pedig az LG G4, és az iPhone 6s.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. MZperX75
2015.11.06. 13:31
Föleg víz alatt telefonálgatni mi?

Lehetett volna teszeredmény víz nélkül 30 fokos melegben..
Azután 20-22fokban is.,talán akkor lett volna egy reális kép a készülékekről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Stormrage
2015.11.06. 13:59
nyaron a 40fok a jellemzo, az eszkozeinket marpedig akkor is szeretnenk hasznalni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2015.11.06. 18:03
Ennek is annyi esze van mint a reggel pofára esett vajas kenyeremnek.
Totál hülyén oldotta meg a hideg tesztet mivel a telefonok hátulja nem a vízzel érintkezett, hanem a langyos dobozzal... Annyi esze lehetett volna, hogy kilopja a mosogatóból azt a műanyag rácsot és alájuk teszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ny
2015.11.06. 23:38
http://mm.iit.uni-miskolc.hu/Lart/hollo/hollok.html

ez a chapta borzasztóan nem esélykiegyenlített. Az oké, hogy én látom a színeket, de, így este felé, ha nem akarom hogy a fehér ipon világítson az arcomba, inverz színekre térek át. Ez igazságtalan velem, a színtévesztőkkel és a színvakokkal szemben. (nem mintha ne tudnám a színek inverzét fejből, csak..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bihus
2015.11.09. 17:24
Szerintem az mindenképpen érdekes, hogy a hírekben az iPhone 6s melegedése a botrány, a sokkal durvábban melegedő androidos telefonoké pedig nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!