iPon Hírek

Hogyan fog kimászni a Sony a bajból?

Dátum | 2012. 02. 09.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Sony következő elnöke Kaz Hirai (aki áprilistól veszi át az irányítást Howard Stringertől) elismerte, hogy gyengélkedő cégének sürgős változásokra van szüksége, különben komoly gondokkal lesz kénytelen szembesülni. Hirai a The Wall Street Journalnak adott interjúban elmondta, hogy karrierjének legnagyobb kihívása lesz újra profitábilissá tenni a Sonyt.

Az 1946-ban alapított cégnek nagy része volt abban, hogy Japánt az elektronikai szórakoztatóipar világközpontjává tegye, manapság azonban nem áll túl jól a tőzsdén, és múlt hónapban leminősítették a hitelmutatóit is. A negyedéves üzleti jelentés is nagy veszteségekről számolt be, melyek év végére csak nőni fognak, így az ideivel együtt ez lesz a Sony negyedik veszteséges éve.

Hirai az egyetem elvégzése után 1984-ben kezdett a Sonynál dolgozni. Azért választotta ezt a céget, mert az "rock 'n' roll" életstílust kínált, pl. farmerban lehetett dolgozni, ami a komoly nagy japán cégeknél ma sem mindennapi. Hirai multikulturális környezetben nőtt fel. Ez, és tehetsége is hozzásegítették a Sonynál a ranglétrán való felemelkedéshez és a PlayStation üzletág felpörgetéséhez. "Azt hittem, hogy a PlayStation üzlet felvirágoztatása volt életem legnagyobb üzleti kihívása, de úgy látszik tévedtem" – mondta Hirai. "Sorban szembesülök az újabbnál újabb gondokkal. Mondom is magamban, mi a ***, most hogyan tovább?"

Hirai tényleg ilyen, az egyik pillanatban még komoly üzleti szövegeket mond, a másikban meg nyomatja a szlenget és a laza dumákat. Új stratégiájának része, hogy ráveszi az alkalmazottakat, hogy ne üljenek babérjaikon, hanem igyekezzenek a felhasználók számára kiemelkedőbb élményt nyújtani. "Le kell szálljunk a magas lóról, és reálisan látni a helyzetet. Nem hiszem, hogy mindenki egyetért velem, de azt hiszem már kezdik kapizsgálni, hogy ha nem fordítjuk meg a szerencsénket, akkor nagy bajban leszünk."

Kapcsolódó cikkünk: Új igazgatót kap a Sony

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. kullo1
2012.02.09. 19:52
"Hirai a The Wall Street Journalnak adott interjúban elmondta, hogy karrierjének legnagyobb kihívása lesz újra profitábilissá tenni a Sonyt."

Ez nem sok jót sejtet a PS tulajdonosok számára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2012.02.09. 19:58
Speciel a nagy gondok a TV üzletággal vannak pl. A Sony nem csak PlayStationből áll
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HUFEUR
2012.02.09. 21:33
Ráadásul a PS részleg pont nyereséges, azzal nincs baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mandris90
2012.02.09. 23:05
csodálkoznak mikor 3 szoros haszonnal adják a termékeiket? minöségük is már csak a multé, még johogy más gyárto termékeiket veszik meg olcsobban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm Mandr...
2012.02.10. 07:14
Sajnos, pedig sok cuccom van tőlük. A múltkor az a Tv kigyulladós malőr.. hát elgondolkodtató!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zelbacsi
2012.02.10. 11:26
Mandris90:

Nekem Sony TVm van, nagymamámnak Samsung. Ugyanaz az árkategória, az enyém csak azért volt drágább, mert nagyobb képernyős (ugyanabból a sorozatból a nagyobb képernyős a Samsungból is ugyanannyi lett volna kb., mint az én Sonym). A Sony TVm minősége elég magasan az ő Samsungja fölött van. Nekem ezek után magyarázhatják, hogy a sony minősége a múlté, én tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Láttam már Philips és (azt hiszem Sharp?) tvt is, azok is jó minőségűek voltak, de nem jobbak, mint az én Sonym.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2012.02.10. 15:36
Nem semmi azért, hogy már a 2. Sony telefonom cserélem le(1 buta és 1 okos is volt) mivel tele van buggal, nem is beszélve 1-2 hardveres hibáról.
Most Samu van, semmi baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. replay
2012.02.10. 17:20
Nekem zsinórban ez a 7. Sony Ericsson telefonom ami nálam van. Eddig 1-el volt bajom, igaz azzal elég nagy: a K850-el, ami naponta 2-3x újraindult, volt hogy telefonálás közben, de olyan is volt, hogy valaki hívott és nem reagált 1 gombra sem. Ennek ellenére a következő telefonom is Sony Ericsson lett, és nem bántam meg azóta sem, hogy az 1 bakijuk miatt nem hagytam ott őket. Ha TV-t vennék biztosan Sony vagy Panasonic lenne, Zelbácsival tökéletesen egyetértek. kullo1: a PS tulajdonosok már akkor is elégedettek, ha csak a 2011-es címeket nézzük. Ráadásul HUFEUR kolléga is helyes információkat közöl. A TV kigyulladós eset meg fel lett fújva, de nagyon. A valóság az volt, hogy egy szériában néhány TV meghibásodott, megolvadtak részei, füstöltek, stb. Ilyen más TV-knél is előfordult már a történelemben, ugyanakkor azt aláírom, hogy ennyinek sem szabadott volna meghibásodni, főleg nem a Sony-nál, de több weboldalon is úgy közölték a hírt, mintha a fél világ nappalija lángokban állna a meghibásodott Bravia-k miatt. Kipróbáltam már a laptopjaikat is és szerintem lenyűgöző minőség, csak nem az én pénztárcámnak lett kitalálva. A fejhallgatók/fülesek is nagyon jók, szépen szólnak szerintem, bár ott is viszonylag magasak az árak, és ott már elgondolkodik az ember, hogy valami kimondottan erre szakosodott neves cég termékét veszi meg. Alapvetően szerintem nem állnak rosszul, csak most elég sokat is költekeztek, hatalmas befektetésük volt a BluRay-be, ami hosszútávon szerintem simán megtérül, de ugye emiatt volt nagy veszteség a PS3-mon is. Most hogy az az ág kezd rendbe jönni, kivásárolták a Sony Ericsson-ból az Ericsson részét is. Véleményem szerint, hosszútávon ezek mind megérik majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm repla...
2012.02.10. 17:29
Legyen igazad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. uristen
2012.02.11. 00:56
Szunjon meg a sony, de kulon legyen ekkor egy ceg Play Station neven.
Aztan hullhatnak a kulonfele nevek. pl. "PlaySation Storm", "PlayStation Xtreme" esetleg "PlayStation MegaPack". Sokan ugy vennek ezeket, mint a cukrot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2012.02.12. 03:35
Olympic tv-m van 22 éves szóljatok ha a ti sony tv-tek fog ennyit menni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gabika6
2012.02.13. 20:24
Kedves axe! Sony tv-m van 1980-ban vette édesanyám és a mai napig működik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2012.02.13. 21:19
A Playstation fogalom, ahogy a VAIO is az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!