iPon Hírek

Hogyan kukázták majdnem az első GTA-t

Dátum | 2013. 09. 16.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A Grand Theft Auto 5 megjelenésének küszöbén az első játék készítői tartottak egy kis múltidézést, és meséltek arról, hogy hogyan lőtték le majdnem az első GTA projektet több ízben is. Az eredeti Grand Theft Auto 1997-ben jelent meg PSone-ra és PC-re, felülnézetes nyílt világot tárva a játékosok elé. "Az írók haladtak egy bizonyos irányba, a pályatervezők meg egy másikba. Sajnos nem igazán találkoztak félúton" - mondta Gary Penn, a producer és kreatív rendező, aki azért csatlakozott a csapathoz, hogy megpróbálja egybegyúrni az egész kusza projektet. "A végén valami olyasmi jött ki, ami rosszul hangzott, nem volt semmi értelme és még bugzott is." Penn elmondása szerint a GTA-t anno rengetegszer le akarták lőni a fejlesztés alatt, a csapat pedig küzdött, hogy a nyílt világról szóló nagy álmaikat sikerüljön egy működő és élvezetes videojátékba önteni. "A kitűzött mérföldköveket nem igazán sikerült elérni. Legalább egyszer 1 héten konferenciahívást tartottunk az Amerikaiakkal. Minden héten le akarták lőni, mi pedig minden héten vitatkoztunk velük, hogy tovább mehessünk, mert még volt benne egy kis hitünk." A skót DMA Design GTA csapata tele volt fiatal titánokkal, akik között egyetlen egy ember volt, aki már csinált azelőtt videojátékot, így aztán küszködtek rendesen, csak Penn érkezésével sikerült valami értékelhetőt és játszhatót kihozni az egész katyvaszból. "Olyan volt, mintha zselét akarnánk ragasztani kismacskákhoz. A végére valahogy elég kezünk volt, hogy összetartsuk az egészet, úgyhogy azt suttogtuk egymásnak, hogy 'senki ne mozduljon, vagy az egész szanaszét esik'. Ez már a legvége volt. Sürgősen ki kellett adnunk akkor, mert ha nem tettük volna, akkor az egész újra összedőlt volna, és örökre elveszítjük." Az alábbi videó kitér a rengeteg vitára is, ami a játék körül kavargott, mivel egy olyan érában adták ki, amikor még az volt berögződve az emberekbe (sokak még most is így gondolják), hogy a játékok mind gyerekeknek valók. A GTA meg ugye "bűnözés szimulátor" volt, tele erőszakkal...
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. atti2010
2013.09.16. 13:51
Szerintem mindenki jobban járt volna ha kukázzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nemlehet
2013.09.16. 14:24
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Lehet nem szeretni a GTA-t de tagadhatatlan, hogy nagy hatása volt az egész iparra. Az első két rész nem volt annyira nívós, de a 3-Vice City-San Andreas trio addig egyedi és nem látott dolgokat raktak le az asztalra. Pl. A SA-ban több mint 800 különböző szinkronhang volt, ebből kb 120 színész és zenész. A játékok maguk is jók és igényesen vannak kivitelezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. syriusftw
2013.09.16. 14:43
Annyira azért nem volt eredeti a GTA3 Driverre emlékeztek még? Ok, hogy GTA3 játszhatóbb volt, de a Driver volt az éllovasa ennek a 3D autós-bűnözős témának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. heckles04
2013.09.16. 15:08
atti2010
vagy ha csöndbe maradtál volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Trevize198...
2013.09.16. 15:13
Amúgy direkt rákerestem most, de pontosan nem találtam meg, még az is lehet, hogy a GTA még csak ennek a 3D open world autós, mászkálós világnak sem volt az éllovasa, mivel a Mafia is 2002-es és a GTA3 is. Én szeretem mindkettőt, de a GTA-ákat soha, semmilyen körülmények között nem hívnám korszakalkotónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Trevize198...
2013.09.16. 15:15
Bocs, GTA3 előbb jött ki fél évvel. Akkor egy ici-picit lehet korszakalkotónak nevezni, bár a Mafia oda-vissza verte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szefmester
2013.09.16. 15:39
A GTA 1-2 után meg kellett volna állniuk. Azóta szerintem csak vállalhatatlan vacakokkal szórják tele a világot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. __tom_
2013.09.16. 15:56
syriusftw
A driverben nem lehetett kiszállni az autóból, azaz autókat cserélni küldetés közben. Legalábbis én így emlékszem... A GTA-nak már az első részében is volt kiszállás + lövöldözés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bestyen
2013.09.16. 16:02
Szefmester: Mi nem tetszik benne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2013.09.16. 16:05
Persze, nem a GTA volt az első open world játék. Ott volt a 84-es Space Simulator Elit vagy a 86-os Turbo Espirit illetve 3D-ben 91-es Hunter, de ezek valahogy még sem lettek akkora kultjátékok. Kicsit olyan ez mint az Appla iPhone-ja. Előtte is volt érintőképernyős okostelefon, de mégis ez az ami tényleg közel hozta az emberekhez a dolgot. Lehet vitatkozni, hogy jó-e az iPhone, meg hogy csak lopás volt stb de nem ez a lényeg. Én GTA-ról is úgy gondolom, hogy igaz, hogy volt már hasonló játék, de ez a sorozat rakta össze és egészítette ki úgy, hogy széles körben befogadható és élvezhető legyen.
Őszintén szólva a Maffia történetben és realizmusban (pl 1-2 lövéses halál) tényleg jobb volt mint a GTA 3, de valahogy még sem lett annyira kasszasiker. Nem is jött újabb része, mert rétegjáték. Én is jobban szeretem, de sok embert ismerek akinek a Maffia nehéz és megterhelő a túl komoly történet miatt (mert a legtöbb ember egyszerű).
A rockstar ott találta fején a szöget, hogy az emberek nagy része SZÓRAKOZNI akar ha játszik. Egy játék alapvetően legyen szórakoztató, laza és egyszerű, de legyenek benne rejtett, kicsit bonyolultabb dolgok. Így a casual és a félig meddig HC gamerek is megtalálhatják a számításukat, az a pár %-os tényleg igényes HC gamer réteg meg igazából le van sz*rva. Nem lehet mindenkinek megfelelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2013.09.16. 16:10
Nagyon fontos játék, ha ez nincs, akkor nem lenne se Saints Row 3, se Saints Row 4.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. __tom_
2013.09.16. 16:12
nemlehet
mafia 2-t guglizd ki szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Synitka
2013.09.16. 16:19
Hááát Szefmester! Ez... Majdnem jó amit mondasz! Csak nem igaz és nevetséges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet
2013.09.16. 16:22
__tom_

Te meg ne legyél olyan okos. Tudok a Maffia 2-ről.... Hány év után is jött ki? 94 Maffia -> 2010 Maffia II. Ezalatt hány GTA is jött ki? Megsúgom, hogy csak a PC-s verziókat tekintve 3 teljes értékű és igen jó játék. Ráadásul szerintem azon kívül, hogy sandox és TPS nézetes és Maffia a neve, nem igazán lehet folytatásnak tekinteni. Arról nem is szólva, hogy míg a GTA-ból ismét jön egy új rész, addig a Maffia III-ról nem nagyon rebesgetnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 heckl...
2013.09.16. 16:28
Igen erre a bughalmaz népbutító játékra feltétlenül szüksége volt az amúgy is képnézegetős társadalomnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. __tom_
2013.09.16. 16:30
@nemlehet
én kérek elnézést. Félreérthettem valamit a "Nem is jött újabb része, mert rétegjáték" mondatban, úgyhogy teljesen jogos a leoltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2013.09.16. 17:46
nemlehet: 94-ben melyik maffia jött? amit én ismerek az 2002 és annak a folytatása a Mafia 2 (szigorúan 1 f-el). Amúgy a mafia sokkal inkább realisztikusabb volt mint a GTA-k ahol a rendőrt fellökheted egy bazi nagy bazookával a kezedben ő meg le se tojja hogy mivan, míg a Mafiaban már egy közlekedési kihágás miatt is a nyakadon loholhatott a komplett rendőrség. Más megközelítés a kettő a GTA család inkább egy poénravett gengszer sztori, míg a Mafia ezzel szemben inkább egy mélyen szántó komoly történet, a valóságtól a legkevésbé elszakadva, már amennyire ezt egy videójátékban meg lehet oldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nyder
2013.09.16. 20:52
A IV egy hatalmas csalódás volt, a legújabb rész viszont zseniálisnak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2013.09.17. 15:37
Konkrétan elveszett a hangulata számomra. Túlzóan árkádosított lett a lövöldözős része, és túl komolyan akarja venni magát. A grafikája sem jött be. Hiába egységes, valahogy nekem volt benne semmi magával ragadó.
Biztos szórakoztató meg jó, de nem bírtam random fél óráknál többet eltölteni vele a havernál, pedig többször is próbáltam esélyt adni neki(k). A GTA 1-2 meg nagyon sokat játszott játék volt a gépemen.

Ha már bűnöző szimulátor akkor legyen is az...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR atti2...
2013.09.18. 19:30
atti2010: A társadalomról alkotott véleményeddel egyetértek, de ebben a világban már úgyis mindegy. A túlságos jólétben előjön az emberből a gyökér és már lusta gondolkodni is.

Igazából teljesen mindegy melyik játékot nézzük mivel mindegyikben van olyan content amivel a retard nigger meg a yoloswagger gyökér is tudja magát szórakoztatni, még ha az egy normális intelligens ember számára egy marha nagy f*szság.

BF3 nagyon jó példa. Azért ott valamennyire kell gondolkodni ellentétben a CoD-al.(konzolra gondolok leginkább) Mert ugye a gyökér akinek fogalma sincs a játékról tud mortar-ozni, GL-ezni(még ha emiatt nem is tud éleszteni), sarokban kempelni letámasztott LMG-vel. Hát engem már megöl az ideg ha 10 secnél tovább kell állnom egy helyben, úgy, hogy nem történik semmi csak nézek ki a fejemből. De a retard gyökér ezt élvezi. Vagy elég ha a rombolhatóságot vesszük. Beszáll a tankba és agyatlanul lövöldözik mer tetszik neki hogy dől a ház höhö.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. palacsa
2013.09.18. 21:58
a gta igen is korszakalkotó volt a kocsiból senkit nem tudtál kirángatni előtte és ez egy egyszerű de nagyszerű eredeti dolog, mint a nylon szatyor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!