iPon Hírek

Hogyan lophatjuk el mások titkait ‒ egyenesen az agyukból

Dátum | 2012. 08. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Lassan már nemcsak felírni, de gondolni is veszélyes lesz a PIN-kódunkra, jelszavainkra vagy bármely olyan adatra, amely más kezébe kerülve veszélyes lehet ‒ ez a tanulsága egy új kísérletnek, amely bizonyította, hogy a hasonló érzékeny információk „kiolvashatók” a célszemély agyhullámaiból egy szimpla EEG headset segítségével. A többek közt az Emotiv Systems és a NeuroSky által gyártott EEG headsetek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, és már háromszáz dollár körüli összegért megvehetők.

Az ilyen headsetek segítségével a felhasználó gondolatai révén irányíthatja számítógépét: a készülék az agy elektromos jeleit a gép által is érthető parancsokká fordítja át. A technológiának a rengeteg hasznos alkalmazási lehetőség mellett megvannak a maga veszélyei is, ezeket igyekezett felderíteni egy nemzetközi kutatócsoport. Elsősorban az érdekelte a tudósokat, hogy a fejhallgatók segítségével lehetséges-e bizalmas információkat kinyerni valakinek az agyából.

A kísérletsorozat során ATM automatákat, hitelkártyákat, térképeket, embereket és véletlenszerű számokat villantottak fel a harminc headsetet viselő alanynak, és a képek által előidézett agyhullámokból képesek voltak PIN-kódok számjegyeire, születési időkre, lakcímekre és egyéb személyes információkra következtetni. A PIN-kód esetében például számjegyeket villantottak fel véletlenszerű sorrendben egy képernyőn, kilencven másodperc alatt minden számjegy összesen 16-szor szerepelt. Közben folyamatosan figyelték az alany agyhullámait árulkodó jelek után kutatva.


Konkrétan az úgynevezett P300 komponenst vizsgálták, amely az eseményhez kötött potenciálok egyik fontos eleme. Lényege, hogy egy inger prezentálása után a potenciál körülbelül 300 ezredmásodperc alatt éri el a maximumát. Ez a maximum megnövekszik, ha gondolatainkban már előzőleg is foglalkoztunk az aktuális témával (például a PIN-kód első számjegyét megpillantva előre felidéződik bennünk az azt követő számsor).

„A PIN-kódos kísérletben az esetek 20 százalékában elsőre eltaláltuk a helyes számsort” ‒ írják a kutatók. „A lakhelyet 30, a születési hónapot 60 százalékban sikerült eltalálni.”

A kísérlet során ezúttal persze önkéntes résztvevőkkel dolgoztak a kutatók, de ahogy egyre elterjedtebbek lesz a technológia, egyre könnyebb lehet majd rosszindulatúan visszaélni vele. A szakértők szerint egy ügyesen összeállított számítógépes játékkal például gyakorlatilag bármiféle információt ki lehet nyerni a bepalizott alany agyából, anélkül, hogy az illető észlelné: éppen kivallatják. Lehetne persze jó célból is használni a technológiát, az agy „hackelése” minden eddigi hazugságvizsgálónál hatékonyabban segíthet felderíteni az igazságot, vélik a kutatók.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. nemlehet
2012.08.31. 20:20
Hát ez azért még kicsit messze van az agyhackeléstől, de baromi jól hangzik és lehet vele ijesztegetni. A mythbusters-ben is volt egy ilyen kísérlet, ott ráadásul még sikerült átverni ezt a módszert. Úgyhogy ameddig nem tudnak távolról mindenféle képek mutogatása nélkül olvasni az agyamban nem aggódom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010 nemle...
2012.08.31. 20:28
de baromi jól hangzik és lehet vele ijesztegetni.

Ez rettenetesen veszélyes dolog nem szabadna vele szórakozni, még a végén nagyon megijedünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. myckie2
2012.08.31. 21:38
Hmm. Közeledik a jövő? Érdekes.,.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Firsh
2012.08.31. 22:07
Ez mióta ilyen mainstram hogy bárki vehet ilyen headsetet ráadásul megfizethető áron? Youtube tele van ilyen videokkal hogy valaki bamulja a gépet és mozog az egér meg angry birdsezik, emailt ir (bár lassan). De legalabb annyira müködik mint a voice control.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nemlehet
2012.08.31. 23:13
Hát nem annyira megfizethető, hanem egyetemek adják ki a diákoknak különböző projektekhez tudtommal. Ez kint elég jól működik, nagyban segíti az innovációt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nszabolcs9...
2012.09.01. 09:28
szerintem aki ilyet használ az legyen tisztában a veszélyeivel. én úgy vagyok ezzekel az új vezérlőtípusokkal (hang, agy) hogy jó és érdekes de szerintem soha nem váltja le majd a régi jól megszokott egeret
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. djwolf
2012.09.01. 11:36
Kicsit le van maradva a média, ezt már a 60. években is tudták. Amúgy egy antenna segítségével, bárkinek fogható az agyi frekvenciája. (ELM sugár) Elég alacsony 7.8 Hz sávon. Főlleg alvás közben, a kimenő, bemenő frekvencián keresztül akár információkat is lehet kivenni, ill. beültetni az agyba. Ez nem új hír. A HAARP - nak köszönhetően, elég ügyesen tudják manipulálni az embereket, globális értelemben. No meg nem beszélve az élettani hatásáról, mert arról persze nem beszél senki.

HAARP: (Kezdésnek)

(6 részes)

http://www.youtube.com/watch?v=UGjOiM8L_kY

További web:

http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2011/08/remiszto-hangok-az-egbol-vilagszerte.html

Tovább menjek, Legálisan permetezik az embert:

http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/08/ujabb-tobb-szaz-chemtrail-csik.html


Vannak dolgok, ami egy átlag embernek foggalma nincs, hogy mi van történik körülötte. Nem beszélve, a legnagyobb szenny gyártó TV adókról.

Úgyhogy no para! Ha meg akartak tudni rólad valamit, úgy is megtudják, úgy, hogy észre se veszed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. NKing
2012.09.01. 15:21
djwolf: Nem gondolod, hogy kicsit kezd elhatalmasodni rajtad egyfajta üldözési mánia? DD Imádom a konteosokat, meg az ő fontoskodásaikat. Mindig azt hiszik, hogy valami hihetetlen nagy titok tudói, ezért fontos embernek érezhetik magukat. Ha már másban nem sikerült eredményeket elérniük, csatlakoznak a többi hülyéhez az interneten
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. arin
2012.09.01. 16:19
Öhm, ez a világhelyzete blog elég súlyos szerintem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djwolf
2012.09.01. 17:55
HKing:

Már bocs, de én ezt mint érdekességként írtam. Nem volt ráírva, hogy kötelező elolvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Edviiin89
2012.09.01. 21:44
djwolf, az összeesküvés elméletek feltevésekre és nemértésekre építkeznek, laikus emberek fantázia szüleménye. Sokszor tréfát űző emberek videóit és netten terjedő photoshopolt képeket is begyűjtenek. Ma már mindenről lehet összeesküvés elméletet olvasni. Vagyis semmi sem igaz a világban és minden kamu és ellened szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2012.09.02. 10:01
Edvin,
az még egy dolog, hogy úgy adják elő, hogy minden ellened szól. de én azt nem értem, hogy az ilyen dolgok terjesztői mit akarnak elérni?
jobb lesz ettől bárkinek? nekik jobb lesz? jönnek majd a hívek, hogy jajj köszi te vagy a megváltónk, hogy ezt elmondtad. vagy mit, én már nem értem.
mert hogy tenni nem tesz senki semmit, az is biztos. csak az ugatás megy folyamatosan.
megmarad érdekességnek, sokszor uszító, felkúrja a kedélyeket, elferdíthet bizonyos dolgokat. akkor mire jó? semmire?
a gyanúperrel élni persze lehet, sőt, mindig résen kell lenni. ha naiv vagy ugyanúgy átvernek. de vicces, hogy szinte az összes ilyen jellegű dolog mögött mindig a mások pénzének megszerzése áll
azt nem kétlem, hogy az embereket terelgetik a kormányszervezetek. tudják, hogy a korlátlan szabadság anarchiát eredményezne. mert a szint amin most van az emberiség, bizony az elég alacsony. hogy ez kinek a hibája, vagy miért alakult így, azon lehetne vitatkozni, nem számít. az viszont tény, hogy a félelem és a pánikkeltés az, ami a legtöbb kárt tudja okozni mindenkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NKing
2012.09.02. 11:16
mtrx220: Szerintem ez egyértelműen olyan dolog, mint a vallás. Vannak, akiknek a lelki békéjéhez szükségük van valamire, amiben hihetnek. Az elveszettség kerülése a céljuk. Van, aki valamely istenben találja meg ezt, van aki pedig a világ-összeesküvők szervezkedéseibe vetett hitben. A lényeg mindig ugyanaz: magyarázatot találni arra, hogy neki miért rosszabb - másoknak miért jobb. Azt szokták mondani, hogy a mély-vallásosságba vetett hit genetikai okokra vezethető vissza - valószínűleg a konteóval is így van - ez is egy hitfajta.

Abban meg igaza van Edviiin89-nek, hogy ez az egész annyira szövevényes már - főleg az internet térhódítása óta, hogy sokszor az őket cikizők és kritizálók által készített anyagokat is felhasználják, majd bizonyítékként mutogatják - lásd égből hallható hangok (nem egy ilyen video van a youtube-on, amiről később kiderült, hogy a szerző készítette valamilyen videoszerkesztővel). Ugyanilyen esetek az UFO észlelések is - a legtöbb esetben kényszerítően nyilvánvaló, hogy manipulált képanyagról van szó.

Megjegyzem: ha az összeesküvők tudják, hogy a titkaik kitudódtak, akkor
1. Miért hagyják, hogy bárki az interneten oldalakat telezengve terjessze ezt? A konteós ilyenkor nem kezd el félni, hogy megölik? Bőszen kommentál a lenyomozható otthoni IP címéről, miközben azt harsogja, hogy titkos bűnbandák és szervezetek elhallgattatnak olyanokat, akik erről tudnak/tudtak? Ész hol marad?

2. Az összeesküvők miért nem váltanak eszköztárat, ha már lebuktak? Ennyire el vannak köteleződve, hogy ha már kiderült a titok, akkor is ragaszkodnak hozzá? Elég buta összeesküvők, ha egy csepeli panelban élő kisdiák (csak példának) is tud arról, hogy miben mesterkednek...

Ami a témákat illeti: nevetségesek. A kondenzcsíkokról pl. már azóta tudnak az emberek, mióta megjelent a sugárhajtású repülés. A fizikusok régóta ismerik, hogy mi az oka annak, ha megmaradnak a kicsapott párafoltok a levegőben (hőmérséklet és relatív páratartalom). A konteós bizonygatja, hogy annak vegyi támadás az oka, aminek a legcifrább storykat találják ki alapként. Lehetne még folytatni...

De a legjobb a HAARP, meg annak elmét befolyásoló képessége. Ha valóban így van, akkor mi a garancia, hogy a konteósok agyára nem hat? Lehet, hogy pont a HAARP miatt zagyválnak össze ennyi sületlenséget Vagy ők talán alufóliával betekert fejjel rettegnek otthon? Ők miért lennének kivételesek? Ahogy a repülőről mérgezésnél is? Vagy a bőr alá rejtett chipnél is - megjegyzem, minden konteós nézze meg a mobilját - egy olyan chipet cipel mindenhova benne, amiből tudják, hogy hol van - pár méteres pontossággal - és le is tudják hallgatni. Minek akkor ide bőr alá chip?

Hogy miért nem történik semmi változás? Azért, mert nem a változás a célja a dolognak, hanem maga a tény, hogy foglalkozzanak vele (ez olyan, mint a blogírás - ha senki nem olvassa, akkor is meg kell írni, mert ha nem írná, unatkozna). NEm akarnak ők semmit megváltani, csak pusztán azt élvezik, hogy foglalkozhatnak valamivel. Jó esetben egy idő után rájönnek, hogy vannak ennél értelmesebb életcélok is, és abba marad az egész "tinédzserbrahi". Persze a fogékonyak meg halálukig rettegve fognak élni és várják a halált - szép élet, mondhatom.

A másik ok pedig amit már írtam: fontosabbnak, értékesebbnek érezhetik magukat azzal a téveszmével, hogy ők valami olyat tudnak, amit más nem (az más kérdés, hogy azért tudják csak ők, mert ők találták ki). Ezt a vallási fanatikusok is így érzik - ezért hasonlítom a kettőt egymáshoz. A térítés mindkét esetben kegyetlen, lenéző és kioktató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dj
2012.09.02. 11:38
Ez a chemtrail és a tudatos népírtás összeolvasztása egy visszatérő faszság az összesküvés elmélet hívei között. Főleg a kondenzcsíkokról készült fényképek tetszenek, melyeket előszeretettel mutogatnak és látják bizonyítani elméletüket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. VagasiFeri
2012.09.02. 12:59
A Haarp az nem az ionoszférával meg antennákkal és a Mikulás északi sarki otthonának megtalálásával foglalatoskodik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2012.09.02. 13:21
jah, mondasz vmit. így belegondolva lehet, hogy tényleg csak ennyi.
meg elszedni a lóvét a sok hülyére paráztatott balektól.
de hogy kvára magányosak ezek az emberek, és sok az idejük is a tetejébe, az is biztos. egész életüket ez a rettegjünk mindentől magatartás határozza meg.
amitől én pl ki tudok borulni egy perc alatt. van ez a mondás is, hogy jobb félni, mint megijedni. üzenem, rohadjon meg aki kitalálta.
rengeteg ember félelemben éli az életét, alaptalan dolgoktól tartva amik talán soha meg sem fognak történni. az egész életüket félelemben élik le, és még másokra is rá akarják ragasztani. zombieland, komolyan.
"ne tegyünk semmit, rettegjünk mert attól jobb lesz. anyád is ezt csinálta, nekünk is beválik majd biztos."
na ez egy vicc, ez nem életfelfogás, mégis nagyon sokan így élnek.
hát ha ettől különlegesnek érzik magukat..akkor hajrá.
erre szokták mondani azt hiszem, hogy get a life.
sok sikert nekik az élethez

jah, és ahhoz hogy kilőjenek, vagy eltűntessenek adott esetben. ahhoz már nagyon bele kell mászni a dolgokba - valós emberekkel érintkezve, és egyet nem értve velük. nem egy ilyen internetes összefotosoppolt férc akármi kell hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NKing
2012.09.02. 14:40
VagasiFeri: De, egy nézet szerint azzal foglalkozik, sőt egyenesen azt állítják, hogy időjárás-manipuláló eszköz. Én szeretem a viharokat, szoktam nézni youtube-on is hazai viharokról videot - felforr az agyam, amikor valaki beírja: "Ilyen vihar itthon még soha nem volt, tuti hogy a Haarp és a szabadkőművesek időjárásfegyverei támadják Magyarországot" DDD És ezt valaki halál komolyan gondolja, az a félelmetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.09.02. 18:30
Ezek csak (összeesküvés)elméletek, valamin alapulnak a több részük pedig az emberi fantáziával vagy annak hiányával van megtöltve.
pl: HAARP - kutatóállomás a semmi közepén, amerikai katonai érdek (és terület), Kanadában. Nagy antennák, saját erőmű(ilyen még a SETI-nek sincs), stb. Jó, hogy valakikben gyanút ébreszt(volt már ilyen amerikai program, pl MK ultra), különben azt jelentené, hogy minden szó igaz az elméletekből és mindenkit agymostak.

Amit láttam még belinkelve azok a 'zajok', sok videó kamu(egyezik a hang egy másikéval vagy az Amnesia TDD-ből lopták, stb), de mégis hallották világszerte(és videóra van véve, mármint az eredetiekre), mint ahogy látták a Pohenix-i fényeket is. Van valahol egy falu (asszem Angliában), ahol minden este hasonlót hallani nagyon régóta.


Vagy ott a Megaösszeesküvés, ahol a film és zeneipar az amerikai politikusokon keresztül az FBI segítségével a tökeire lépett Kim Dotcom-nak. És ebben az a legjobb, hogy nincs itt semmiféle 'elmélet' szó, mindenki boldog, hiszen kiderült a csel, így nincs min vitázni!

De itt nem is a tények és azok 'bővítése' az igazán érdekes, hanem azok önkéntesen való összefűzése, ez hökkent meg sokakat.
Az elmélet, hogy minden fejes lepacsizott mindenkivel.
Egy korábbi iPon cikk alapján 6 másik emberen keresztül bárkit lehet ismerni a mai modern világban. Ennek a ténynek az a gerince, hogy közvetve vagy közvetlenül ismerünk valami fontos embert, az pedig közvetve vagy közvetlenül ismeri a célszemélyünket. Ez alapján ha fontos emberek vagyunk, akkor lefeleződik ez a lánc és nagyobb a közvetlen ismeretség kialakulásának az esélye az idő telésével.

Na de elkanyarodtam a lényegtől, ha háborúnak vesszük a vitátokat, akkor akik az elméletekben hisznek, azok gerillák, akik nem, azok pedig a hagyományos hadsereg. A gerillák nyernek, ha nem veszítenek. A hagyományos sereg viszont veszít, ha nem nyer.

Szóval mtrx220, NKing, dj és VagasiFerit nem fogja djwolf egyenlő félnek tekinteni, amíg nem tudják szilárd tényekkel kiütni az 'elméleti' részt és kipótolni(mivel ők sem tudnak többet, így ez nem lehetséges). A másik opció, hogy mtrx220, NKing, dj és VagasiFeri előjön egy a meglévő tényekhez jobban illeszkedő, kevésbé a fantáziára alapuló elmélettel és meggyőzi vagy megriasztja(kétségbe vonja, stb) djwolt-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NKing
2012.09.02. 22:17
mikej95: Jó az okfejtésed, de azért még mindig ott van Occam borotvája

Vegyük a Wikileaks-et - kapcsolatokon alapulva kő kemény bizonyítékokat - nevezetesen dokumentumokat szivárogtattak ki. Ezt nevezem én oknyomozásnak. Nem is tartott sokáig a Wikileaks. Kim Dotcom szintén - az általa képviselt mozgalom nem tetszett bizonyos érdekcsoportoknak, leállították.

Itt az első probléma az elméletekkel - semmit se tudnak biztosan, csak mindig a "feltéve, hogy", meg a "talán", meg a "biztos úgy volt, hogy"... Ettől senki nem fog betojni. Amikor pedig eluralkodik a káosz és saját magukat teszik nevetségessé, akkor azt mondhatják az összeesküvők, hogy "ezeknek már a hülye se hisz". És igazuk van. Még ha lenne is igazságalapja annak, amit mondanak, akkor se hinné el senki, mert messziről jött bugrisok, azt mondanak, amit akarnak.

Végezetül meg - a vitának azért nincs értelme, mert míg a vita és az elméletek gyártása egyszerűen meddő, passzív tevékenység, addig azt az időt nyugodtan lehet építő jellegű, a világot jobbá tevő aktivitással is tölteni. Persze ez az elméletgyártóknak általában nem nagyon akaródzik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.03. 10:01
mikej95: Abban a tévedesésben vagy, hogy én meg akarok bárkit is győzni bármiről. Igazából leszarom, hogy egyesek milyen téveszmékben élnek, miben hisznek. Mindenkinek szíve joga nevetségessé tenni magát vagy idiótaként, állandóan az eget lesve, rettegve élni az életét. Én inkább megpróbálom élvezni az a kevés időt, amely ki van osztva nekem az életemből. Ha ez egyesek szerint rabszolgaság, akkor az vagyok, de legalább élvezem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!