iPon Hírek

Hogyan nem fogunk dinoszauruszt klónozni

Dátum | 2012. 08. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Úgy tűnik, hogy a milliárdos is ember, és akad belőle ilyen is, olyan is. Van, aki tudományos díjat alapít, és van, aki képtelenebbnél képtelenebb projektekbe öli a pénzét. Jelen esetben a második fajtát Clive Palmer képviseli, akinek legújabb terve egy saját őslénypark kialakítása queenslandi birtokán. Persze előtte szüksége lesz klónozott dinoszauruszokra is, és a hírek szerint már meg is kezdte a dolog tudományos oldalának megvitatását azokkal a szakemberekkel, akik Dollyt, a bárányt klónozták.

Akinek ismerős Palmer életpályája, már talán meg sem lepődik az excentrikus ausztrál bányamágnás újabb ötletén. Idén áprilisban például bejelentette, hogy megépítteti a Titanic mását. Az óceánjáró replikája elvileg 2016-ra készül el, és a tervek szerint luxusutakra viszi majd az érdeklődő (és a jegyeket megfizetni képes) turistákat.

Az ausztrál Jurassic Park ötletéről a Sunshine Coast Daily nevű lap számolt be elsőként, és állítólag Palmer belső köreiből szerezték az információt. A forrás azt is elárulta, hogy a milliárdos egy felhőkarcolót és egy hatalmas, a londonihoz hasonló méretű óriáskereket is szeretne birtokára. A felhőkarcoló építésének hírét Palmer azóta cáfolta, többi tervéről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.


Visszatérve Palmer őslényparkjára, az ötlettel több probléma is van. A kihalt állatfajok klónozása időről időre felmerülő álomkép, és bár vannak olyan aspektusai, amelyek (talán) megvalósíthatók, akadnak szép számmal olyanok is, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint lehetetlenek.

Az egyik kulcsfontosságú kérdés, hogy mikor halt ki az adott faj, mivel ez jelentősen befolyásolja az esetlegesen megszerezhető DNS mennyiségét és minőségét. A dinoszauruszok utolsó képviselői 65 millió évvel ezelőtt haltak ki, és jelenleg senki sem rendelkezik olyan örökítőanyaggal, amelyből klónozni lehetne. A nyolcvanas-kilencvenes években egy sor kutató állította ugyan, hogy a fosszilis csontokból, tojásokból és borostyánba ragadt vérszívókból lehetséges a DNS kivonása (volt is erről egy film, nem?), de végül senki sem járt sikerrel. Úgy tűnik, hogy az örökítőanyag egyszerűen nem elég tartós egy ilyen akcióhoz. A DNS-szál maximálisan elérhető életkorát manapság nagyjából egymillió évre becsülik, és ez is csak akkor érhető el, ha nagyon hideg környezetben raktározódik (lásd fagyott mamut).


Ha a tudomány óriási tévedésben lenne a DNS eltarthatóságát illetően, akkor még mindig ott a lehetetlennel határos feladat, hogy a dinoszaurusz teljes genomját meg kellene szerezni. Ehhez pedig vagy tökéletesen megőrződött DNS-ek, vagy rengeteg részben megmaradt töredék kell, amelyekből összeállítható a génkészlet. És persze egyetlen bázispárnyi hiba elég ahhoz, hogy egy adott gén működésképtelen legyen.

De tegyük fel, hogy megvan a tökéletes DNS. Hogyan csinálunk belőle dinoszauruszt? A jelenlegi klónozási technológiák során egy azonos fajba tartozó állat petesejtjébe ültetik be az örökítőanyagot, ilyen sejtek azonban a dinoszauruszok esetében nem állnak rendelkezésre. A mamut esetében felmerült, hogy egy viszonylag közeli faj, az afrikai elefánt petesejtjeit használják fel ilyen célra. (Azt még nem tudni, hogy működőképes-e az elképzelés.) Azért szükséges, hogy lehetőleg nagyon közeli rokon faj legyen, mert a sejtben a sejtmagon kívül is előfordulnak genetikai anyagok. Ha a mitokondriális DNS nem dinoszaurusz eredetű, akkor a végeredmény sem lesz dinoszaurusz. Rokon fajokat keresni 65 millió év elteltével pedig szintén nagyon nehézkes.

A probléma tehát nem technológiai vagy financiális. Egyszerűen nincs miből dinoszauruszt csinálni, mivel az ehhez szükséges alapanyagok már nem állnak rendelkezésre.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. djgeg
2012.08.03. 11:28
ÁÁÁ Pedig de szeretnék futni egy T-rex előllll DDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tomchee
2012.08.03. 11:36
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Stonerice
2012.08.03. 11:39
Én inkább szántanék a T-rex-el . Egy 6-os ekét vígan elbírna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zelbacsi
2012.08.03. 11:41
"egyszerűen nincs miből dinoszauruszt csinálni" hát ezen leestem a székről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg
2012.08.03. 12:24
Én akkor már azzal közlekednék DD


Azt hiszem megadnák az elsőbbséget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. djgeg
2012.08.03. 12:26
Áááá Erről eszembe jutott az a régi rajzfilm amikor egy lila vagy rózsaszin vagy mi a fen Dínó előre ment az időben a mi korunkba és a gyerekek bujtaták meg játszottak vele
Inkább költség a pénzt időgépre kb ugyan annyira lehetetlen a jelen állások szerint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rabib
2012.08.03. 12:44
Hát igen... jó is lenne ez, meg nem is. Amúgy időgéppel ha vissza lehetne menni az időben 70 millió évvel ezelőttre (ha lenne időgép), akkor tudnának szerezni a tudósok dínó DNS-t.
Nem baj, eltelik még pár év, évtized, és ez is megoldható lesz. Ami már van elméleti, gondolati szinten, abból egyszer valóság lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dsjonny
2012.08.03. 14:32
Denver volt az a dinoszaurusz... [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2012.08.03. 15:35
Tegyük fel, hogy lesz DNS és Dinónk is. De mit csinálunk ha egyszer csak kajás lesz? Beküldjük mordorba(nyócker)? Akkor klónozhatunk másikat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba
2012.08.03. 18:02
inkább a ma még meglévő, de veszélyeztettet/kihalófélben lévő fajok megmentésére kéne összpontosítani. Nem pedig rég kihalt élőlények feltámasztásával, mint valami istent játszva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Nikopol
2012.08.03. 19:00
Csirkék = "közeli faj" le is védetem mindjárt, nehogy az ájfón bepereljen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. agyturbini...
2012.08.03. 23:13
Meg johogy nem a titanikot akarta klonozni, es megepiteni a dino hu masat aki felul az oriaskerekre...elmeroggyant. Arrol ne is beszeljunk, hogy ennel ezerszer egyszerubb feladat, sem sikerult a tudosoknak: Megmenteni maganyos George-ot, pedig eleg friss a genomja(hisz elt) es megsem mentek semmire.

Simba: nem akarok kotekedni, de ezt az Isten jatszats felejtsuk mar el ket oknal fogva: Ha Letezne isten akkor a biblia szerint is szabad akaratot kapott tole, ergo ami tortenik annak meg kell tortennie. Masodszor: mivel nincs isten igy eleg nehez egy nemletezo akarmit megszemelyesiteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2012.08.03. 23:27
Még ha sikerrel klónoznák is, szinte lehetetlen lenne életben tartani, hacsak nem teljesen steril életkörülmények között. Nem csak a légkör összetétele más, hanem a dinoszaurusz szervezete csaknem egy vegyülettel sem lenne kibékülve, ami számunkra természetes. A pollen azonnal anafilaxiás sokkot váltana ki, szóval az első lélegzetvétellel kinyírná a hüllőt. A táplálékról nem is beszélve. A mamut klónozásában több fantáziát látok, mondjuk kérdéses, hogy mitől poén egy szőrös elefántot újra életre kelteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. agyturbini...
2012.08.04. 09:41
Terror: Es meg a bakteriumok es virosok amik jelen vannak most na aqzok mit muvelnenek vele....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2012.08.04. 09:56
Nyugi nem vagyok válásos. De nem kellenek cirkuszi szörnyek sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2012.08.04. 12:25
a hártborzongató itt inkább nem is az, hogy ez az elmebeteg ilyen badarságokra akarja költeni a pénzet, hanem maga a gondolat...

Mert az ilyen emberek nem képesek beletörődni abba, hogy valamit nem kaphatnak meg. Ha dínót nem lehet klónozni, akkor hüllőket fog kereszteztetni, hogy valami hasonló őslényszerüséget hozzon létre a parkjába. Na ha aztán csinálnak valami jót ami véletlen elszabadul... "Alien: A bolygó neve Föld"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2012.08.05. 12:52
Nem is kell ugyanis a talpunk alatt vannak egy páran...

Ez egyébként szerintetek mi lehet?Csak 18+ nézzék meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2012.08.05. 12:57
Terror ne haragudj de te láttál már biztosan elő dinót...?Mert én nem és a tudósok sem, a csontváz meg hát csak egy csontváz..nem de?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.08.05. 19:34
@Ronan
A zombis az egy orosz híradó és egy zombi támadás összevágva.
A támadás, ha jól tudom, akkor valamelyik STALKER játéknak a polgárpukkasztó előzetese akar lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lipaz
2012.08.05. 20:43
Muhhahhhaha..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!