iPon Hírek

Hogyan szabadulju​nk meg a Facebook vírusoktól

Dátum | 2014. 05. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Facebookon manapság egyre több időt töltenek az internetezők, így egyre több veszély leselkedik rájuk, ugyanis a bűnözők próbálják minél inkább kiaknázni az emberi felelőtlenségben, hiszékenységben és kíváncsiságban lapuló lehetőségeket. A veszély folyamatos A közvetlen veszélyek, melyekkel a közösségi oldalon találkozhatunk, alapvetően két teljesen eltérő csoportba oszthatóak. Az első kategóriába tartoznak a fertőzött vagy kártékony weboldalakra mutató linkek. Ebben az esetben a Facebook hírfalunkon találkozunk egy jópofa vagy éppen sokkoló tartalommal bíró bejegyzéssel, és nem bírjuk megállni, hogy ne kattintsunk rá. A problémát az jelenti, hogy akár egy fertőzött weboldalra is juthatunk, amelyen keresztül különböző kódok töltődhetnek le a számítógépünkre. A webszűrővel rendelkező, frissített és jogtiszta vírusirtó szoftverek az ilyen jellegű fenyegetések ellen védelmet nyújtanak. A másik csoportba azonban a Facebookon belüli alkalmazások tartoznak. A köznyelv ezeket hívja Facebook vírusoknak, pedig semmi közük a hagyományos kártevőkhöz. Ha egy Facebook alkalmazást telepítünk a Facebook fiókunkba, az nem kerül kapcsolatba a helyi számítógépünkkel. Tőlünk távoli szervereken fut, és csak a közösségi portálon keresztül van a fiókunkhoz rendelve. Alkalmazásokat rengetegen gyártanak. A legismertebbek közé tartoznak a Zynga játékai: a Farmville vagy a Zynga Poker, de szinte minden nagy cég készít szoftvereket annak érdekében, hogy szórakoztassa rajongóit. A problémát a rosszindulatú programok jelentik, ezeket pedig a tapasztalatok szerint túlságosan is könnyű telepítenünk a fiókunkba.
Amennyiben sikerült összeszedni egy "vírust", akkor az azonnal munkához is lát: elkezd a nevünkben posztolni, de esetenként akár privát üzeneteket is küld ismerőseinknek. A posztok és az üzenetek a vírus terjedését szolgálják: aki rákattint a bennük található linkre, azt szintén megfertőzi a kártékony kód, így az ő nevében is posztolni kezd a vírus. Az efféle veszély ellen sajnos nem jelentenek megoldást a vírusirtók, ugyanis a kártékony kód nem a saját számítógépünkön fut, így nincs más megoldás: körültekintően kell alkalmazásokat felvenni. Az alkalmazásokat ugyanis mi magunk telepítjük a Facebook profilunkba, és mi határozzuk meg azt is, hogy engedjük-e kommunikálni őket a nevünkben. A valódi alkalmazások esetében ez nem jelent közvetlen veszélyt, maximum az ismerőseink értesülnek arról, ha nyertünk egy játékban. A rosszindulatú alkalmazások azonban sokszor rejtve települnek, olyankor, amikor egy megbízhatatlan weboldalon egy álcázott linkre kattintunk. Megszabadulás a vírusoktól
A legfontosabb lépés, hogy első körben változtassuk meg Facebook felhasználói fiókunk jelszavát – ezt bejelentkezés után a jobb felső sarokban található beállítások menüre kattintva tehetjük meg.
A jelszóváltás után ellenőrizni kell azt is, milyen alkalmazások kapcsolódnak fiókunkhoz. A szükségtelen appokat érdemes eltávolítani, a többieknél pedig érdemes felülvizsgálni, milyen engedélyekkel rendelkeznek. Itt megszabhatjuk azt is, hogy a nevünkben küldött posztokat kik láthatják. Tippek a probléma megelőzéséhez A vírusok terjedését alapjában véve meglehetősen egyszerű lenne megakadályozni. Ha gyanús bejegyzést látunk, amiben gyanús link szerepel, arra nem szabad rákattintani, még akkor sem, ha egy éppen aktuális eseménnyel kapcsolatos extra tartalommal kecsegtet. Ha biztosra akarunk menni, érdemes a poszt linkje fölé vinni az egérkurzort, majd a webböngésző állapotsávjában ellenőrizni, pontosan milyen weboldalra mutat a link. Ha a hivatkozás, illetve a tartalom egy kicsit is gyanús, akkor biztosra vehető, hogy átverésről van szó. A magyar felhasználók gyakran találkoztak az elmúlt hónapokban egy olyan kártevővel, mely azt az üzenetet küldte, hogy valaki megjelölt minket egy képen, vagy hozzászólt egy olyan fotóhoz, amelyen szerepelünk. Sok esetben a feltételezett megjelölő személy nem olyasvalaki volt, akit ismertünk, mégis rengetegen kattintottak ezekre a linkekre. A vírus egy másik verziója a megjelölő vagy hozzászóló személyt egyik ismerősünkként tüntette fel.
Amikor kattintottunk a megadott linkre, az elvitt minket egy üres oldalra, ahol az alkalmazás telepítette magát a Facebook profilunkhoz, és elkezdte küldeni az átverő csali linkeket az ismerőseinknek. Érdemes hát körültekintően facebookozni, de ugyanez a webböngészésre is elmondható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Shinjiii
2014.05.28. 08:06
Címre röviden egy-egy mondatban a válasz:
1. arra kell használni, amire való;
2. töröld magad a rákba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kray
2014.05.28. 08:23
Fontos, hogy csak a jogtiszta vírusirtó törli!!
Amúgy meg aki nem tudja használni az ne használja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szentmihal...
2014.05.28. 08:45
Mi van a linuxot futtató felhasználókkal? Én nem fogok felhegeszteni egy víruskergetőt... Amúgy a Fb a legrosszabb vírus, a törlését én is megtettem már személy szerint, sajna az asszony még nem. Az account törlése kiváló módszer a vírus törlésének!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cannapeace
2014.05.28. 10:24
Végre valami jó hír kár hogy nem a Fb szervert támadja elsősorban elég volt már ezekből a közösség romboló közzöségi hálózatokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2014.05.28. 16:05
Érdekes dolog vírusmentesítésről beszélni egy olyan szolgáltatás esetében, ami illegális úton is gyűjt, valamint szolgáltat ki harmadik feleknek személyes, bizalmas, privát adatokat az emberekről - ergo maga a szolgáltatás is vírusként működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2014.05.29. 17:30
OSX -n nem fut a vírus!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!