iPon Hírek

Hol lakik az időérzék?

Dátum | 2012. 11. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az időzítés képessége, az időérzék rendkívül fontos eleme életünknek, a szakértők azonban némiképp értetlenül állnak az előtt a rejtély előtt, hogy pontosan hogyan érzékeli agyunk az idő múlását. Egy széles körben elfogadott elmélet szerint egyetlen agyi régió felelős az időérzék kialakításáért, amely valahol a törzsdúcokban vagy a kisagyban található. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerzői azonban úgy vélik, hogy az időmérés decentralizált, vagyis a különféle tevékenységekért felelős agyi áramkörök mindegyikének saját időmérési mechanizmusa van. Ez megmagyarázná, hogy egyes agyi állapotok miért befolyásolják időérzékünket, és annak lehetőségét is felveti, hogy az időfelfogásunk esetleg mesterségesen is manipulálható lehet.

Geoffrey Ghose és Blaine Schneider, a Minnesotai Egyetem kutatói az agyi időzítést tanulmányozták rhesusmajmokon. A kísérleti alanyokat arra idomították, hogy azok egy monitoron megjelenő két pontot figyeljenek, mégpedig úgy, hogy szabályos időközönként, azaz egy másodpercenként mindig a másik pontra irányítják tekintetüket. A majmoknak semmiféle külső segítség nem állt a rendelkezésükre az idő múlásának követésére.

Három hónap tanulás után a két kísérleti állat átlagosan 1,003, illetve 0,973 másodperces átlageredményt produkált a pontok közti váltások során. A kutatók ezt követően elektródák segítségével figyelni kezdték a laterális intraparietális kéreg szemmozgással összefüggésbe hozott régiójának aktivitását.


Az eredmények alapján az idegsejti aktivitás csökkenésnek indult a szemek elmozdítása közti időszakokban, és az aktivitás csökkenésének sebessége szoros összefüggést mutatott az időzítés pontosságával. A kutatók egy idő után képesek voltak megsaccolni pusztán az aktivitás változásai alapján, hogy mennyire lesz közel az egy másodperchez a következő váltásig eltelt idő. Ha a majmok idegsejtjeinek aktivitása lassabb ütemben kezdett csökkenni, az állat rendszerint túlbecsülte a másodperc hosszát, ha viszont túl gyors volt az neurális aktivitás csökkenése, a kísérleti állat már a másodperc letelte előtt elmozdította tekintetét.

A szakértők a következőkben tovább kívánják tanulmányozni, hogy mi folyik a majmok agyában a tanulási időszak alatt, és hogyan sajátítják el az idegsejtek a kívánt időintervallum hosszát. Ennek alaposabb megismerése talán segíthet abban, hogy megértsük, miért vezetnek egyes agyi kórképek az időérzék megzavarodásához, és hogyan lehetne ezt kiküszöbölni.

Az agyi áramkörök saját belső órája magyarázatot jelenthet arra is, hogy egyes érzelmi állapotokban miért észleljük másként az idő múlását. Stresszes helyzetben megváltozik az idegsejtekre ható hormonok, például az adrenalin mennyisége az agyban. Az adrenalin köztudottan befolyásolja az idegsejti elektromos aktivitás csökkenésének ütemét, ez pedig a kutatók által felvázolt modell szerint alapvetően megváltoztatja az időérzéket.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. RampageSen...
2012.11.14. 18:18
Jól jön majd ez még matekórán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norbi119
2012.11.14. 22:05
Néhány évvel ezelőtt olvastam egy cikket ebben a témában. Akkor arra jutottak, hogy a szervezet érzékeli az adott idő alatt lejátszódó biokémiai reakciók számát (vagy csak egy konkrét reakciót "figyel" és ebből következtet az eltelt időre. Ezért van az, hogy amikor lázasak vagyunk "lassabban telik az idő", mert egységnyi idő alatt a felhevült szervezetünkben gyorsabban játszódnak a folyamatok, és így a szervezet által figyelt reakcióból már fél óra alatt lejátszódik annyi, mint nyugalmi helyzetben egy óra alatt. Továbbá ha jól érezzük magunkat és teljesen nyugis a szervezetünk, akkor lassabban megy a reakció és azt érezzük, hogy repül az idő. Bár ez inkább hosszabb időintervallumokra lehet érvényes. Nem tudom ez mennyire lehet érvényes egy ilyen feltételes reflex-szerű kísérlet során.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiberg
2012.11.14. 23:31
csak érdekességképpen.. egyszer vizualizáltam h pontban 6:50-kor keljek fel.. és sikerült is 1-2 napra, gyakorlatilag másodperc pontosan akkor keltem fel, le is fényképeztem mobillal az órámat, nehogy bemeséljem magamnak h csak képzeltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.11.15. 00:09
tényleg nagyon érdekes, de arra mit mondanának, amikor lefekvéskor nagyon koncentrálva egy adott felébredési időpontra. Másnap reggel +-pár perc diferencival felébredek pontosan abban az időben amikor szerettem volna??

szerk: haha látom megelőztek sebaj majd legközelebb ráfrissítek az oldalra mielőtt kommentelek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dilofekete
2012.11.15. 00:23
Az hogy mikor kel fel az ember az egyszerűbben kapcsolódik az étkezési és egyéb szokásokhoz, ha az illető mondjuk dohányzik. Amikor én alszok magammal vagyok és egy idő után azt veszem észre, hogy beindul egy kényszer mechanizmus. Az egyik függőség után beindul mind és a test el kezd izzadni, mivel alszunk, így a nem szokványos testhőmérséklet fenntartja a mechanizmus működését és amikor a függőségek közti arány megváltozik a testhő elkezd csökkenni. Ilyenkor kezd megszakadni a mély alvási fokozat is, mert az ember ahhoz van szokva, hogy ilyenkor orientálja az agyi működését, arra a cselekedetre, amire éppen szüksége van. Én mivel nem igen aludtam csak magamon kívül voltam, így felébredtem, rágyújtottam és ittam, mert izzadtan keltem fel, mivel az agyam nem kapcsolt le alvás előtt és végig magamnál voltam és nem aludtam, csak próbálkozott az agyam lekapcsolni, de nem sikerült. Mindig megpróbálta és egyre jobban sikerült neki, miután újból meg kellet próbálni a folyamatot, mert rákényszerült és a végén felébredtem, mert nem volt mire orientálódnia az agyamnak és azt hitte, hogy kipihentem magamat és az elmémet életre keltette, hogy igyak, cigizzek. Lehet ez szex is vagy bármi más ami intuitív, amivel képes az agyunk tudat alatt is foglalkozni, máskülönben nem működne. Aki nem szeret utazni és állandóan így fekszik le suli vagy meló előtt az nem feltétlenül fog felkelni időben és könnyen! Habár ha ennek tudatában máshogyan fekszünk le, az lehetséges, hogy az agyban más helyzeteket teremt és igazából az a titok nyitja, tehát egy jó meditációs állapot elérése és ennek a megértése, hogy mikor működik jól az agyunk elalvás előtt.
Az írásom alapján az is lehetséges, hogy az egészet az emésztési folyamat irányítja vagy nem is agyi mirigyek.
Nekem ez a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2012.11.15. 02:22
A bevett szokások, szinte vegetatív módon épülnek a belső órába. Főleg ha valaki tényleg ugyanazt csinálja ugyanabban a sorrendben majdnem vagy minden nap.
norbi119 Bár sok helyen van, hogy a szervezet tulajdonképpen "becsapja" önmagát, de ez az órával is így működne? Szerintem ennél konkrétabb hatások és mechanizmusok felelősek ezért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2012.11.15. 02:23
norbi119: ez hibás gondolatmenet lenne alapvetően, mert ha biokémiai reakciókat figyelne valami, akkor több vagy gyorsabb reakció esetén gyorsulna az idő érzékelése minden esetben (vagyis ha fél óra alatt zajlik le annyi reakció, aminek egy óra alatt kéne, akkor a szervezet fél óra elteltével állapítaná meg azt, hogy eltelt egy óra és nem negyed órának ítélné). Az idő érzékelése azonban úgy tűnik kizárólag a hangulattól képes megváltozni. Lehetsz lázas, de ha elfoglalt vagy, gyorsan megy az idő, viszont ha unatkozol, teljesen egészségesen is vánszorog csak.
Na most hogy a hangulatot mi befolyásolja, az egy másik kérdés.
Szerintem az idő érzékelése a tudatosság része kell legyen. Akkor meg eltart még egy darabig, amire rájönnek a hogyanokra. Nem túl valószínű, hogy be van építve egy óra az élőlényekbe, hisz az idő, mint olyan, pusztán egy emberi fogalom, a dolgok sorrendben való történésére semmiféle definíció nem létezik (de még az sem biztos, hogy tényleg sorban történnek).
Az öntudat része lesz ez. Ott meg egyelőre csak a filozófia "kutat".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!