iPon Hírek

Holdbéli tervek

Dátum | 2012. 05. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Jelenleg is zajlik a Global Space Exploration Conference, ahol az európai, a kanadai, az orosz, az indiai és a japán űrügynökségek vezetői többek közt arról is beszéltek, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve. A washingtoni konferencián a NASA nem tudott részt venni, mivel a Dragon fellövésével voltak elfoglalva Floridában. És hogy mi bizonyult a legérdekesebb témának? Úgy tűnik, hogy amiről már korábban is elhangzottak különféle nyilatkozatok és pletykák igaz: szinte mindenki a Holdra tör, az oroszok pedig egyenesen állandó bázist terveznek létesíteni égi kísérőnkön.

„Nem egyszerűen megismételni akarjuk azt, amit az emberiség negyven évvel ezelőtt megvalósított” ‒ mondta el Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője. „Állandó bázisok építését tervezzük.” A japán JAXA első embere szintén hangsúlyozta, hogy a következő emberi űrküldetésük a Holdra irányul majd.


Mint már említettük, régóta hallani pletykákat hasonló álmokról és tervekről, azonban az űrügynökségek vezetőinek nyilatkozatai egészen más kontextusba helyezik a dolgot, ez azt jelenti, hogy valóban rövidesen megkezdődnek vagy már folynak is az előkészületek a küldetések végrehajtására.

Ami a távolmaradókat illeti, a NASA a következő évtizedben egy kisbolygóra tervez embert küldeni, utána pedig a Marsra, a Hold tehát nem szerepel a célok között. Kína tervei közt ellenben kiemelt helyen áll a Hold, sőt: az oroszokhoz hasonlóan állandó holdbázis építését is fontolgatják, valamint saját űrállomást kívánnak létrehozni a Föld körül. A konferencián résztvevő vezetők egyébként a Kínával való szorosabb együttműködés lehetőségéről is beszéltek. A NASA-ról ilyen kontextusban nem nagyon esett szó, mivel az amerikai űrügynökség eléggé megbízhatatlan partnernek bizonyult az utóbbi időszakban. Legutóbb költségvetési gondok miatt az Európával közösen tervezett Mars-küldetésből szálltak ki. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. mikej95
2012.05.25. 18:17
Nem igazán értem ezeket az űrprogramokat. Még senki sem lőtt fel semmi számottevő élő dolgot az űrbe. Ugyanott tartanak személyszállítás terén, ahol 40 éve: fellőnek évente 3-4 embert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!