iPon Hírek

Holdraszállási etikett

Dátum | 2012. 05. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla a Hold záros határidőn belül igen forgalmas hellyé válhat, amennyiben hinni lehet a világ űrügynökségeinek terveiben. Oroszország, Japán és Kína is embert kíván küldeni égi kísérőnkre, mi több: állandó űrbázisok építését is tervezik. Rajtuk kívül számos nemzet szándékozik a következő években ember nélküli szondákat küldeni a Holdra. A legközelebbi „látogatók” azonban minden bizonnyal a jelenleg is zajló Google Lunar X Prize résztvevői révén jutnak el az égitestre. A versengő 26 magáncég feladata eljuttatni egy robotot a Hold felszínére, ott fél kilométert megtenni vele, közben nagyfelbontású képeket készíteni, majd visszaküldeni ezeket a Földre. Mindezt 2015-ig kell megvalósítaniuk a versenyzőknek, a nyertes 20 millió dollárral, és rengeteg szerződéssel lesz gazdagabb.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a NASA aggódni kezdett saját holdbéli érdekeltségei és relikviái miatt. Ki is adtak hát egy sor tervjavaslatot arra vonatkozóan, hogyan lehetne hatékonyan megőrizni az olyan fontos történelmi helyszíneket, mint az Apollo- és a Ranger-program leszállási pontjai. Az űrügynökség javaslatait az X Prize Foundation a múlt héten hivatalosan is elfogadta és felvette azokat saját szabályai közé. Ezek a helyek az emberiség történelmének fontos részét képezik, így minden eszközt meg kell ragadni épségük megőrzésére, mondta el John Thornton, az Astrobotic Technology Inc. elnöke, amely szintén versenyben van az alapítvány díjáért.


A NASA által javasolt szabályok egyaránt védik a múltbéli és eljövendő küldetések fizikai emlékeit a Hold felszínén. A szabályok között szerepel például, hogy az elkövetkezendő időkre tervezett landolásokat az Apollo-program helyszíneitől legalább 2,5 kilométerre, a Ranger-pontoktól pedig 500 méterre kell végrehajtaniuk a Holdra eljutó járműveknek. Ez elegendő távolság a felszerelés épségének megőrzésére, valamint a balesetek megelőzésére is. Kiemelt védelmet kap az Apollo‒11 és az Apollo‒17 küldetés helyszíne, vagyis az emberiség által először, valamint utoljára meglátogatott területek. Ezek hetven, illetve 200 méteres körzetébe egyáltalán nem léphetnek be a már leszállt járművek sem, nehogy véletlenül kárt okozzanak a felszerelésben, illetve a lábnyomokban.

A jövőbeli küldetések tervezőinek figyelmét felhívják arra, hogy lehetőleg olyan felszereléseket hozzanak létre, amelyek minél kevesebb port vernek fel, így nem károsítják a folyamatban lévő kísérletek berendezéseit.


Mind a Google Lunar X Prize, mind pedig a NASA útmutatója egyébként kifejezetten szorgalmazza a történelmi jelentőségű területek meglátogatását ‒ megfelelő távolságból szemlélve persze ezeket a becses helyszíneket. Az X Prize Foundation 4 millió dolláros extra jutalmat ad azoknak a csapatoknak, amelyeknek sikerül az ember által a Holdon hagyott nyomokról és tárgyakról fotókat készíteni. A kiemelteken kívül a többi Apollo-küldetés helye szabadon bejárható a robotok által is, mindössze annyit kér a NASA, hogy három méternél jobban ne közelítsék meg a felszerelés darabjait és a zászlókat.

Jelenleg meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy negyven évnyi holdi tartózkodás milyen hatással van az ember által készített felszerelésekre. Égi kísérőnkön meglehetősen mostoha körülmények uralkodnak, óriási hőmérsékleti változásokkal, a Nap szűretlen sugárzásával, a mindent beborító porral és mikrometeoritok gyakori becsapódásával. A kutatókat tehát nagyon is érdekli, hogy mi történt az elmúlt évek alatt a Holdon maradt felszereléssel, mivel ez alapján a jövőben tartósabb műszereket építhetnek. Az állandó bázisok tervezésének megkezdése előtt is létfontosságú annak megismerése, hogy milyen anyagok bírják a legjobban a helyi körülményeket. Semmi akadálya tehát a turistáskodásnak, de ne másszunk be a vitrinbe, és ne tapogassuk össze a kiállítási tárgyakat ‒ röviden talán így foglalható össze a NASA új, holdbéli tánc- és illemtankönyve.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Ronan
2012.05.29. 21:59
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm
2012.05.29. 22:40
ne másszunk be a vitrinbe, és ne tapogassuk össze a kiállítási tárgyakat ‒ röviden talán így foglalható össze a NASA új, holdbéli tánc- és illemtankönyve.

Nem túl nagy kérés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ThePoweR
2012.05.29. 23:52
Ki
nem
sz*rja
le
?

Legalábbis nekem ez a véleményem. Fényképezzék le aztán bámulhatják 24/7...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DogTheDog
2012.05.30. 00:45
Viszont azt irjak fel az alapszabalyzat elso oldalara nagybetukkel,hogy a hold nem a tulajdona senkinek.Az ami ma egy ketszaz meteres zona,par ev alatt negyzetmerfoldekke nohet,mire eszbekapunk,mar kell is az utlevel,meg lesznek vamok.Ugyan egymas feneket fenyezik meg egyenlore,de azert en udvariasan megkerdeztem volna,hogy ha nem lephetnek a teruletre,akkor azert a tulajdoni lapot emailezzek mar el,ha nem gaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bszoke88
2012.05.30. 05:27
szóval nem szabad oda menni, mert akkor kiderülne a turpisság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tompika74
2012.05.30. 06:23
Ez a rinyálás nem áll jól a NASA-nak. Ha a NASA rögzíteni akarja a nyomokat, akkor oldja meg! Küldjenek oda fegyveres teremőr robotokat, a Google és társai meg turista vagy tolvaj robotokat, az ufológusok nyomkereső robotokat A kisebbségiek meg véget vetnek a mókának fémkereső robotokkal, amik összeszedik az összes Holdon levő földi holmit, és visszahozzák
Az ufómókusok meg örülnek, hogy ők megmondták, hogy nem is volt holdraszállás, és épp ezt szeretné a NASA elpalástolni. Ki tudja, lehet hogy igazuk van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2012.05.30. 07:12
Az X Prize Foundation 4 millió dolláros extra jutalmat ad azoknak a csapatoknak, amelyeknek sikerül az ember által a Holdon hagyott nyomokról és tárgyakról fotókat készíteni.
Rajzpályázat, PS pályázat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Humbuk
2012.05.30. 07:51
én nem aggódnék a Nasa helyében, lehet a dolgokat az Ufo-k már rég eltakarították mondván: "az ember által szerte hagyott szemetet össze kell valakinek szedni"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. inq
2012.05.30. 08:06
Horgászbot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vardar
2012.05.30. 08:10
És az orosz holdszondák érdekeit ki védi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tokyofej
2012.05.30. 09:29
Remélem ezúttal a sötét oldalra is leszállnak végre, hogy megtalálják a Bárkán Sentinel-t, mert már unatkozik egyedül.
Viccet félretéve: oda érdemes lenne leszállni? Miért nem ment oda egyetlen küldetés sem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2012.05.30. 11:58
"felszereléseket hozzanak léte" napról napra találok hibát hírekben cikkekben, ez nem valami jó tendencia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gerrrrry
2012.05.30. 15:00
Apollo 18 c. film.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bul07
2012.05.30. 17:32
Ahogy olvastam nekem az jutott eszembe hogy mit akarnak takargatni, nehogy kiderüljön hogy egy stúdióba vették fel a holdrasszállást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Layosh
2012.05.30. 18:15
De most nem azért.. a hubble űrteleszkóppal ne csessze már meg hogy azt a pár szerencsétlen holdon lévő cuccot nem tudják lefotózni... Ugyanmár... Még egy értelmes fotó nem készült a holdon lévő cuccokról... Pedig a föld körül van párszáz vagy ezer kémműhold és azt is látják hogy trónolsz a budin.. Akkkor nehogymár a holdon lévő cuccokat ne tudják lefotózni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Layos...
2012.05.30. 18:26
A hubble 200 ívmásodpercnél kisebb tárgyat nem tud lefotózni. 1 ívmásodperc - a holdon - 2 mérföld, vagyis 3,2 kilométer. Na ezért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balucsek
2012.05.30. 18:29
Layosh: az még sci-fi a földről tudtommal félméter/pixel körül van a legjobb felbontású kép, nem véletlen van még sikere a drone-oknak, és a hold picit messzebb van. A Hubblet meg lehet drágább lenne átfordítani a holdfelé, mint amit lehet nyerni a fotóért, ráadásul nem tudom mennyire fókuszálna jól ilyen "közelre".

tokyofej: a túloldalra azért nem szálltak le, mert nem tudják/ták őket koordinálni a földről, mivel a Hold leárnyékolta az adást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!