iPon Hírek

Hőmérős kapszula figyeli a tűzoltók állapotát

Dátum | 2013. 01. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az elmúlt hetekben rengeteget hallhattunk a szokatlanul forró ausztrál nyárban tomboló bozóttüzekről. Számtalan helyen lobbantak fel a lángok, óriási területeket borítva be, így a tűzoltóknak nincs könnyű dolguk. A tűz és az időjárás okozta hőség nagyon megterheli a szervezetet, és egyik pillanatról a másikra akár eszméletvesztést vagy rosszabb esetben szívleállást is okozhat. Ennek megelőzésére egy ideig jól működő módszernek tűnt a test hőmérsékletének rendszeres mérése a fülben, azonban az elmúlt évek jelentősebb bevetései alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók állapotának ennél alaposabb és folyamatosabb megfigyelésére lenne szükség.


Erre jelenthet megoldást az Equivital EQ02 LifeMonitor kapszula, amelyet nemrégiben ötven tűzoltó próbált ki egy tesztbevetés során. A kapszulát le kell nyelni, és a benne található aprócska hőmérő folyamatosan közvetíti a test hőmérsékletét a mellkasra erősített készülék felé, amely pedig a bőr hőmérsékletét, a szívműködést és a légzést követi figyelemmel egy központi számítógépre továbbítva az adatokat. Ilyen módon pillanatok alatt kiderül, ha valamelyik tűzoltó bajban van, és még az előtt eltávolítható a forró környezetből, hogy maradandóbb egészségkárosodást szenvedne. A kapszula aztán pár nap után az ürülékkel együtt távozik a szervezetből.

A rendszer egyébiránt ugyanaz, amelyet Felix Baumgartner is használt negyven kilométeres magasságból történő ugrásakor. Az Equivital kapszulát a tesztelés következő fázisában 100-600 °C-os környezetben próbálják ki, utána pedig remélhetőleg hamarosan élesben is használatba kerülhet. Mint már említettük, az ausztrál tűzoltók állapotának monitorozása talán sosem volt ennyire fontos, mint ezekben a napokban: Sydneyben pénteken 45,8 Celsius fokos hőmérsékletet mértek, és jelenleg is több mint 120 bozóttűz tombol az országban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. gabortoron...
2013.01.22. 06:02
itt meg -20 van
ez se kellemes de inkabb ez mint lenyelni at a ketcentis valamit.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!