iPon Hírek

Honami - a Sony ellenszere a PureView-ra?

Dátum | 2013. 05. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A mobilok körében a fotózás már hosszú évek óta kulcskérdés. Az első minőségi kamerás telefonok az okostelefonok generációját megelőzően kerültek a boltok polcaira. Mostanra a legjobb kamerák a Nokiánál keresendőek, miután a finnek óriási képszenzorokat kezdtek építeni az eszközeikbe, ez pedig elég fontos a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

A Sony egykor a Cyber-Shottal mutatott fel akkor még briliánsnak számító eredményeket (elég csak a K800-ra gondolni), de mostanra ez a háttérbe szorult, és az Xperiák védjegyei között nem sűrűn említik a kiváló kamerát. A nagy visszatérést a Honami névre hallgató megoldás jelentheti majd. Ez egy óriási, 1/1,6 hüvelykes átlójú Exmor RS szeznorral lesz felvértezve, ami egy Cyber-Shot G lencserendszer mögé lesz majd beágyazva. Természetesen itt minden réteg valódi üveget jelent a minőség jegyében. A vaku terén sem bíznak semmit a véletlenre, a Xenon mellett LED villanóból is rögtön kettővel látják majd el a Honamit, így akár videófelvételnél is fénybe boríthatjuk a telefon környezetét. A hardver mellett persze legalább olyan fontos a szoftveres oldal is. Az információink szerint a képfeldolgozó algoritmusokat a Sony Cyber-Shot digitális fényképezőktől fogja örökölni az új kamera modul, ráadásul a felhasználói felület is erősen át lesz szabva - remélhetőleg a funkcionalitás jegyében, ám erről részletesebben nem esett szó. Az eddig említett dolgokhoz csatlakozik még a jelenlegi Xperia Z/ZL modellekkel bemutatott automatikus témafelismerés (Superior Auto), hogy tényleg mindenki azonnal fényképésznek érezhesse magát, és néhány rossz beállítás senkinek ne szegje kedvét azonnal. Valamint állítólag a Sony a szintén Nokia érdekeltségű City Lens-hez hasonló szolgáltatáson is dolgozik. Ez egy mini kiterjesztett valóságot hoz létre oly módon, hogy a kamera képére vetíti a térképen fellelhető információkat. A finneknél persze a Here adatbázisából táplálkozik ez, de a Sony saját térkép híján valószínűleg a Maps tudására fog hagyatkozni.
Tornasorban a versenyzők.
A Sony Honami megfelelő vetélytársa lehet a Nokia PureViewnak, még akkor is, ha esetleg a Nokia 808 levadászása nem jönne össze. A 808 kamerájának 1/1,2 colos képérzékelője továbbra is érinthetetlen, de az 1/1,6 hüvelyk megfelelő eljárásokkal talán képes lesz felvenni a kesztyűt. A Nokia N8 produktumát a számok törvénye alapján biztosan képes lesz überelni a Honami, és az Androiddal karöltve ez biztosan sokaknak felkelti majd az érdeklődését. Az első Honami mobil külsejéről nincsen képünk, de az biztos, hogy felesleges egy pengére várni. A nagy felépítmény a méretre szinte biztos, hogy negatív hatással lesz. 10 milliméternél vékonyabb házba bravúr lenne ezt belezsúfolni. A végeredmény valószínűleg egy "púp" lesz, ami a kamerát fogja körülölelni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. YellowFlas...
2013.05.03. 19:24
Hogy ha vastagabb lenne a ház, akkor rakhatnának bele egy jó vaskos akksit is. Szerintem annak is örülne a jónép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. perempe
2013.05.03. 19:29
nem is rossz. az én régi LS3 fényképezőgépem 1/2.5". mondjuk a legtöbb új gépben a megapixelek számát addig növelték, amíg a képminőség rovására ment. (Szerintem a Nikon L25-öt veri a régi 4 megapixeles Olympus C480.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Simba
2013.05.03. 19:32
Ez nem lesz ellenszer. Fizikailag kisebb a fényérzékelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2013.05.03. 20:24
A hülye pixelháború helyett az érzékelőre kellene rámenni, rendesen. Nem tudom ki használ 3-4mpnél nagyobb képeket. Elvégre aki kicsit is profibban dolgozik az DSLR-t vesz rendes obival, ami oda-vissza, fel-le veri akármelyik kompakt vagy mobil készüléket, persze az ára is megvan. Ár/teljesítményben akkor is jobb egy DSLR.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. myckie2
2013.05.03. 21:02
Én már sokkal jobban ráfeküdnék a kiterjesztett valóság témára, mert ez lesz a jövő, de sajnos innen a gép elől nem sok mindent tudok csinálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2013.05.03. 21:20
LechooEdy:

Az a gáz, hogy buták a vásárlók, szerintük a nagyobb megapixel=jobb kép.
HTC One vs SGS4-es vitáknál is folyton felhozzák, hogy a HTC One-ba szar a kamera, mert csak 4 megapixeles. Igaz, hogy mondjuk a One nem is csinálja a legjobb képeket világosba (de majd még szoftveresen talán lehet rajta csiszolni), de a mainstream vásárlóknak beleégett az agyukba, hogy a nagyobb megapixel a jobb.
Amíg nem fog az Apple és a Samsung is <4 megapixeles kamerákat piacra dobni, és "hadjáratot" indítani az alacsonyabb megapixelekért, és nem mennek rá inkább az érzékelőkre, addig nagyon ritka lesz a Sony Honami-hoz hasonló telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2013.05.03. 22:27
HUFEUR

Legjobb az lenne ha olyan csinálna végre 4 megapixeles kamerát, aki előtte is jó kamerát csinált. És ez nem a HTC lesz.

Samsung, Sony, Nokia (N808 5 megapixellel dolgozik), Apple...

Ezek közül kellene meglépni és szerintem az 5 megapixelre visszaevezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Simba
2013.05.04. 20:07
Ami ugye nem jelent semmi
Alapvetően nem a szenzor mérete számít, hanem az azon elhelyezett képpontok mérete (és persze azok kereteinek mérete is - lásd Canon EOS gapless technology; ha azt a minimálisra csökkentik, akkor nem csak a pontok közti vak rész mérete csökken, hanem a képpontok méretének csökkentése nélkül növelhető minimálisan a számuk is).
Ha pl erre az 1/1,6-ra feltolnak 94MP-t, akkor szarabb lesz a képe még egy lowend telefon VGA kamerájánál is.
Ha ekkora alapterületen beérik 4-6MP-lel, akkor még lehet tuti
Én örülök, hogy végre ebbe az irányba mennek el, nem a marketing bullshitre építkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pal07
2013.05.05. 03:08
Lehet jó lesz de a Nokia Lumiákba szánt fejlettebb PW kamera már biztos siker lesz. Közbe a Sony alig foglakozik ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!