iPon Hírek

Hónapok óta reng a föld Új-Zéland fővárosában

Dátum | 2013. 06. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ausztrál és a csendes-óceáni kőzetlemez határán található Új-Zéland gyakran válik földrengések helyszínévé. Az elmúlt pár évben több hatalmas erejű rengés pusztított az ország legnagyobb városa, Christchurch szomszédságában, egész városrészeket döntve romba és több száz ember halálát okozva. Új-Zéland azonban nemcsak a földrengések nagy számáról, hanem azok változatos fajtáiról is híres, az ország fővárosában például egy egészen különös rengésváltozatot figyeltek meg az elmúlt időszakban. Január óta Wellington térségét egy lassú, enyhe, de folyamatos rengés érinti, amely az eddig felszabadult energia teljes mennyisége alapján 7 magnitúdós besorolást kapott, epicentruma pedig negyven kilométeres mélységben található.

Ezzel az esemény az elmúlt másfél évszázad legerősebb új-zélandi földrengésének számít, annak ellenére, hogy Wellington civil lakossága gyakorlatilag semmit nem érzékelt a folyamatból. Az általunk megszokott rengések során a földkéreg egy pontján több atombomba felrobbanásának megfelelő energia szabadul fel pár másodperc alatt. A pusztító erejű lökéshullám aztán épületeket dönt össze, utakat tesz használhatatlanná, vezetékeket szakít el. A wellingtoni rengés azonban nem ebbe a kategóriába tartozik: bár egy 7-es erősségű rengésnek megfelelő mennyiségű energia szabadult fel, és egy ehhez hasonló esemény bekövetkeztéhez hasonló mértékű volt a kéreg elmozdulása is, mindezen hatások több hónapnyi időtartam alatt, lassú ütemben következtek be. A földrengések ezen fajtáját alig több mint egy évtizede fedezték fel a kutatók: lassú rengések akkor következnek be, amikor két kőzetlemez egymáson való elcsúszása közben a felgyülemlett feszültség nem hirtelen, hanem fokozatosan, „puhán”, nem törés, hanem − a feltevések szerint − képlékeny deformáció révén oldódik fel. A lassú földrengések hajlamosak ugyanazon a helyszínen többször is megismétlődni, így a kéregmozgások üteme alapján valamilyen szinten előre megjósolhatók: Wellingtonban például már 2003-ban és 2008-ban is megfigyeltek egy-egy ilyen, hónapokig elhúzódó rengést.

Arról egyelőre keveset tudni, hogy milyen faktorok játszanak közre abban, hogy egy adott helyszínen lassú vagy hirtelen rengés következik be, és arról sincs sok információ, hogyan rokonítható egymással a rengések ezen két válfaja. A szakértők azt remélik azonban, hogy a wellingtonihoz hasonló földrengések tanulmányozása révén jobban megérthetik a pusztító rengések kialakulásához vezető folyamatokat is, az új információk ismeretében pedig talán hatékonyabb előrejelző rendszerek lesznek építhetők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. SonicTheHU...
2013.06.03. 16:01
Szerencsétlenek, biztos rossz amikor ül a budin szegény ördög azt közben meg röpköd a szar a lakásban mindenfelé, ráadásul mindezt egy egész hónapon keresztül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.06.03. 19:23
Jól kiszívtuk már a föld alól ami ott volt, most meg összemegy a Föld.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!