iPon Hírek

Hónapokat késik a Chrome OS

Dátum | 2010. 11. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Bejelentette a Google, hogy az idei év folyamán már semmiképpen sem fog piacra kerülni egyetlen Chrome OS-es készülék sem - annak ellenére, hogy még szeptemberben is azt mondták, hogy még az ősszel számíthatunk rájuk. Mint kiderült, a nevezett készülékek érkezése várhatóan "néhány hónapot" csúszik, és az elkövetkező hetek során még pontosítják majd a dolgokat.

Kellemetlen fennakadás ez a Google-nek, mivel ennyivel is később indíthatja csak útnak az új operációs rendszerét; míg az Androidot kifejezetten okostelefonokra, addig a Chrome OS-t hagyományos számítógépekre tervezték - csak épp különösen nagy hangsúlyt fektettek benne a felhő alapú megoldásokra; a legalapvetőbb alkalmazásokat kivéve gyakorlatilag minden más a netről működne rajta.

A Chrome OS-es netbookoknak jelentős hátránya lenne tehát, hogy ha bármilyen okból megszakad a netkapcsolat egy hosszabb időre, az komolyan korlátozhatja a használhatóságukat - előnyük azonban, hogy lényegesen olcsóbban kerülhetnek piacra, valamint hogy mivel helyi alkalmazásokra lényegében nincs szükségük, ezért mindössze 8 GB-nyi SSD-vel is vígan elmuzsikálhatnak, és bekapcsolás után pillanatok alatt fel is állhat a rendszer.

Kérdés azonban, hogy nem késett-e már így is túl sokat a Chrome OS, mivel egyre több elemző jelenti ki - mi több, már a Microsoft illetékesei is elismerik -, hogy a táblák valóban felfalják a netbookokat, köszönhetően nagyrészt az utóbbiak meglehetősen korlátozott képességeinek. Kérdés, hogy a Chrome OS érkezése fordíthat-e majd ezen a helyzeten.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. ossyni
2010.11.23. 17:35
Az igazi kérdés az, hogy milyen programokat lehet rajta majd futtatni?

Mert ki az a balga aki csak szörföl a neten?
Játékok,felhasználói programok, vagy akár portable msn?
Erre lennék kíváncsi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ByrDer
2010.11.23. 17:46
Nekem túl ambíciózusnak tűnik egy komplett oprendszert ilyen felhő számításra/tárolásra alapozni. A chrome browser-t nagyon megszerettem az elképesztő hatékonysága és pehelysúlya miatt, meg sok ilyen online alapú szolgáltatásnak (pl office alkalmazások) abszolút látom az értelmét és sok előnyük is van a hétköznapi offline rendszerrel ellentétben (pl ha több ember dolgozik egy adott munkán)

De azért ha ezek nem csak alternatív lehetőségek, hanem az egyetlen járható út, akkor ott nagy problémák lehetnek. Különösen ha nem garantált az állandó netkapcsolat.

Mindenesetre érdekes kezdeményezés ez, biztos hogy egy pehelykönnyű, a windowsnál ezerszer hatékonyabb, tartósabb, egyszerűbb, gyorsabb rendszerük lenne... kár hogy a directx-et biztos nem tudják kicsikarni a microsoftból.

Egy agyonbonyolított tohonya microsoft terméknél nem nehéz jobbat csinálni, csak külső támogatás nélkül semmit sem ér. A google-nak talán van annyi hatalma hogy valami komoly legyen ebből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller
2010.11.23. 18:05
Teljesen fölösleges kicsikarni a DX-et az MStől. Alapvetően egyedül az MS támogatja, miközben a marketingen kívül nem tud semmit sem felmutatni, amire egy átlag filmnézős, játékot játszó embernek szüksége lehet és az OpenGL nem tudná jobban megvalósítani.
Teljes mértékben biztos vagyok abban, ha nem nyomná az MS ennyire, előbb utóbb minden játékot vagy komolyabb grafikus felületü szoftvert fejlesztő egyén átállna a színtiszta OpenGL-es alkalmazásokra. Az csak hab a tortán hogy akkor ha nem is sokkal, de valamennyivel mégis nőne a potenciális vevők tábora, hisz OpenGL Linuxon is szépen elmuzsikál, a DX meg csak problémásan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LavX
2010.11.23. 18:05
Senkinek nincs akkora hatalma, hogy megdöntse a Windows egyeduralmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2010.11.23. 18:07
a Chrome OS szerintem "Nyugaton" eléggé elterjedt lesz, hisz ott már kb emberi jog a netezés, a 5éves kisgyerektől kezdve a 80 éves nagyinak is van már internethozzáférése. No meg Kínában is, ahol hamarabb volt a metróban 3G mint itthon Budapesten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polarx
2010.11.23. 19:14
ossyni: nagyon jól tudjuk hogy nem a játékoké a fő szerep.. ha igen senki se mondta hogy tedd fel. alkamazásokat mit szeretnél futtatni? én nyáron használtam van benne messenger, az egész részben tekinthető egy böngészőnek de vannak egyéb alkalmazások főleg office, játék (egyszerűbbek), talán még zenét is játszik. többire nem emlékszem. meg én úgy gondolom ami megy androidon az menni fog ezen is, de lehet én gondolom rosszul

LavX senki se megdönteni akarja, én úgy vélem. a másik meg hogy amcsiba a MAC az úr szóval, közel egyenlő a helyzet. de még ígyis a win a vezető (úgy gondolom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hakosh2
2010.11.23. 20:09
polarx: az OSX sehol nem úr. Az USA-ban 15% a részesedése, máshol ennyi se.

Szerintem sikeres lesz, hiszen az emberek nem tudják használni a PC-jüket. Képtelenek egy programot telepíteni, de az RSS is űrtechnológia az átlagembernek. Imádni fogják, hogy ez ilyen egyszerű. Hiába mondják egy szakmai fórumon, hogy "jajj még egy jó zenelejátszó sincs rá", mert az embereket ez nem érdekli. Soha nem gondolnak bele abba, hogy "hmm... nem lehetne ezt hatékonyabban? Talán ráguglizok...". Örülnek, hogy ha egyszer sikerül megtanulni az emaileket elolvasni. Amíg itt Mo-n nincs informatika oktatás, addig hatalmas igény van egy ilyen halálosan egyszerű oprendszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.11.23. 20:58

Nem lehet, hogy a keses, finomitas oka az, hogy a Chrome OS-t kiegeszitik ugy, hogy a tabla gepek is jol hasznalhatoak legyenek vele?

Tabla gep eleve gyenge, tehat ott kulonosen ertelmes dolog lenne a felho-centrikus Chrome OS.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smith166
2010.11.23. 21:10
Hát ez egy marhaság szerintem. Egy jó netbook nem korlátoz semmiben.

Meg aztán egy kicsit dühös lennék ha bekapcsolnám, és mondjuk nem tudnék dolgozni rajta, ha nincs net.

Az meg hogy gyorsan felál.... a netbookomon 10mp és ott a windows7 a képernyőn. Ennél gyorsabban nem hiszem hogy a chrome összeszedi magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hakosh2 Smith...
2010.11.23. 21:21
Miért ne tudnál dolgozni ha nincs net? Már nagyon régóta lehet offline is használni a Google alkalmazásokat. A HTML5-nek pedig szerves része az offline webalkalmazás-fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sleepingdr...
2010.11.23. 22:12
Az első szó, ami eszembe jutott, mikor ezt olvastam, az a netfüggőség. Jó ez a felhő, de nem bízom benne. Elég könnyen belátható, hogy villámgyorsan kerül hatalom kevés ember kezébe sok ember felett. (net megvonása, forgalom ellenőrzés és korlátozás pl) Kina kapkodna a felhő után, ha a szerver állami kézen lenne. Tudom, kicsit fura gondolat ez egy OS-el kapcsolatban, de innen már csak egy kis lépés, hogy pl aki facebookon nem lájkol valamit, az holnap nem netezik (és így semmit, merthogy felhő)! Az én elvem: Az én adataim az én gépemen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2010.11.23. 22:57
A kérdés az, hogy kinek hiányzik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2010.11.23. 23:37
prohlep: Tábla gépekre Androidot ajánl a Google. (Már ha tábla gép alatt a billentyűzet nélküli érintős gépet érted) Így nem hiszem, hogy az irányba fejlesztenék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2010.11.24. 08:48
Szerintem Kína nem 10 nagyvárosból áll, sok helyen még őskori állapotok uralkodnak, nem is beszélve az írástudatlanság mértékéről. Ugyanez a tendencia itthon is jól megfigyelhető. Zemplén megyei vagyok, ott a technológia 10 évvel le van maradva. Kell a Crome OS, mert ha filléres alkatrészekből gyártanak egy "netbook"-ot, akkor a csóringerek (mint én) is beruháznak majd egybe. Itt pedig a 30eFt alatti árkategóriát értem: nevetséges órajelű NEM x86 CPU, 1G RAM, pár GB SSD/SD...
Miért kellene egy 1000 magos CPU ahhoz, mert én meg akarom nézni a TV műsort, az időjárást, 3 fényképet, 10 hírt; meg akarok válaszolni gyorsan 4-5 levelet? Már csak a Google tartja fontosnak a világon, hogy egy alkalmazás legyen egyszerű, gyors és bővíthető. Mindenki más azt mondja, hogy "na és? évente megduplázódik a teljesítmény, vegyél másik gépet...".

Valamint senki sem veszi figyelembe, hogy ezek nem a háztartás első és egyetlen gépének lettek tervezve, hanem sokadik "okosvasnak" az asztali gép, notebook mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!