iPon Hírek

Hordozható Wikipédia-olvasó az OpenMoko-tól

Dátum | 2009. 10. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Egyszerre érdekes és bizarr az OpenMoko legújabb alkotása, a WikiReader névre hallgató kis zsebkütyü, amely nevéhez híven a Wikipédia információs tárházát állítja gazdája rendelkezésre - és ez nagyjából minden is, amit tud.

Természetesen ennek megfelelően olcsó is (mindössze 99$), ám erősen kérdéses, hogy mennyi létjogosultsága lehet egy ilyen készüléknek a 3G-s okostelefonok korában - főként, hogy semmiféle saját internet-kapcsolattal sem rendelkezik.


De akkor hogyan...? Úgy, hogy a Wikipédia adatait nem a hálózatról, hanem egy SD-kártyáról olvassa le és jeleníti meg. Ennek megfelelően a frissítése is kissé komplikált, és adott esetben költséges is lehet: 30$ ellenében küldenek hozzá két frissítő csomagot évente - vagy pedig saját kezűleg, ingyen is letöltheti az ember a kifejezetten a kis készülék képernyőjére méretezett, 4GB-os frissítőcsomagot.

A monokróm, karcolásálló képernyő mellesleg érintős is, így a szintén rendelkezésre álló virtuális billentyűzet segítségével kereshetünk rá a kívánt konkrét tartalmakra. Háttérvilágítással nem rendelkezik, így hónapokon át működtethető mindössze két AAA-akkuval. További hátrány azonban látványilag, hogy képekre se számíthatunk - még monokrómokra se, csak szövegre. Feltehetőleg ezzel is az üzemidő maximalizálására törekedtek, ám ezzel még kétesebbé vált a készülék hasznossága.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Szerzetes
2009.10.14. 16:29
VISSZA A HIRHEZ

Jól lehet vele vizsgán puskázni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2009.10.14. 17:53
ebben a tökéletes puskázást látom beírom villon... és lám írhatom is a fogalmazást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2009.10.14. 21:42
Hogy ha a Wikis "cikkeken" kívül lehetne rátenni pl. Ebook-kat, akkor tényleg megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!