iPon Hírek

Hővezető lapka M.2-es SSD kártyák hűtéséhez

Dátum | 2017. 03. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az M.2-es SSD kártyák szegmensében számos szupergyors, hatalmas adatátviteli sebességeket kínáló modellel találkozhatunk, ám a sebességnek sajnos duplán ára van: egyrészt a termékek nem olcsóak, másrészt fokozott hőtermelés mellett dolgoznak, a keletkező hőt pedig nehéz elvezetni. A magas üzemi hőmérséklet negatívan befolyásolja a várható élettartamot, valamint a teljesítményre is negatívan hat, hiszen a túlmelegedő vezérlő órajel-csökkentéssel próbálja „visszahűteni” magát.
SilverStone SST-TP01-M2
A problémát már több gyártó is felismerte: van, aki gyárilag hűtőbordával felvértezve dobja piacra termékeit, de olyan is akad, aki M.2-es SSD-re való hűtőbordával siet a felhasználók segítségére. Remek példa erre az MSI, aki egyes alaplapjai mellé M.2-es hűtőbordát mellékel, a Plextor pedig gyári hűtőbordával ellátott M.2-es SSD meghajtókkal veszi fel a kesztyűt. Nemrégiben a SilverStone szakemberei is előrukkoltak egy újdonsággal, ami költséghatékonyan segíti a hűtés hatásfokának növelését, alkalmazása pedig végtelenül egyszerű. A SilverStone TP01-M2 típusjelzéssel ellátott hővezető lapkáit egyszerűen az SSD hátuljára kell ragasztani, így a hővezető lapka és az adott alaplap vagy bővítőkártya felülete kapcsolatba kerül az M.2-es SSD kompakt nyomtatott áramköri lapjával. A hővezető lapka egyébként -40 és +200 Celsius fok közötti üzemi hőmérsékletet visel el, hővezetési tényezője 4W/m.k, alkalmazása pedig 110 milliméteres M.2 SSD hosszig lehetséges – és természetesen a rövidebb meghajtókkal is kompatibilis.
A Samsung SM951-es SSD üzemi hőmérséklete 86-ról 71 Celsius fokra csökkent a hővezető lapka jóvoltából
A kapcsolatot egy szilikon alapú hővezető lapka biztosítja, hatása pedig meglehetősen pozitív, hiszen segít a termelődő hő elosztásában és elvezetésében. A SilverStone tesztje alapján egy Samsung SM951-es SSD kártyánál 15 Celsius fokkal sikerült csökkenteni az üzemi hőmérsékletet a lapka felragasztásával, ugyanis míg lapka nélkül 86 Celsius fokon, addig hővezető lapkával már csak 71 Celsius fokon dolgozott a szóban forgó SSD. A TP01-M2 dupla csomag formájában kerül az üzletek polcaira, ugyanis két darab 100 x 20 milliméteres hővezető lapkát tartalmaz, amelyek közül az egyik 0,5 milliméter, a másik pedig 1,5 milliméter vastag. Utóbbi jobb „hűtőteljesítményt” biztosít, viszont nem fér el minden esetben az M.2-es SSD és az adott alaplap vagy bővítőkártya felülete között. A csomag 5 euróba kerül és már kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Merwenus
2017.03.21. 15:14
Beszarok, és ezért elkérnek 5 eurót, egy szaros lapkáért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Armi1P
2017.03.21. 16:13
Nem RGBLED, nem is kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock Merwe...
2017.03.21. 17:25
Ha "csak" 30-40 ezerért veszek egy SSD-t szerintem elhanyagolható az az 5 ejuró plusz kiadás hogy ha egy tényleg működő,hasznos dologról van szó. Ha esetleg mégis occójancsi vagyok akkor majd megíbéjezem 2,5 ejuróért,és elégedetten dőlhetek majd hátra hogy engem ugyan nem húznak le! ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tigerboy
2017.03.22. 16:22
Ez akkor most az alaplapot fogja forralni? Erre fel vannak készítve az alaplapok, hogy kapnak egykis plusz hőt lokálisan? Csak kérdezem.... Inkább hűtőbordát gányolnék mint ezt...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!