iPon Hírek

HP kémbotrány: Az első vallomás

Dátum | 2007. 01. 16.
Szerző | aruboczki
Csoport | EGYÉB

A Colorado-i magánnyomozó elsőként ismerte be bűnösségét a HP kémkedési ügyében.

Bryan Wagner, a Colorado állambeli magánnyomozó, a 2006 végén kirobbant Hewlett-Packard lehallgatási botrányának egyik gyanúsítottja egy San Jose-i szövetségi bíróságon bevallotta bűnösségét kémkedés és személyazonossággal kapcsolatos súlyos csalás ügyében.  Bár az ügyésszel folytatott vádalku részleteit nem hozták nyilvánosságra, úgy tűnik Wagner együttműködik a szövetségiekkel, hogy az üggyel kapcsolatba hozható más személyek is az igazságszolgáltatás kezébe kerüljenek. Ilyen például Patricia Dunn, a HP lemondott exelnöke. Wagner a bíróságon azok ellen fog tanúskodni, akik az üggyel kapcsolatba hozhatóak. Arról azonban nem szól a fáma, hogy pontosan kik ellen is kell majd tanúvallomást tennie.

Bryan Wagner és Patricia Dunn
Wagner közreműködött a HP igazgatósági tagjainak, illetve újságírók személyes és bizalmas adatainak megszerzésében. A Wall Street Journal újságírójának kiadva magát a magánnyomozó az újságíró társadalombiztosítási számát felhasználva jutott hozzá a telefonbeszélgetések felvételeihez. Önmagában a hamis személyazonossággal való visszaélés Kalifornia államban bűncselekménynek számít, de mivel a pénzügyekkel és a társadalombiztosítási számmal is visszaélt Wagner, így az ügyből szövetségi nyomozás lett.

„Védencem beismerte és vállalja a teljes felelősséget tetteiért, bár nem volt tudatában annak, hogy törvénybe ütközőt cselekszik. Csak végezte a munkáját, amivel megbízták.” – nyilatkozta Wagner védőügyvédje, Stephen Naratil.

Lehetséges, hogy Wagnert börtönbüntetésre ítélik, de ennek hossza végeredményben annak függvénye, hogy mennyire hajlandó együttműködni a kormánnyal. Ugyanezekkel vádolják Dunnt, és a HP egyik volt igazgatóját, Kevin Hunsakert, akik Wagnerrel ellentétben ártatlannak vallják magukat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.16. 00:24
vissza a hírhez

A Colorado-i magánnyomozó elsőként ismerte be bűnösségét a HP kémkedési ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!