iPon Hírek

Huawei MateBook – célkeresztben az üzleti szféra

Dátum | 2016. 02. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei-től sokan azt várták, hogy egy noteszgépet fog bemutatni a Mobile World Congressen, de nem így lett. A vállalat egy olyan táblagépet leplezett le, ami szédületesen kompakt minden más riválisához képest, és az üzleti életben szeretne magának érvényt szerezni.
A MateBook néven érkező készülék lenyűgöző helykihasználásával sokaknál szerezhet elismerő pillantásokat. A tablet előlapjának nem kevesebb mint 84 százaléka hasznos felület, és, hogy pontosan mi is tölti ki a teret? Nos, egy 12 hüvelykes IPS panelt használt fel a Huawei a készülék alapjául, ami 2160 x 1440 képpontos felbontással dolgozik. A 216 PPI-s pixelsűrűséget nyújtó eszköz nagyon szép képet fog nyújtani akár tűző napsütésben is (400 nites fényerő), és egészen széles betekintési szögekkel dolgozik, így az sem probléma, ha a család apraja nagyja, vagy egy kisebb iroda minden dolgozója beül elé. Grafikus munkára is alkalmas (3 hónap Autodesk prémium jár hozzá), hiszen a teljes színskála 85 százalékát lefedi, túlmutatva az iPad Prón és a Surface Pro 4-en is. A Huawei mostanában nagyon ritkán okoz csalódást, ha kivitelezésről van szó, és bizony a MateBooknál is nagyon magasra került a léc. Az eszköz egy fém keretbe lett foglalva, ami valószínűleg a kellő merevségről is próbál gondoskodni.
A táblagépen a Windows 10 operációs rendszer lesz jelen, és bár erről egyelőre nem esett szó, mivel üzleti gépnek szánja a Huawei a MateBookot, valószínűleg a Pro verzió került bevetésre. Nagyon sokféle hardveres kivitelben lesz megvásárolható a szerkezet. A motorteret az Intel Core m széria bérelte ki magának: az alapmodellben az Intel Core m3 fog bizonyítani, a komolyabb kvalitású kivitelekbe már a Core m5 kerül majd, a csúcsra járatott MateBook pedig Intel Core m7 processzorral lesz megvásárolható. A rendszermemória is változik a különböző konfigurációk esetében. Az olcsóbb modellek csak 4 GB-nyi RAM-nak fognak otthont adni, az izmosabb konstrukcióknál azonban már 8 GB-nyi memória kerül elő. A háttértár szerepét SSD meghajtó tölti be, ami szintén többféle kapacitással szolgál majd. A „fapados” MateBook 128 GB-nyi helyet fog nyújtani, de lesznek 256 és még 512 GB-tal szolgáló variánsok is.
Több színben lesz megvásárolható.
A tervezők a MateBook peremére pakolták a sztereó hangszórókat messze egymástól, ennek eredményeként remek hangzással lehet számolni, és még a Dolby Audio szoftvere is rajta van a masinán, ami némi térhangzással próbál majd szolgálni. A szerkezet mindössze 6,9 milliméter vastag, iszonyatosan vékony káva szegélyezi, és a tömege is csak 640 gramm (!). A Huawei tényleg nagyon kitett magáért, és ez meg is látszik a végeredményen, hiszen messze a legkompaktabb és legkönnyebb 12 colos gép lett a MateBook. A keretre még ujjlenyomat-olvasó is került, ami pillanatok alatt azonosítja a felhasználót, és egyébként szinte teljesen észrevétlen. A Huawei még megfelelő védelemmel is megfűszerezte a készüléket, ami annyit tesz, hogy bírja a fröccsenő vizet. Bár főként üzleti célokra ajánlja a gépet a gyártó, ennek a képességnek köszönhetően akár a konyhában is jó hasznát lehet venni. Az akkumulátora 4430 mAh-s kapacitású, de a megszokottól eltérő feszültségen üzemel (7.6 V), így megtévesztően hathat a számadat. Az üzemideje egyáltalán nem rossz, sőt mi több, kifejezetten jól fog szerepelni. A vállalat elmondása szerint egy feltöltést követően 9 órán át lehet vele folyamatosan dolgozni (irodai alkalmazásokban) vagy videózni.
A táblagéphez készített a Huawei egy billentyűzetes tokot, ami védeni fogja a készüléket a fizikai behatásokkal szemben, és persze megkönnyíti a használatát is. A tok környezetbarát bőrbevonatot kapott (négy színben lesz elérhető), szóval valamilyen szintetikus dologról lehet szó, a gombsor pedig még világítással is szolgál, hogy akár sötétben is lehessen rá számítani. Ez mintegy 150 eurós felárért szerezhető majd be. További extraként pedig megvásárolható még a MateBookhoz a MatePen és a MateDock. A MatePen egy ügyes érintőtoll, ami tartalmaz beépített lézeres „mutatópálcát” és 2048 nyomásszintet különböztet meg, szóval nagyon pontos. A MateDock pedig különböző aljzatokkal szolgál; van rajta teljes értékű USB csatlakozó, C-típusú USB felület és Micro-USB is. Sőt mi több, mivel üzleti célkora szánja a Huawei, az Ethernet sem maradhatott le róla, és tartalmaz akkumulátort is. A MatePen 70 eurós összeget kóstál, a MateDock pedig 100 eurónyi plusz költséget jelent. No, de mennyibe kerül maga a tablet?
A Huawei MateBook 800 eurós árral indul útnak, de a különböző konfigurációkért elkért összeg nagyon széles skálán mozog. A legkomolyabb példányért már 1700 eurót kell leszurkolni, de itt már Intel Core m7 processzort, 8 GB RAM-ot és 512 GB-os SSD-t kap a vásárló. A remekebe szabott masina bevetésének időpontjáról egyelőre nem esett szó, de az már biztos, hogy Európa-szerte beszerezhető lesz, és az Egyesült Államokban is meg fog jelenni a boltok polcain.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!