iPon Hírek

Húsz éve küldték az első SMS-t

Dátum | 2012. 12. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Immáron 20 éve annak, hogy gazdát cserélt az első rövid szöveges üzenet két személy között. Az SMS küldés alapjait 1988-ban rakták le, de 1992-ig gyakorlatilag csak értesítési célokra használták. Ekkor viszont egy angol származású mérnök, Neil Papworth a Vodafone egyesült királyságbeli hálózatán egy számítógép használatával küldött üzenetet Richard Jarvis számár "Merry Christmas" szöveggel egy Orbitel 901 készülékre. Az első olyan mobiltelefon, amely már magában is képes volt SMS küldésre 1993-ban született meg a Nokia gyárában, de a technológia még nagyon sokáig kihasználatlan maradt, 1995-ben még mindig csak átlag 0,4 SMS-t küldött egy amerikai havonta. Ebben az évben született meg egyébként a mai napig mindenki számára ismerősen csengő T9 (Text on 9 key) szövegbevitelt könnyítő megoldás.

A legendás fogadó fél - Orbitel 901
1999-ig csak a különböző szolgáltatók hálózatain belül lehetett SMS-ben kommunikálni, az áttörés ezen a téren az amerikai AT&T és a Verizon között történt. Ezt követően, az ezredfordulókor már minden napra jutott egy kézbesítendő SMS, 2007-re pedig már többen pötyögtek, mint amennyi hanghívást kezdeményeztek. A legnagyobb népszerűségnek az Egyesült Államokban örvend az SMS, a világ rövid szöveges üzeneteinek mintegy 20%-át indítják innen útnak. Ez a tavalyi évben 1,5 trilló üzenetet jelentett, világviszonylatban pedig több mint 8 trillió SMS-t kézbesítettek.

Az évek alatt persze nem csak az SMS-ek száma, hanem a felhasználási lehetősége is bővült. Manapság egy rövid szöveges üzenettel adakozhatunk, szavazhatunk, elektromos gépeket is irányíthatunk és még elképesztően sok dologra lehetünk velük képesek. Érdekesség, hogy a 160 karakter megtöltése átlagosan több mint egy percet vesz igénybe, de Melissa Thompsonnak ehhez 25,94 másodpercre volt szüksége, nameg egy Samsung Galaxy S-re. Ezt a rekordot a Giunness is jegyzi, és 2010 óta nem talált legyőzőre az eredmény.

Az SMS-ek mostanában, az okostelefonok világában egyre visszább szorulnak, ugyanakkor továbbra is ez az egyszerű technológia a legtöbb készülék számára érhető kommunikációs forma. A jövőben viszont egyre több vetélytárssal kell szembenéznie az SMS-eknek, ilyen a WhatsApp, a Viber, a Skype, az iMessage, a BBM, stb.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Shinjiii
2012.12.04. 08:08
És mit kellett legépelniük az sms-be, hogy világrekord-kísérlet legyen?
Mert én is végzek 20 mp alatt úgy, hogy felváltva nyomogatok két gombot... Röppen a 160 fölé mindjárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. maci
2012.12.04. 09:00
Neked Google nem a barátod?

The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2012.12.04. 13:50
A világrekord kapcsán érdemes megemlékezni azokról, akik szerint érintőképernyőn nem lehet rendesen szöveget beírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2012.12.04. 15:56
A galaxy s inkább tányérnak számít, mint érintős telefonnal, szóval még mindig kényelmetlen érintős telefonon írni.
(Bár pl. a Swype nevű program igen sokat segíthet ebben.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!