iPon Hírek

Húszéves a led-nyomtatás Európában

Dátum | 2009. 12. 17.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A led (light emitting diodes), vagyis a fénykibocsátó diódák technológiája ugrásszerűen fejlődött, miután 1962-ben feltalálták az Egyesült Államokban. Az OKI Printing Solutions led-technológiával működő nyomtatóit húsz évvel ezelőtt, 1989-ben kezdte árulni Európában. Azóta már közel négymillió, az OKI led-technológiáját használó eszközt - nyomtatót, multifunkciós terméket és faxgépet - adtak el az európai, közel-keleti és afrikai régióban. "Egy megbízható és magas minőséget biztosító technológiát kerestek, amikor az első led-nyomtatót kifejlesztették. Ezt 1987-ben csak Japánban mutatták be. Ekkor a nyomtató további előnyeire derült fény. A kevesebb mozgó alkatrésznek köszönhetően maga a készülék kisebb lett, de ennek ellenére legalább úgy, ha nem jobban teljesített, mint a lézernyomtatók" - mondta el Érdi-Krausz Gábor, az OKI Systems (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója. Ha összehasonlítjuk a led- és a lézertechnológiát, az előbbi legnagyobb előnye, hogy a led-fejek és a fényhenger együtt olyan kis helyet foglalnak, hogy a színes nyomtatókban egymás mellé helyezve is elférnek. "Egy A3-as led-nyomtató ugyanolyan méretű, mint a legtöbb A4-es lézernyomtató. Az átlagos A3-as led-nyomtató 35 százalékkal kisebb, mint a legtöbb A3-as lézernyomtató, attól függetlenül, hogy az színes vagy épp fekete-fehér" - tette hozzá Érdi-Krausz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pjszilard
2009.12.18. 01:31
Akkor a penz-nyomtatas az azt jelenti, hogy penzzel nyomtatnak pl. fenykepet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.12.18. 13:39
Ledsor miatt nincs szükség a lézereknél szokásos forgótükörre.

Így nem csak strapabíróbb, hanem sokkal csendesebb is, nem csak decibelben, hanem a zajspektruma sokkal kevésbé bántó.

Nálunk 8 év folyamán bő fél millió példányt bírt egy ledsoros OKI.

Most, hogy nyugdíjazták (javaslatom ellenére) és jött helyette egy lézernyomtató. A titkárnőnk már panaszkodik, hogy zavaróan hangos. Mert megszokta, hogy a ledsorosnál csak a papírtovábbítást hallja és kész.

Mellesleg fénymásolóárban működött a jó öreg, de mégis akár több órán keresztül is 24 oldal/perces nyomtató, amelyben három 500+ kapacitású lapadagoló működés közben volt útántölthető.

Az új HP a nyomába sem ér, se zajban, se tónerárban, pedig én nyomtatóban a HP-t tekintem minőségi zsinórmértéknek. De egy ledsoros nyomtatónak nem méltó ellenfél egy lézeres. HP miért nem gyárt ledsorosat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!