iPon Hírek

Hűtés nanoszalagokkal

Dátum | 2011. 12. 16.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Vanderbilt Egyetem mérnökei új hűtési eljárást dolgoztak ki az elektronikus felszerelések túlmelegedésének megakadályozására. Deyu Li és munkatársai rájöttek, hogy a bórnitrid nanoszalagok hővezetése akár 45 százalékkal is megnövelhető, ha megfelelő kezeléssel ragasztják össze ezeket. Úgy gondolják, hogy a módszer más vékonyfilm-anyagok esetében is működhet.

Ha két nanoszalagot egymásra helyezünk, azokat a molekulák között fellépő gyenge elektrosztatikus kölcsönhatások, a van der Waals-kötések kapcsolják össze. Hagyományosan az a nézet uralkodik, hogy a van der Waals-felületek között csökken a hővezetés, mivel az ezért felelős fononok szétszóródnak az erők hatására, vagyis azt várnánk, hogy az összetapasztott szalagok hővezetése ugyanakkora vagy rosszabb, mint egyetlen szalagé.

Bórnitrid nanoszalagok
A kutatók eredményei szerint azonban a gyakorlatban ez nem így működik. A kísérletek során a fononok nem mutatták a várt mértékű szóródást, így a hővezető-képesség nem csökkent az összeragasztás hatására, hanem nőtt.

További fontos eredményként szabályozni is tudták a szalagok hővezetését azzal, hogy az érintkező szalagfelületeteket előzőleg különféle oldatokkal kezelték. A kezelés hatása ráadásul visszafordítható: Először izopropil-alkohollal nedvesítették a felületeket, majd összetapasztották a szalagokat és hagyták megszáradni, eredményül ugyanolyan hővezető-képességet kaptak, mint egyetlen szalag alkalmazása esetében. Abszolút alkohollal történő hasonló kezelés után viszont a hővezetés megnövekedett, majd amikor ez utóbbi szalagpárt izopropil-alkohollal is kezelték, ismét egyetlen szalag hővezetési-képességét kapták eredményül.

Grafén (a, c) és bórnitrid (b, d) nanocső és nanoszalag
A módszer egyik első alkalmazási területe a mikroelektronika világa lehet, hiszen itt a számítógépes chipek túlmelegedése állandó és egyre fokozódó problémává vált. Szintén szélesek az alkalmazás lehetőségei különféle nanokompozitok létrehozásakor, ezeket többek közt hajlékony elektronikai műszerek és repülők szerkezeti vázának építésekor használják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Jools
2011.12.19. 11:39
Egy rétegben nem igazán, inkább a grafitra/grafénre hasonlít, nem a gyémántra. Amiből eddig nanocsövet csináltak (szén, bórnitrid, szilícium-dioxid, titán-dioxid, réz(II)-oxid, cink-oxid) mind hasonló szerkezetű egyrétegű rácsot képes alkotni, így lehet belőlük csövet vagy szalagot csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!