iPon Hírek

Hűtő-újdonságok: folyadékhűtés és ventilátorok

Dátum | 2009. 12. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Érdekes folyadékhűtő "rendszer" Swiftech-módra


A Swiftech szakemberei megalkották a világ első olyan vízhűtő rendszerét, amelyben a szivattyú a radiátorba integrálva van jelen. Az újdonság egyszerűbb és kényelmesebb használatot tesz lehetővé, illetve valamilyen szinten helytakarékos is. A friss szerkezet az MCR Drive nevet kapta és tulajdonképpen egy mindenes megoldásnak tekinthető, ugyanis rajta kívül már csak néhány cső, meg egy hűtőblokk kell ahhoz, hogy komplett folyadékhűtő rendszerünk lehessen.


Az MCR Drive két fő kivitelben kerülhet a boltok polcaira: az első két darab, míg a második három darab 120 mm-es ventilátor elhelyezésére ad lehetőséget. A gyártó állítása szerint a radiátorokat akár külön is meg lehet majd vásárolni, beépített szivattyú nélkül. A folyadék keringetéséért egyébként alap esetben egy MCP350-es szivattyú gondoskodik, ami 26 dB(A) maximális zajszint mellett üzemel akár 50000 órán át, meghibásodás nélkül. A rendszer 1/2"-es és 3/8"-os fittingek alkalmazására ad lehetőséget.


Az MCR Drive konfiguráció alap típusa, amely egy két ventilátor számára helyet adó, szivattyú nélküli radiátorból áll, 135 dollárba kerül, míg a "csúcsváltozat", amelyre három darab 120 mm-es légkeverőt szerelhetünk és tartalmazza az MCP350-es szivattyút is, 210 dolláros áron lesz elérhető.

Színes rendszerhűtő ventilátorok a GELID kínálatában

A GELID illetékesei új, 120 mm-es átmérővel rendelkező színes ventilátorokat dobtak piacra, amelyek méretük miatt pont ideálisak lehetnek a Swiftech fentiekben bemutatott MCRF Drive megoldásaihoz. A gyártó új ventilátorai kék vagy zöld ledes megvilágítással érkeznek és Nanoflux típusú csapágyat tartalmaznak. A könnyebb tisztítás érdekében a ventilátorok forgórésze eltávolítható, mint azt már egyéb gyártók termékeinél is láthattuk.


A légkeverők percenkénti 600-as és 1800-as közötti fordulatszám tartományban működnek  és maximális üzemi zajszintjük nem több, mint 26,8 dB(A). A GELID közleménye szerint a légkeverők átlagon felüli élettartamot kínálnak: a termékek 100 000 üzemórán át képesek meghibásodás nélkül forogni.

A Wing 12 PL sorozatba tartozó újdonságok specifikációik alapján elég meggyőző termékek, amelyekre nem mellesleg még 3 év garancia is jár. A ventilátorok Európában 13 euróért, míg az Amerikai Egyesült Államok területén 19 dollárért lesznek elérhetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. leviske
2009.12.20. 18:03
Az ilyen kompakt hűtések értelmét nem igazán látom. Egy vízhűtésnek inkább onnantól van értelme, amikor már a CPU-t, GPU-t, RAM-okat és a chipset-et is azzal hűtik, vagy rosszul gondolom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. axe
2009.12.20. 18:31
és ezzel miértne lehetne? értelmetlen hozzászólása pár embernek. akár még a hdd vízhűtést meg mindent ráköthetsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. oliba
2009.12.20. 19:28
leviske: ez egy pumpa és egy radiátor, ehhez persze kellenek blokkok még, mert különben azt éred el, hogy hűtőd a pumpát, ami keringeti a radiátorba a vizet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Bugatty
2009.12.20. 21:20
Nah haladunk a korral nekem sima radiátor van szivattyúval a gépen/ben Procit + a VGA-t hütöm vele megérte igaz hogy 50ezerbe került de sokkal jobban bejö mint a sima ventilátor ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. leviske
2009.12.20. 21:34
axe: Miért is volt értelmetlen? Csak mert nehezen hiszem, hogy egy ilyen kis borda, plusz szivattyú lehűtene egy egész rendszert. Tartom magam az értelmetlen véleményemhez, miszerint az ilyen szetteknek semmi értelme. Vagy külön megvenni, darabokban a rendszert, vagy akkor egy közel teljes értékűt venni, az Innovatektől.

oliba: Lemerem fogadni, hogy ennek az árán a subcoolingban egy jóval stabilabb rendszeralapot lehet venni, akár ideiglenesen csak a processzorra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. oliba
2009.12.20. 21:51
Ezzel a rendszerrel nincs semmi baj. Radi is jó, meg a pumpa is, mást pedig nem tartalmaz. Persze külön-külön is meglehet venni, más gyártótól, de előrébb neml enne az ember, max ha két pumpát akar összekötni mondjuk, vagy egy erősebb radit akarna, de akkor csak a radi+pumpa lesz 50ezer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2009.12.20. 22:18
Azért nem érdemes ilyen kompaktot venni, mert túl kicsi a radiátora. Egy processzorral még csak-csak megbirkózik, de ha hozzájön egy izmos videokártya is, akkor a ventilátorok pörögnek, mint állat és alig lesznek csendesebbek, mint egy jól megépített hagyományos hűtés. Annak viszont nincs sok értelme, ha csak a CPU-t hűtöd vízzel, a videokártyát nem.

A kompakt vízhűtéseket gyártó cégek nem képesek belátni, hogy a radiátor hőleadó felületén nem szabad takarékoskodni.

Más: Miért is kell a ventilátorrács a radiátorra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. oliba
2009.12.20. 22:29
3-as radi nehogy ne legyen elég a procinak és a vganak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tszaboo
2009.12.21. 00:46
Nagyokosok, arra nem gondoltok, hogy lehet 2 radi egy rendszerben? Ellenben ez kettővel kevesebb hibalehetőséget hoz be, mert ugye nem kell külön tartály, meg pumpa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2009.12.21. 00:55
Egy kombi rendszernél meg nagyobb az esélye, hogy meghibásodik, mintha külön veszel radit, pumpát és tartályt. De mind1, ez meddő vita.

Akinek ez a megoldás nem tetszik, annak más gyártók árulják külön, külön kiszerelésben, akinek meg bejön, annak meg itt van mondjuk ez. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2009.12.21. 01:05
oliba - 2009-12-20 22:29:36:

Ugye vágod, hogy nem azért kell nagy radiátor, mintha egy kisebbel nem lehetne kellőképpen hűteni? De minek a vízhűtés, ha alig halkabb a hagyományosnál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2009.12.21. 01:59
leviske
én az ifa radiátorra és akváriumba szánt vízkeringetőre esküszöm (eheim) haveromnak anno ilyenből raktunk össze vízhűtést és simán ment az egész szobahőmérsékleten anélkül hogy bármilyen ventit is használtunk volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kange
2009.12.21. 09:30
Hát ez csak a CPU hűtésére eleve nem lenne alkalmas, hiszen eltakarja a gép hátulját...
Ebből kiindulva sem a VGA, sem pedig a többi összetevő nem maradhat levegőn.

Amúgy engem rettentően érdekelne ez a vízhűtés dolog. De nem találok normális infókat ezekkel kapcsolatban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2009.12.21. 11:05
tszaboo - 2009-12-21 00:46:26:

"Nagyokosok, arra nem gondoltok, hogy lehet 2 radi egy rendszerben?"

Nagyokos, azon nem gondolkodtál el, hova is szerelnéd fel a második ilyen radiátort? Kevés ház van ilyesmire felkészítve (egymástól megfelelő távolságban lévő rögzítő lyukak két Swiftech radiátor számára, plusz lyukak a csöveknek).

Érdemes független teszteket olvasgatni. Rendszerint az jön ki, hogy egy jó léghűtés nem hangosabb és nem rosszabb, ám jóval olcsóbb, mint egy kompakt vízhűtés. Ennek oka minden esetben a kompakt méret érdekében túl kicsire méretezett radiátor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nemesis1
2009.12.21. 15:51
Ho-hó! Ez az én helyem!Látom itt sok a hozzáértő vízvezetékszerelő!

http://www.ipon.hu/webshop/product/thermaltake_cl_w0037d/28687

Tehát TT W0037d
Az elképzelése szerintem nagyon jó.Kérdése,h ismeri e valaki van e vele tapasztalata?
Ezt szeretném beépíteni egy már meglévő vízrendszerbe. Azok a cumók is TTk ezért nem is folytatom,tudom,h sokan erre alkalmatlannak tartják a TT termékeket,de nekem beváltak!

Azt is csak halkan jegyzem meg,h több hőcserélő és egyforma pumpa van a rendszerben.
Hogy hol fér el? Chieftech BA-01BBB és egy fúró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. abenyus
2009.12.22. 13:31
Látom itt sokan "értik" a vízhűtés lényegét!

1: Ez csak a hő leadó rész meg a motor, ehhez még kellenek a csövek meg a hűtőfelületek amiket a VGA-ra meg CPU-ra meg amire akarod kell rakni!
2: Tök mindegy hogy a gép mögött van vagy nem, mert a hő nem a gépház szellőzőin távozik, hanem a csövekben lévő víz vezeti ki ehhez a hűtőegységhez!
3: Nem kell plusz hűtés a házba, bár tehetsz bele, de ha mindent vizes hűtéssel oldasz meg és a radiátort a gépházon kívül helyezed el akkor a hőleadás kint történik, így bent nem lesz olyan meleg, hogy azt külön hűteni keljen, max az egész házra egy darab 120-as venti hogy valami levegő mozogjon, de sztem ez is felesleges!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2009.12.22. 15:38
abenyus - 2009-12-22 13:31:44:

"Látom itt sokan "értik" a vízhűtés lényegét!"

Hát igen, köztük te is nagyon érted.

1: Ki hitte volna? Ha nem írod, senki nem jön rá, mi kell még hozzá.
Amúgy a "hűtőfelületeket amiket a VGA-ra meg a CPU-ra meg amire akarod kell rakni" magyarul vízhűtőblokknak hívják. A "motort" meg szivattyúnak. A "hő leadó rész" és a "hűtőegység" neve pedig radiátor.

2: Nem egészen mindegy, hol van, mert a cikkbéli ábrán a ventilátor olyan közel van a ház hátuljához, hogy az már rontja a levegő áramlását.

3: Ha szerinted fölösleges a szellőzés a házban, akkor kérlek, magyarázd el, mi hűti a chipsetet (vagy arra is hűtőblokkot teszel) és főképp mi hűti a CPU VRM FET-jeit... A winchester meg nagyon fogja szeretni, főképp nyáron, hogy nincs semmi légmozgás a házban.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cobrusz
2009.12.26. 16:59
nem tudja valaki hol lehet beszerezni?
érdekelne engem is!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!