iPon Hírek

Hűvösebben üzemel az újrapasztázott Core i7-7700K

Dátum | 2016. 12. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Extrém tuningos körökben régóta bevett gyakorlat a processzor skalpolása annak érdekében, hogy a gyári hővezető paszta cseréjével javítsák a hőátadást a lapka és az IHS (Integrated HeatSpreader) között, így ugyanis csökken az üzemi hőmérséklet, a tuningpotenciál pedig pozitív irányban változhat.
A jelek szerint ez a módszer az érkező asztali Kaby Lake processzoroknál is kifizetődő lesz, amennyiben a cél az, hogy magasabb órajelen is alacsonyabb üzemi hőmérséklet mutatkozzon, mint a gyári kiépítésben. A mókának persze ára van: egyrészt a fizikai sérülések elkerülésének érdekében körültekintően kell eljárni a módosítás elvégzése közben, másrészt pedig tudomásul kell venni, hogy az efféle „modding” a jótállás azonnali megszűnését eredményezi. A Kaby Lake processzoroknál az aktuális információk szerint most sem forrasztással rögzül a lapka felületéhez a hőátadó sapka, de még csak nem is folyékony fémet, hanem egyszerű hővezető pasztát alkalmaz a gyártó, csak úgy, mint az előző generáció esetében. Az AnandTech fórumán a napokban feltűnt két lelkes felhasználó, Chrisch és RichUK, akik szert tettek egy-egy Core i7-7700K mintapéldányra, amelyeknél aztán a gyári fémsapka eltávolítása után elvégezték a gyári hővezető paszta cseréjét, majd visszaragasztották a fémkupakot. A beavatkozás eredményeként Chrisch esetében 5 GHz-ig sikerült emelni a processzor magórajelét, míg RichUK egészen 5,3 GHz-ig jutott a saját modelljével.
Ezek elég szép értékek, hiszen a szóban forgó processzornál 4,2 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es maximális Turbo Boost órajel van érvényben. Ráadásul az újrapasztázás után mindkét felhasználó azt tapasztalta, hogy a processzor üzemi hőmérséklete jelentősen, 25-30 Celsius fokkal csökkent a gyári állapothoz képest. RichUK szerint az Intel Burn Test futtatásakor az 5,1 GHz-es magórajelen üzemelő, 1,376 voltos magfeszültséget alkalmazó processzor üzemi hőfoka nem haladta meg a 72 Celsius fokot, ami nagyon-nagyon jól hangzik. A hűtést egy 280 milliméteres radiátorral ellátott Kraken x62-es folyadékhűtő rendszerre bízta, amelyben a szivattyú teljes sebességgel, a ventilátorok pedig félgázzal működtek. A Core i7-7700K tesztpéldányok természetesen már kint vannak a tesztelőknél, ugyanis mindenki gőzerővel készül a rajtra. Az eddigi próbálkozások alapján tuningpotenciál terén nem valami jó a helyzet, ugyanis általában 4,8 GHz-ig sikerül feltornázni a CPU magórajelét, de a Bit-tech munkatársai 5,1 GHz-ig jutottak, igaz, a processzor 90 Celsius feletti üzemi hőmérsékleten dolgozott, ami hosszabb távon nem feltétlenül egészséges.
A gyári állapot skalpolás után.
A gyárilag felvitt hővezető pasztával egyébként a feltételezések szerint eddig sem feltétlenül volt baj a korábbi processzor-generációknál, inkább a hővezető sapka ragasztása miatt mutatkoztak egyes esetekben az elvárhatónál magasabb üzemi hőmérsékletek. Ezt az okozhatta, hogy a hővezető sapka szélei alá túl sok ragasztó kerülhetett, ami a hőmérséklet emelkedésével minimális mértékben tágult, így a hővezető sapka picit elemelkedett a processzorlapka magfelületétől, ami apró légrést eredményezett a paszta és a felületek között, ezáltal pedig csökkent a hőátadás hatékonysága is. Ugyanez a helyzet a Kaby Lake modelleknél is fennállhat, ha hihetünk az első beszámolóknak. Azt persze feltétlenül le kell szögezni, hogy a processzor hűtősapkájának eltávolítását csak megfelelő gyakorlat birtokában szabad megpróbálni, az esetleges károkért pedig senki sem vállalja a felelősséget, sőt, „skalpolás” után jótállási igény érvényesítésére sincs mód. Ennek tudatában érdemes eldönteni, megéri-e kockáztatni vagy sem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. j.panzer
2016.12.23. 16:16
Miért nem forrasztják ezeket is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. punchman j.pan...
2016.12.23. 16:22
Mert 2 centtel drágább lenne. Először a pasztázáson spóroltak, most már a vastagságon is. De ha legalább a K-s példányokat megcsinálnák normálisan, nem lenne nagy gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. thestock punch...
2016.12.23. 16:52
Így sincs gond. Nem mondom hogy ez egy jó megoldás,de normálisan működik. Aki komolyabb tuningra vágyik úgy is le fogja szedni a kupakot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. arn
2016.12.23. 17:48
Kint mar elvileg kaphato, legalabbis tobb helyen raktaron jelzes van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Cathaya
2016.12.23. 18:47
Tesztek vajon mikor lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Terror
2016.12.23. 19:06
Adj hozzá 200 Mhz-et a 6700K-hoz és már mindent láttál. A legelső hírekkel ellentétben még a GPU-hoz se nagyon nyúltak hozzá (mert minek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. punchman thest...
2016.12.23. 20:14
Azért én kíváncsi lennék, mennyire tartós egy ilyen megoldás. Leginkább azt sérelmezem, hogy az ember hajlamos tartós fogyasztási cikként tekinteni egy 50+K-ba kerülő alkatrészre. Inkább spórolnák el a csomagoláson. Tényleg a pasztán kell kitermelni az éves bónuszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. RealDreamQ
2016.12.23. 23:01
https://www.kickstarter.com/projects/119374257/rockit-88-intel-cpu-delid-tool
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Humbuk punch...
2016.12.23. 23:11
Nyugodtan írhatsz 100k+t is.
Megfejtem neked, hogy értsd: Ezek tartós cikkek, csak a sok pistike imád nyáladzani az ilyen tuningos machók eredményeire és ő is szeretne egyszer benne lenni a tutiban, valami nagy dolgot elérni, felhúzni egy procit 5!!! GHZ főlé!!! Az intel munkatársai(marketingesek és managerek) meg röhögnek a markukban, hogy az ilyen újkeletű hóbort miatt sokkal több eladásuk lesz a nem hozzáértő userek miatt...

Érdemes lehet tuningolni, de véleményem szerint csak akkor, ha már beigazolt tény, hogy a proci a szűk keresztmetszet. Egy vadiúj !erős! hardvert, mint pl a 7700k teljesen felesleges... Minél nagyobb a maghőmérséklet annál nagyobb az impedancia különbség a tranzisztorok között , főleg, hogy a tulajdonságaik nem lineárisan változnak. Ezáltal hamarabb is mennek tönkre, használódnak el... (érdemes itt arra gondolni, hogy a magban "téglalap" centrikusan változnak a távolságok, ami egyenetlen hő eloszláshoz vezet) Én megkérdezném az intelt, hogy hol helyezkedik el az a hőmérséklet szenzor a tokon belül, egy mérési pont van, vagy több és ezt átlagolja ki (tudom, h magonként szokott lenni, de ott sem mindegy h hol) vagy sem.

Továbbá megértem az intelt, mert jó reklám és erős tuning mellett 2-3 évente már lehet procit kell cserélni.

Érdemes tudatosan vásárolni és nem keverni a szinteket, ha valaki középkategóriát vesz, az csere esetén is olyat vegyen, mert ezek a teljesítmények vannak összehangolva. pl 7700k mellé ne vegyél gtx460-t és I3 mellé se Titan X-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. master00 Humbu...
2016.12.24. 02:34
Tuning tényleg felesleges egy ilyen erős hardvernél, de az ilyen pasztázás az Intel szempontjából hanyagság. Lehetne 1-2$ral drágább, és lehetne forrasztani a "kupakot" ezzel azonos órajel mellett alacsonyabb hőmérsékletet--> kisebb fogyasztást elérni. Ami összességében megéri a fogyasztónak is. Kisebb fogyasztás-->kevesebb működési költség. Illetve a dobozos verziók esetén ennyivel lehetne gyengébb a hűtés, és akkor az ár sem emelkedne.
De ehhez dolgozni kéne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ZSORRO
2016.12.24. 07:15
Az hogy nem forrasztja a kupakot az intel egyszerű profitmaximalizáló döntés. Ha az adott procit megveszik 1000 $ért az előállítás 100 $ akkor ha forrasztja erre még rájön mondjuk +2 $ akkor nem 900, hanem csak 898 $ haszon lesz... (Tudom nem ilyen egyszerű de csak a példa kedvéért írtam összegeket) Ezt ha 1 millió procira átszámoljuk kijön 2 millió $ mínusz, ami azért egy ekkora cégnél is számottevő. Főleg hogy nem ekkora mennyiségben gyártják ugye a cuccot! Azt pedig nem hiszem, hogy bárkinek is baja lenne abból hogy a proci 75 fokon megy nem 55-ön, mert eléggé le vannak tesztelve, hogy így kibírják a garanciális idő végéig gond nélkül... nem hülyék intelnél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. MrApollo
2016.12.24. 09:59
Itt arra kell gondolni h x géza megveszi 100pénz...oké látta h tuningolt vki, na mer ő mértne...nekikezd...hú meleg, jajj akkor delidelek mert "nekem is megy",
jó akkor clu+tuning hűtőke ilyen olyan + költség...és még lehet el is b..a.
Miért érné meg az intelnek ezektől a + költségektől megkímélni magát és a "K" procikat alap úgy kiadni h te gyári hűtéssel is tudd húzni?
Ebbe nincsen semmi ráció...úgy a tuti ha még belefeccölhetsz pénzt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thestock ZSORR...
2016.12.24. 16:48
Sanszos hogy jóval tovább is bírni fogják. A processzor nem egy könnyen tönkremenő dolog
Arról nem is beszélve hogy ha valaki mégis sokáig megtartja, akkor gari lejárta után nem tartja vissza semmi hogy leszedje a kupakot és újrapasztázza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Qqtyin
2016.12.24. 18:29
Ahelyett hogy az intel normálisan megoldaná...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. KROK
2016.12.25. 12:11
Csak nekem tűnik úgy, hogy az első képen lévő CPU magja durván sérült?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kajafun KROK
2016.12.25. 13:32
Az a paszta csepp. Ez után keni szét egyenletesre még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.25. 21:02
A 2 cent spórólás, lehet hogy hülye döntés, mert így negatív reklámot csinál magának, mondván mekkora smugic cég már hogy a csúcsprocira se bírja rákölteni amit kell.
A jó hírnév lehet hogy többet érne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. takos81
2016.12.25. 23:09
Hülyeség. Nyilván az Intel mérnökei tökhülyék, és nem értenek a dolgukhoz, de az ilyen RichUK féle Pistikék majd jól megszakértik a dolgot, és rendbe hozzák azt, amit az Intelnél elrontottak. Esetleg nem akarja megtervezni a következő architektúrát csak úgy délutáni lazításként?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. piter
2016.12.26. 05:34
Azert hasznal pasztat az intel mert ove a pasztagyar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. morgyi
2016.12.26. 11:21
Az Intel mérnökei nyilván nem tök hülyék. Pontosan tudják milyen pasztát kell használni, hogy a hőmérséklet korlátozza a tuningot egy megadott órajelen.
Ezek a procik baromi hűvösek és léggel elég komoly órajelet bírnának, ha forrasztva lenne a kupak. De akkor sokan nem vennének 2-3 generáción keresztül semmit, ha a procija léggel menne 5Ghz körül. Most ott tartunk hogy K-s procit nem tudsz léggel húzni, mert egyből 90 °C

Az Intel szépen lassan építette le a tuning lehetőségét, először a BCLK tuningot szüntette be, utána a K-s procikat egy magasabb árkategóriájú chipsethez kötötte, utána a hőmérsékletet befolyásolta negatívan, végül a vékony nyákkal azt is elérje, hogy az ember 2x is meggondolja hogy kilós blokkot pakoljon a tuning érdekében a procira.

Hiba azt hinni hogy a pár dollár spórolás miatt van. Többet nyernek vele ha sűrűbben veszel újat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ThePoweR morgy...
2016.12.26. 11:30
Ja a vékony nyák amiről összvissz 2 hír van abból is az egyiken elektromos csavarhúzóval húzták meg a csavarokat. Ezeken kívül még egy fórum posztot is alig lehet találni hogy tönkrement valakinek. Egyébként is az egyáltalán nem számít hogy hány kiló a hűtő mivel az alaplap tartja. Ha jó a felfogatás és nem húzod meg a csavarokat hülye módjára akkor semmi baja nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. unknown
2016.12.26. 14:46
A saját i7 3770K-ás procim a kezdetektől 4,5 GHz-en működik egy Cooler Master Z600-as hűtővel 1,2 V-on és 60 foknál megáll a hőmérséklete pedig már 3 éve megy s még nem látom hogy cserére lenne szükségem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ThePoweR unkno...
2016.12.26. 14:48
Az igen jóféle hogy 4.5 1.2Volton. Örülj hogy jó darabot kaptál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. unknown
2016.12.26. 15:00
Az kimaradt, hogy ez az alaplap - Z77 OC Formula - ezzel NickShih's OC Profile.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. takos81
2016.12.26. 15:11
Ez az egész kupakolósdi az összeesküvés elméletekből eredeztethető. A legtöbb összeesküvés elmélet arról szól, hogy van egy nagy gonosz hatalom (állam, multi, akármi) és van a tehetetlen kisember, és a nagy gonosz hatalom (Intel) rá akarja erőszakolni az akaratát a kisemberre de a kisember okos, és filléres furfanggal átvágja a multit. Na az ilyen életérzés miatt születnek az olyan álhírek, hogy egy 7000 Ft-os kütyüt kell a kocsidba raknod ahhoz, hogy ötödére essen a fogyasztása, mert a szemét autógyárak direkt úgy csinálják a kocsit, hogy sokat fogyasszon. Vagy a most nemrég hirdetett 7500 Ft-os csoda, ami felgyorsítja a lassú számítógépet (ami igazából egy 2000 Ft-os Linux boot pendrive). Ez a kupakolás csupán annak a vágynak a kiélése, hogy a kisember végre legyőzhessen egy megközelíthetetlen hatalmat, hogy filléres megoldásokkal túljárjon a gonosz nagyhatalom furfangján. Ott egy proci, legyártották, használd úgy, ahogy a gyártó ajánlja. Eleve az emberek elenyésző hányada vesz K-s procit, (a nem K-sokhoz képest) tehát nem mondható, hogy direkt a tuningosokat szívatja az Intel ezzel a gyártási eljárással. Meg ez a tuning is olyan dolog, hogy amíg tizenéves vagy, persze hogy tuningolsz, mert nincs pénzed. De mikor dolgozni kezdesz és keresel, utána leszarod a tuningot, mert van pénzed rendes gépre. Az összeesküvés elméleteket leginkább az önértékelési gondokkal küszködők szopják be, és nekem erről a kupakolásról is ez jut eszembe. Lehet valaki így akarja bizonyítani, hogy mennyire felsőbbrendű a gonosz nagyhatalomnál, hogy ő igazán valaki, mert 8 Celsius fokkal lejjebb nyomta az üzemi hőmérsékletet, vagy pár százzal feljebb tornázta a frekit. Holott a világban ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock
2016.12.26. 23:00
Igen,csak ők ezt nem tudják! Most az a trendi hogy mindenre vízhűtés,meg 1 kilós hűtő, mert nehogy valami is elérje a 60 fokot... pár hónapja találkoztam egy 130 wattos pentium 965-tel 2006-ból,és még mindig ment a gyári hűtőjével
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. takos81 thest...
2016.12.26. 23:21
Kicsit túl van lihegve ez a hőmérséklet dolog manapság, az biztos. Még olyan 15 éve megértettem volna, akkor tényleg volt olyan, hogy néhány VGA-ra gyárilag túl kicsi hűtőbordát raktak és túlmelegedett (konkrétan lefagyott a játék). De ezek az idők elmúltak, mert ma már elég jó CPU és GPU hűtőket adnak gyárilag. Egyszerűen csak nem értem a hype-ot a kupakolás vag az általad említett vízhűtés körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2016.12.27. 00:09
@takos81: A hőmérséklet soha nincsen túl lihegve... a tranzisztor egy hőmérséklet függő nemlineáris elem. Megváltoznak a tulajdonságai melegedés hatására... Ha csak 0.0001%ot is, azért ezt szorozd fel néhány miliárddal...
amúgy az összeesküvés postoddal maximálisan egyetértek.

ON: az intel mérnökei tojnak arra, hogy milyen paszta van rajta, ha a specifikációnak megfelel... (ami általában -XX% az optimálishoz képest)
Tehát minél olcsóbban kihozni. A megoldás akkor jó, ha a termék teljesíti az elvárásokat. A kérdés az, hogy mik ezek az elvárások.
Ahogy olvastam a postokat, sokan csak a gyártásról meg fejlesztésről beszélnek mint felmerülő költség... MI van az emberek fizetésével? Munkabér, gyártósorokat nem csak építeni kell, hanem üzemeltetni is (pl:karbantartani), akkor árengedményt adni a vevőknek, ami a termék versenyképességét növeli, de a bevételt csökkenti, fűteni kell a gyárat, tisztítani a levegőt, párásítani-párátlanítani és még sok-sok száz dolgot leírhatnék... Még nem beszéltünk a selejtekről sem, hiszen az is költség!

1 szó, mint 100, azért van rajta ilyen paszta és nem forrasztott kupak mert: Elég...
Nem kell tökéletesnek lennie, csak teljesítenie az intel elvárásait, ha a tied nem teljesíti, akkor nem kell megvenni, vagy barkácsolhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. eriol
2016.12.27. 10:03
Azért nem mindenki kontár 12 éves, aki tuningol. Autó tuningban is van az a réteg, aki felrakja a sportdobot meg a kifizeti a chipet, és akkor neki már tuning autója van. Meg van aki végigmegy minden csövezésen egyenként hogy, milyen átmérő lenne optimálisabb, kovácsoltat új dugattyúkat, és pontosan tudja, hogy milyen terhelésnél milyen forgatónyomaték fogja tekerni a motorblokkot, és ezért annak hogyan kell módosítania az alátámasztását. Ugyanez van a számítógépeknél is, Van a 2 bites, aki a biosban elhúzza a csúszkát, és akkor yess, tuningoltam (amivel szerintem nincs semmi baj) meg van az, aki visszafejti a biost, hogy olyan funkciókat is kapcsolhasson benne, amit az amúgy nem enged, csak hogy stabilabbá tegye a környezetet a húzáshoz. Nem beszélve arról, hogy olyan kapcsolatai vannak már az iparban, hogy képes gold sample -t beszerezni új technológiákból, ami azért megint nem egyszerű.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy most ki tervezte az autót vagy a cput, vagy ki nem, mert hogy a tervező biztos többet tud. A két embernek egyszerűen nem azonos a célja. Az egyik a legkisebb gyártási költség és selejtszámot célozza meg, amivel specifikáción belül marad, a másik meg megpróbálja kihozza az adott vasból és környezetből a maximumot a viszonylagosan stabil működés mellett. Ez egy hobbi. Van X teljesítmény amikor hozzájutsz és az a játék, hogy hány százalékkal tudsz X fölé menni. Ez egy teljesen normális hobbi szerintem, ezer más megnyilvánulása van szerte a világban, ha nem cpuval, vagy autóval, akkor lézerrel, miniatűr bútorokkal, de még a lakberendező vagy a sportoló is ezt csinálja: kihozza a dolgokból saját maga (vagy valaki más) számára a maximumot. Ez a hozzáállás, kíváncsiság és törekvés viszi előre az egész emberiséget már az őskor óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.27. 11:58
Kupakolni mindenki szeret, csak van aki a procit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. takos81 Humbu...
2016.12.27. 21:26
Persze, tudom hogy a tranyónak nem tesz jót a hő, de a mérnökök úgy tervezik meg az egész kócerájt, hogy még kibírja. Manapság 6-8 évnél tovább tuti hogy nem használsz egy CPU-t, annyit meg kibír. De kibír az 15-20 is a gyárilag előírt hőfokon. Csak senkit sem érdekel, mert addigra a zúzdába vagy a múzeumba kerül a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. takos81 eriol
2016.12.27. 21:30
Azzal még egyet is értek, ha valaki kíváncsiságból összelök egy tesztgépet, és nézegeti, hogy mit lehet belőle kihozni. De ez a kupakolás már messze túl van ehhez képest hype-olva. Nézz szét a legtöbb fórumon: kis hülyegyerekek kérdezgetik hogy hogy kell csinálni, én meg a fejemet fogom, hogy minek kezdene hozzá, ha még az alapokkal sincsen tisztában. Egy autó tuningolását sem az internetről tanulja meg az ember. Szóval hobbiként tényleg elmegy a tuningolás, de engem az zavar, hogy tele lett a net kis Vérpistikékkel akik ezzel akarnak felvágni a haverok előtt. És persze a legnevetségesebb az, mikor azért akar kupakolni valaki, hogy a játék 10 FPS-sel többel fusson, mikor kupakolás nélkül is fut vagy 60-70-nel. Persze semmi közöm ahhoz, hogy ki mit csinál a procijával, csak kicsit olyan érzésem van, mintha eluralkodott volna egy olyan nézet a gémer világban, hogy ha jót akarsz játszani, akkor tuningolnod kell. Pedig ez messze nem igaz. Veszel egy sima, nem K-s Intelt, és boldog vagy, mert jól megy. A tuning meg maradjon meg a hozzáértőknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.27. 21:51
Szóval a buta emberek burjánzása zavar. Ez mondjuk érthető. Bár az én véleményem, hogy nyugodtan kupakoljanak, mert ha már 10% -uknál fog az esetleges rossz tapasztalat némi okulást hozni, már megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2016.12.27. 22:30
takos81: "de a mérnökök úgy tervezik meg az egész kócerájt, hogy még kibírja... a gyárilag előírt hőfokon." (mennyi a gyárilag előírt hőfok?)
mert azt tudjuk, hogy mennyi a max: ált 95-105celsius... de mennyi az optimális?

A tervező mérnökök, mint mondtam a specifikációnak megfelelően tervezik meg a tervezőasztalon... a kérdés igazából az, hogy mik ezek a követelmények?

A gyártás közben a mérnökök (folyamat mérnökök) meg megpróbálják hozzá igazítani a gyártósorokat ehhez, hogy a végtermék a tervezett specifikációknak megfeleljen.

Nem kell mágusnak lenni ahhoz, hogy lássa az ember, mennyi ilyen leendő végterméknek nem sikerül teljesíteni az elvárásokat, hiszen akkor nem lenne ennyi féle processzor "család".
Butaság lenne tippelgetni, mert a kihozatali arányt soha nem tudjuk meg.
Nem véletlenek azok az utalások is amelyek így kezdődnek: speciálisan válogatott alkatrészekből...; a cég legerősebb modellje... stb...

Ha jól megfontolod, ezeket a termékeket az intel válogatja, azzal a tűréssel, amit házon belül meghatároznak.
Miért foglalkoznának azzal, hogy a usereknél túlterhelt egységeknél hogyan változik meg ez a tűrés és az élettartam?
Nyilván az Intel tudja, hogy mekkora terhelésnél mennyire változik az élettartam, mert ezzel kalkulálnia kell, amikor a darabszám tervet készítik, nyilván ez erősen függ még a megrendelésektől is, meg a kihozatali aránytól.

Abban teljesen egyetértek, hogy az átlag 3-8 évig használ egy terméket, ami folyik az technológiai kizárás... Pl: No mans sky erre jó példa volt, ahol alig akarták támogatni a régi sse-t meg az opengl 4.5 előtti utasításkészleteket.
Hiába futott volna régebbi vason is, a program letiltott ha nem teljesültek a feltételek...

Kitartok azon állításom mellett, hogy a tuning az utolsó dolog kellene, hogy legyen, ami akkor aknázza ki a tartalékokat, amikor már biztos, hogy a processzor a szűk keresztmetszet.
Már az elején lassabb modelt venni, hogy aztán túlterheléssel hozzuk a kívánt szintre az egységet meg elég nagy öngól... Ha nincs lóvé a jobbra, akkor meg inkább gyűjtögetni kell még egy kicsit, mert lehet 2 hónappal később lesz meg, de hosszútávon minden képpen megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!