iPon Hírek

Hybrid Engine G-Sync monitor a BenQ műhelyéből

Dátum | 2014. 08. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az XL2420G típusjelzéssel ellátott monitor a szokásos elegáns, figyelemfelkeltő dizájnt alkalmazza, amelyet a korábbi modelleknél már megismerhettünk. A ház ezúttal egy meglehetősen okos hardvert rejt, amit a gyártó Hybrid Engine technológiának hív. Az eljárás lényege, hogy a 24 hüvelykes monitor kétféle üzemmódot kínál: az egyikkel kiaknázhatóak az Nvidia G-Sync technológiájában rejlő lehetőségek, a másik pedig a klasszikus gamer monitorok előnyeit biztosítja a felhasználók számára.
A G-Sync technológia jóvoltából – megfelelő Nvidia GPU-val ellátott videokártya alkalmazása esetén – a képkockák elkészítésének üteme és a monitor képfrissítési rátája szinkronba kerül, így a megjelenítés rendkívül folyékony, akadozás-mentes. A képfrissítési ráta természetesen ebben az esetben nem fix, inkább tökéletesen igazodik a GPU teljesítményéhez, így egy bizonyos tartományon belül váltakozik (40-100 FPS). A G-Sync mód használatához a G-Sync engedélyezésére, illetve a DisplayPort videó bemenet használatára van szükség.
Ezzel szemben Classic Módban már egy "hagyományos" gamer monitort kapunk, ami remek testre szabhatóságot biztosít a felhasználók számára. Ekkor a képfrissítési ráta akár 100, 120 vagy 144 Hz-re is állítható, plusz kiaknázhatóvá válnak a BenQ egyedi eljárásaiban rejlő lehetőségek is (Black eQualizer, Smart Scaling, Motion Blur Reduction, Senseye 3). Klasszikus üzemmódban az alacsony kékfény-kibocsátási mód is aktiválható, a kijelző háttérvilágítása pedig villódzásoktól mentesen üzemel – e funkcióknak köszönhetően hosszabb csaták alkalmával is kevésbé fáradnak el szemeink, mint egy normál monitor előtt. Az új monitor a felsoroltakon kívül még Nvidia 3D Vision támogatással is rendelkezik.
A BenQ XL2420G TN+Film típusú LCD panelt alkalmaz, amely 24 hüvelykes képátlóval és 1920 x 1080 pixeles natív felbontással bír. A 16:9-es képarányú LCD panel mögött LED-es háttérvilágítás teljesít szolgálatot. A tipikus kontrasztarány 1000:1, a tipikus fényerősség pedig 350 cd/m2-es értéket képvisel, az LCD panel GTG válaszideje pedig nem több egy ezredmásodpercnél. Mivel TN+Film alapú panelről van szó, így a vízszintes betekintési szög 170 fokos, a függőleges betekintési szög pedig 160 fokos. A videó bemenetek között a DisplayPort 1.2-es csatlakozó mellett egy dual-link DVI és két darab HDMI port is helyet kapott. A fedélzeten emellett egy USB 2.0-s hub is lapul, ami három portot kínál: az egyik az S-Switch kiegészítőhöz passzol, amivel könnyedén és gyorsan elérhetőek az eltárolt beállítások, illetve maga az OSD, a másik kettő pedig a monitor oldalán foglal helyet. A sort egy fejhallgató kimenet zárja.
A monitor tetszetős állványa remek testre szabhatóságot biztosít, ugyanis nem csak a monitor döntésére (-5°-20°), de annak elforgatására (35°/35°) és pivot/portré módba történő forgatására is lehetőséget ad, sőt, még a kijelző magasságának módosítását is lehetővé teszi, méghozzá 0-130 milliméteres tartományon belül. A kijelző a VESA 100-as támogatásnak köszönhetően igény esetén akár fali állványra is felszerelhető. Az új monitor 516 x 571 x 149 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 6,1 kilogramm. A termék beépített tápegységgel érkezik. Az XL2420G modell a jelenlegi tervek szerint ősszel válik elérhetővé, méghozzá globálisan. Az új monitor várható végfelhasználói ára egyelőre nem ismert.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. syriusftw
2014.08.04. 18:41
szimpatikusabb, mint az asus megoldása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bernyi
2014.08.04. 19:54
A 3D Vision és a "gémer" mivolta miatt sajnos nem kérdés, hogy Tn-nek kellett lennie a panelnek, de egy wqhd felbontást még elbírt volna a cucc, ha már ennyi mindent belepakoltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dns_41 berny...
2014.08.04. 21:49
Azért 24 colon sztem too much lenne wqhd felbontás, arról nem is beszélve hogy ehhez nem kell sli ill. cf vagy titan black hogy tudjál játszani. Meg jó hogy gondoltak azokra is akik nem nvidiaval nyomják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp dns_4...
2014.08.05. 14:26
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krutyifix
2014.08.05. 14:31
G-sync kizárja a 100+ Hz-t, miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!