iPon Hírek

Hybrid FPA: új LCD panelek, alacsony válaszidővel

Dátum | 2010. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Sony mérnökei jelenleg azon munkálkodnak, hogy kifejlesszenek egy új LCD panel technológiát, amelynek segítségével költséghatékonyan előállítható, jó képminőséget biztosító, alacsony válaszidővel rendelkező kijelzők készülhetnek. A gyártó mostanra az FPA technológiára alapozva kifejlesztette a Hybrid FPA LCD kijelző technológiát, amely nem csak hogy jobb képminőséget kínál a 3D-s és a magas képkocka/másodperces sebességet alkalmazó videók esetében, de ezzel egy időben a kijelző "stabilitását" is javítja és még a termék költséghatékonyabb előállításához is hozzájárul.

A Hybrid FPA (Field-Induced Photo-Reactive Alignment) panelek esetében a gyártó 3 ms alatti válaszidőt ért el, ami nem tűnik rossznak. A stabilitás javulása alatt a Sony egyébként azt érti, hogy a termék stabilitásában mind a gyártási folyamat alatt, mind pedig a hosszú távú használat folyamán sikerült fejlődést elérni. A Hybrid FPA technológia a korábbi FPA eljárásra alapoz, amelyet szintén a Sony fejlesztett ki. Az újfajta technológiának köszönhetően az LCD panel válaszidejében és kontrasztarányában egyaránt sikerült előrelépést elérni és ezzel együtt az ún. Mura effektust is sikerült kiküszöbölni (egyenletességgel, homogénséggel kapcsolatos probléma, ami "felhős", foltos képet eredményez).


A gyártó azzal a problémával is leszámolt, amely miatt hosszabb távon kis mértékben "beéghetnek" egyes, sokáig megjelenített képek az LCD panelbe. Az LCD kijelző folyadékkristály molekulái gyorsabb mozgással dolgoznak (ezért alacsonyabb a  válaszidő), emellett a technológia kevesebb feszültséget is igényel és persze - ahogy fentebb említettük - magasabb kontrasztarányt is kínál, mint a korábbi eljárás.

Az új eljárás ígéretesnek tűnik, de hogy kereskedelmi forgalomban mikor találkozunk Hybrid FPA alapú monitorokkal, az egyelőre rejtély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. SWiNEBoY
2010.12.03. 19:34
Nagy szám... Az én moncsim, LG L1953TR, ami hozzáteszem 3 éves, 2ms válaszidős, és képminőségben is odaver a mai moncsiknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hakosh2
2010.12.04. 01:33
@SWiNEBoY: Az biztos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maláj
2010.12.04. 14:23
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee
2010.12.05. 10:08
10 éves CRT 17'' ... hát ez van... de nincs vele gondom sem képminőségileg sem válaszidőben =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. abonyi91
2010.12.05. 21:02
kb 2 éve ülök lcd monitor előtt és azóta nem bírom a crt-t. Egyszerűen mintha homályos lenne, meg vibrál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mzso
2010.12.06. 19:22
Hány bőrt akarnak már lehúzni erről a sz@rról? Fejlesszenek inkább OLED-et vagy annál is jobbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!