iPon Hírek

Hybrid Power: asztali gépen halálra ítélve

Dátum | 2009. 03. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia Hybrid Power névre keresztelt technológiája az nForce 780a lapkakészlet megjelenésekor debütált, az eljárás akkoriban drámaian alacsony alapjárati fogyasztást kínált azzal, hogy a diszkrét GPU kikapcsolásával az integrált videó vezérlőre támaszkodott a rendszer, amennyiben nem volt szükség a 3D-s teljesítmény kiaknázására.


Amennyiben a rendszer működése indokolttá tette, a Hybrid Power eljárás a megjelenítéssel kapcsolatos feladatokat az integrált videó vezérlő vállára helyezte, így jelentős megtakarítás volt elérhető. A technológia egyetlen hátránya mindössze abban rejlik, hogy használatához a lapkakészletnek és a videokártyának egyaránt az Nvidia-tól kell származnia és mindkettőnek rendelkeznie kell Hybrid Power támogatással, ami érthető, ugyanis az oda-vissza kapcsolás során együtt kell működniük a rendszereknek.

Így vagy úgy, jelenleg minden jel arra mutat, hogy a Hybrid Power technológia az asztali szegmensben halálra van ítélve. Az új, GeForce GTX 285-ös és GeForce GTX 295-ös modellek például már egyáltalán nem támogatják az eljárást, sőt, az Nvidia soron következő videokártya újdonságainál sincs említés a Hybrid Power technológia támogatásával kapcsolatban. Az Nvidia egyik munkatársa, Sean Cleveland (vezető Technikai Marketing Menedzser) szerint a technológia eltűnésének az oka nem más, mint az, hogy az új videokártyák alapjárati fogyasztása jelentős mértékben csökkent, így a Hybrid Power már nem képes a felhasználói élmény növelésére, azaz nem nyújt semmiféle többletszolgáltatást, amely indokolná a használatát. A Hybrid Power eljárás az Nvidia mobil platformjain továbbra is használatban marad, abban a környezetben a gyártó az eljárás segítségével a hőtermelés csökkentését és az akkumulátoridő meghosszabbítását várja a technológia alkalmazásától.


Az a kijelentés, amely az Nvidia modern videokártyák alacsony alapjárati fogyasztásáról számol be, minden kétséget kizáróan igaz, ám az Nvidia lépése, miszerint a Hybrid Power eljárást kivonja az asztali szegmensből, nem feltétlenül jó hír az asztali gépek felhasználóinak számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Terror
2009.03.20. 12:50
Na azt megnézem amikor a GTX 295 alapjáraton kevesebbet fogyaszt mint az integrált GPU. Végre kitaláltak valami értelmes feature-t, errefel ejtik a dolgot, mert nincs kedvük pénzt ölni a fejlesztésbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX
2009.03.20. 13:43
Csak azt a Hybrid működést nem támogatja amivel a gépbe rakott nagyobb teljesítményű vga-t lekapolcsja a gép helyette pedig az integrált vga dolgozik.
De a hybrid CF és hybrid SLI működni fog tudtommal, az olyan mintha két HD3450 (Ati esetén) működne CF-ben a gépben, vagyis nem hiszem, hogy van elvi akadálya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2009.03.20. 14:00
Na és ki nem sajnálja le, hogy a Microsoft mit támogat? Ez a saját szegénységi bizonyítványuk, ettől függetlenül a feature hasznos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr...
2009.03.20. 14:03
Ha kijönnek az integrált videóvezérlős procik, egy hasonló rendszerre vissza lehetne még térni. Végülis az igaz, hogy nem kell mennie feleslegesen a kártyának. Az AMD is rendbe rakhatná a nem használt magokat kikapcsoló rendszerét (amit a phenomII talán már nem is tud).
Minek a 4 magos phenomII, meg a HD4890, amikor elég egy mag és az igp?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.03.20. 14:12
Terror:
sajnos ha nem támogatja a software akkor kicsit bajos a dolog, írták hogy megoldható újraindításokkal a dolog (ami még se rossz azért, mert fizikailag nem kell piszkálnod a vga-t például), de kicsit kényelmetlen. Szerintem is hasznos lenne meg jó lenne ez a Hybrid dolog, egy GTX285 terhelés nélkül is többszörösét fogyasztja egy fullon hajtott integrált vga-nak (hiába veszik vissza a gpu órajelét attól még dolgozik benne az a 240 stream processzor, amiből egy integrált vga-ban tized ennyi ha van öszesen), de hát sajnos a picipuhának nem érdeke, hogy ez működjön (lehet jóban van az intellel, vagy kaptak kis zsebpénzt ezért a kis húzásért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2009.03.20. 15:09
Hát ha nem támogatja a Windows, támogatja más.

Azért érdekes a Microsoft hozzáállása: pont itt is volt cikk arról, hogy így meg úgy csökkentik a CO2 kibocsátást, meg blablabla, de ha hardware-szinten lehetne spórolni az árammal (nem keveset), akkor azt köszönjük, de nem támogatjuk... Unbelieveable. Ha már lúd, legyen kövér, vegyék ki a C1E meg CnQ támogatást is, minek az...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.03.20. 15:53
Itt a pénz beszél, nem más, valami miatt a microsoftnak nem füllött a foga ehhez a Hybrid mókához (amiben szerintem van ráció, mert lassan multi gpu-s vga-k lesznek, mint ami már meg is figyelhető a processzorok terén ill csak lenne, ha nem jönne a cpu+gpu egyesítés mifene) és ezzel le is tudta az Nvidia is a dolgot, nekik már úgy is mindegy, ezt a pár évet kibírják még néhány átnevezési akcióval (szigorúan csak a vásárlókért persze).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.03.21. 07:40
Hát szerintem ennél többet eszik minimális terheltség mellett is a 4850.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.03.21. 19:31
jó megoldás, bár ez a kijelentés: ,,Nvidia modern videokártyák alacsony alapjárati fogyasztásáról számol be, minden kétséget kizáróan igaz, ám az Nvidia lépése, miszerint a Hybrid Power eljárást kivonja az asztali szegmensből, nem feltétlenül jó hír az asztali gépek felhasználóinak számára.''
nem értem miért rossz hír... jó nem kell offolni még véletlenül se!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!