iPon Hírek

IBM: öt új innováció az elkövetkezendő öt évben

Dátum | 2010. 12. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy közeleg az év vége, az elemzők és a kutatók mindig azzal kezdenek el foglalkozni, hogy vajon mit hoz a következő év. Az IBM ennél egy kicsit tovább ment és egy rövid animációs film segítségével bemutatta, hogy véleményük szerint mi lesz az az öt fő innováció, amelyek meghatározóak lesznek majd az elkövetkező öt év folyamán.

 


Nos, a kisfilm szerint a jövőben a különböző hordozható eszközök (okostelefon, notebook, stb.) adatot fognak gyűjteni közvetlen környezetünkről és a beszerzett információt egy hatalmas adatbázisba továbbítják (large-scale enviromental collection), hogy az így beszerzett környezeti információkat a kutatók felhasználhassák a környezet folyamatainak elemzésére, aminek első olvasásra valószínűleg sokan nem örülnek. A rendszer környezeti katasztrófák alkalmával is hasznosnak bizonyulhat majd, ugyanis segítségével könnyebb lehet feltérképezni az adott katasztrófa környezetre gyakorolt utóhatásait. A másik nagy újítás a holografikus  felhasználói kezelőfelületek megjelenése, valamint a holografikus megjelenítés mindennapi használata lesz. Az IBM kutatói szerint az elkövetkező 5 év folyamán az akkumulátorok a jelenleginél tízszer nagyobb akkumulátoridőt kínálnak majd az új technológiák jóvoltából (oxigént "belélegző" akkumulátorok).

Egy másik fontos csapásirány, hogy a hatalmas, rengeteg energiát elfogyasztó és rengeteg hőt termelő adatközpontok szervereivel megpróbálják majd megoldani irodák és egyéb helységek fűtését, így a processzorok és GPU-k által termelt hő nem megy majd kárba. Az ötödik újítás a közlekedőket érinti majd. A GPS rendszerek okosabbá válnak, így alkalmazkodnak majd a forgalomhoz, a forgalmi helyzethez és akár az időjáráshoz is annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megérkezzünk a kívánt célállomásra (adaptív GPS rendszerek).

A felsorolt víziókkal kapcsolatban lehetnek kétségeink (pl.: az akkumulátorok robbanásszerű fejlődése), de többségükről mégis elképzelhető, hogy az elkövetkező fél évtizedben tényleg meghatározó szerepet töltenek majd be mindennapjainkban. Hogy ezek a jóslatok valóban beválnak-e? Nos, erre majd öt év múlva visszatérünk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. rabib
2010.12.17. 17:06
Erről a holografikus megjelenítésről a Csillagok Háborúja filmek jutottak eszembe. Nem lenne rossz, ha ezeket tényleg meg lehetne valósítani. Én a holografikus megjelenítőnek örülnék a legjobban!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2010.12.17. 19:50
1-2 dolgot azért felvetnék:
Szerintem hazánkban ez a "veszély" nem fenyeget, hogy ilyen technológia legyen az otthonokba, legalábbis a "köznép" esetében, csak egy példa: az ismerőseim kb. 70%-nak még nagyképernyős LCD vagy plazma tévéje sincs, nemhogy majd 5 év múlva holovideo...

A másik dolog az okos gps, ha mindenkinek ilyen lesz, és mondjuk dugót észlel valahol, mert baleset volt, akkor előbb utóbb a többi alternatív útvonal is bedugul, mert mindenkit oda fog irányítani, vagyis ott vagyunk ahol a part szakad, vagy pedig az úthálózatot is olyan szinten kell fejleszteni, ami hazánkban elképzelhetetlen...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. grrrgo
2010.12.20. 10:59
Hahaha! Ezen jót nevettem."pl.: az akkumulátorok robbanásszerű fejlődése". Köszönöm szépen, én ha lehet kihagynám ezt a robbanásos fejlődést. Éppen elég akkumulátort hívnak vissza a forgalomból így is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!