iPon Hírek

IBM Racetrack Memória: hatalmas sebesség és lehetőségek

Dátum | 2011. 12. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az IBM egy újfajta memóriatípus fejlesztésén munkálkodik, amely 2004 óta készül, ám most végre beérett a munka első komolyabb gyümölcse. A fejlesztők sikeresen elkészítettek egy működő prototípust, amely 256 darab „racetrack” cellából áll – egy-egy cella egyetlen nanovezetékből épül fel.

A Racetrack Memory névre keresztelt megoldás lényege abban rejlik, hogy a vezetőkön rendkívül gyors, nanoszekundumos időtartamban mérhető elektromos impulzusokat küldenek keresztül, amelyek rendkívül gyorsan mozgó mágneses tartományokat továbbítanak a vezető egyik végétől a másikhoz. Ezeket a mágneses kis „tartományokat” egy mágneses olvasófej tudja kiolvasni: irányuktól függően a mágneses domének jelenthetnek 0-t és 1-et. Az IBM állítása szerint a technológia komoly áttörésnek minősülhet, ugyanis segítségével az adat intenzív számítási területeken új lehetőségek nyílnak: hatalmas mennyiségű információhoz lehet majd hozzáférni a másodperc kevesebb, mint egymilliomod része alatt.


No, de mégis hogyan kell elképzelni egy-egy ilyen Racetrack memóriát? Az IBM egyik kutatója, Stuart Parkin jól érthető példával magyarázza el a technológia működésének lényegét. A Racetrack Memória technológiára alapozó adattárolót úgy kell elképzelnünk, mint ha az egy hatalmas város lenne, tele felhőkarcolókkal, amelyek egyenként mindössze néhányszáz atomnyi szélességgel bírnak. Ilyen felhőkarcolókból, azaz nanovezetékekből több milliárdnyi található egy-egy racetrack memóriaegységben. A mágneses anyagból álló parányi felhőkarcolóknál az adott kis „épület” minden egyes emelete egyetlen bitnyi adatot tartalmaz. Az adatok felfelé és lefelé mozognak a százemeletes felhőkarcolókban, mint ha azokat egy rendkívül gyors lift mozgatná. A Flash memóriákhoz képest itt nem a tranzisztorba zárt elektromos töltés formájában történik az adatok eltárolása, hanem a nanovezetékben található mágneses doménekben. Ezeket a doméneket áram segítségével tolják el a nanovezetékben, így a domének nagy sebességgel elhaladnak a mágneses olvasó/író fej előtt. Az egyes doméneket az áramimpulzusok hosszának változtatásával tudja a rendszer hatékonyan és pontosan pozícionálni – legyen szó olvasásról, vagy akár írásról.


Az „U” alakú, versenypályához hasonlított felhőkarcolók alján egy tranzisztor helyezkedik el – ez generálja az áramimpulzusokat. A módszer segítségével tehát egyetlen tranzisztor a Flash memóriákkal ellentétben nem egyetlen bitnyi, hanem 100 bitnyi adat tárolására képes – persze itt nem maga a tranzisztor végzi az adattárolást, hanem a nanovezetékek mágneses doménjei, de Stuart Pekin hasonlata így is tökéletesen érthető. Az adat írásához, illetve olvasásához kevesebb, mint egy nanoszekundumra van szükség, egy tranzisztoron keresztül pedig 16 bitnyi adat írására, illetve olvasására van lehetőség. Az IBM szakemberei szerint az újdonság 100 000-szer gyorsabban írja és olvassa az adatokat, mint a Flash alapú megoldások.


A hatalmas sebesség mellett tovább előny, hogy a Racetrack Memória jóval – körülbelül két nagyságrenddel - nagyobb adatsűrűséget kínál, mint a Flash memóriára alapozó megoldások. A Racetrack esetében nincs ciklusokban meghatározott élettartam: a Flash alapú megoldásokkal ellentétben az új memóriatípus korlátlanul írható és olvasható. A harmadik nagy előny, hogy az új memória esetében a DRAM-oknál megszokott sebesség elérésére van lehetőség, ami szintén nem elhanyagolható.

 


A NAND Flash helyére lépő újdonságot az IBM négy éven belül szeretné gyártani. Kedvező tulajdonságai miatt a későbbiekben akár a DRAM memóriachipek piacára is betörhet a Racetrack Memória.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Meteorhead
2011.12.08. 08:57
Ez több, mint jól hangzik. Addig türelmesen várunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2011.12.08. 08:59
Akkor ezzel a DDR4 jövője meg is pecsételődött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Joga73
2011.12.08. 09:04
Max a DDR5-é.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nyerek01
2011.12.08. 09:40
Mivel hogy még fejlesztésé alatt áló technológiáról van szó, nyilván túl drága a hétköznapi ember számára, tehát átlagfelhasználásra még 10 évig nem kerül sor szerintem, az pedig infos szemmel elég sok.
DDR4 specifikációja már ki van dolgozva, legalábbis elkezdték az alapokat lefektetni és jól haladnak. ( kár hogy a késleltetések tovább nőnek )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bigz
2011.12.08. 11:49
"Az „U” alakú, versenypályához hasonlított felhőkarcolók alján egy tranzisztor helyezkedik el" - a felhokarcolo eleve hasonlat. Komolyan mondom, ki kellene dolgozni egy allamilag reszben tamogatott, vagy teljesen ingyenes ujsagiroi kepzesi rendszert, hogy az ehhez hasonlo oldalaknak is erdekeben alljon kepezni azon munkatarsait, akik internetes tartalmat generalnak. Fuggetlenul attol, hogy ez az oldal, foleg ez a cikk kifejezetten szakiranyu erdekeltseggel biro olvasokhoz szol, a cikkironak fel kellene ismernie, hogy nem csak a szarazanyag-tartalommal van hatassal az n sugaru geek egyedfejlodesere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. balikabo
2011.12.08. 12:35
értjük mi bigz csak kb semmit nem nyom a hír mivoltjába, te belekötöttél én észre sem vettem, mert a hír érdekelt. Egy ilyen hiba mint ez elenyésző ahhoz képest mint amikkel találkozik nap mint nap az ember. A hírhez meg annyit hogy ha jól vettem ki akkor ezt nem DDR4 vagy 5 el kell versenyezteti hanem az SSD-kkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010
2011.12.08. 13:08
balikabo
Kedvező tulajdonságai miatt a későbbiekben akár a DRAM memóriachipek piacára is betörhet a Racetrack Memória.

Ha így van akkor komoly ellenfele lehet a DDR4 -nek is, attól függ mikor és menyiért lesz kapható, de amint látom a DDR4 sem sietnek, így könnyen pórul járhatnak ha ez betör a piacra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. balikabo
2011.12.08. 13:38
Természetesen, ott is hely állhat de a hír nekem azt sugallja hogy egyáltalán nem az az elsődleges profiljuk hogy a DDR4 el versenyezzen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2011.12.08. 14:23
Az az érzésem hogy az elkövetkező 3-4 évben hatalmas változások lesznek az elektronikában, szerencsére a szilícium a végét járja így a gyártók rá lesznek kényszerítve a váltásra és nem csinálhatják tovább a +200Mhz tilitolit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2011.12.08. 17:04
A HDD-k kora tényleg lejárt, igaza van a Kingston embereinek. A mágnesszalagok meg boldogan pörögnek a nagy cégeknél tonnaszám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bigz
2011.12.08. 17:54
@atti2010 :: teljesitmeny verseny ide vagy oda, valoban nem lenne rossz egy olyan technologiai ujitas, ami alapjaiban rengetne meg a hardverekrol alkotott jelenlegi kepet. ha osszedobsz egy peticiot, en alairom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.12.09. 02:05
Ez szalagos magno, nanometeres kivitelben.

Otvozve a kazettasmagno otletevel: a nanoszalag egy nanocsoben (kazettaban) fut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!