iPon Hírek

IDC: A vártnál gyengébben teljesített a mobilpiac

Dátum | 2015. 11. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok szegmense hosszú évek óta folyamatos bővülést mutat éves szinten, viszont a legfrissebb kimutatások szerint hamarosan fordulóponthoz érkezhetünk. Az IDC aktuális elemzése több vészjósló pontra is rámutat. Ha a gyártók nem változtatnak a jelenlegi gyakorlataikon, akkor hamarosan negatív irányba billenhet a mérleg nyelve. Összesen 355,2 millió új okostelefon talált gazdára a harmadik negyedév során – derül ki az elemzőcég szakemberei által készített statisztikából. Ez a szám egészen elképesztő méretet öltött mostanra, de már látszik az út vége; az IDC szerint a közeljövőben a tetőpontjához érhet a telefonok forgalma. Erről tanúskodik például az, hogy éves szinten a mostani eredmény már csak 6,8 százalékos növekedést jelent, hiszen már 2014 azonos időszakában is 332 millió mobilt értékesítettek világszerte, továbbá ez a produkció bőven elmarad attól a várakozástól, amit az IDC egyébként előre jelzett a július-augusztus-szeptember hónapokra. Korábban még arról szólt a fáma, hogy az okostelefonok forgalma akár a 364 milliós (363,8) darabszámot is megközelítheti. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mikor fog először éves szinten csökkenés mutatkozni az eladásokban, de akár már az idei utolsó negyedévben is bekövetkezhet ez, de erre persze viszonylag kevés esély van. Tavaly az év végi hajrában 375,2 millió egységen adtak túl a gyártók, ami éppen 20 millióval több, mint a mostani eredmény.
A gyártókra listáján továbbra sincs változás az élen. A Samsung évek óta toronymagasan viszi a prímet, és most sincs ez másképpen. A vásárlók java továbbra is a Samsung okostelefonoknak szavaz bizalmat. A dél-koreai alakulat átlagosan szerepelt, melynek köszönhetően 84,5 millió mobil írható a számlájára. Ezzel az eredménnyel a Samsung több mint 10 millióval rálicitált a második negyedéves produkciójára, és éves szinten is 6,1 százalékkal jobban teljesített. Ez persze nem hangzik olyan nagyon jól, de ha hozzávesszük azt, hogy korábban némi forgalomcsökkenéssel kellett számolnia, egyből más megvilágításba kerül a dolog. Az enyhe népszerűség növekedés valószínűleg a Galaxy S6 Edge+ és a Galaxy Note 5 számlájára írható, melyek ebben az időszakban kerültek bevetésre. A második helyet az Apple vette birtokba, ami szintén borítékolható volt. A cupertinóiaknak még jobban sikerült az elmúlt három hónap, hiszen éves viszonylatban 22,2 százalékkal sikerült előre lépniük, ezzel pedig 13,5 %-os részesedésre tettek szert, míg ez a szám korábban épphogy meghaladta a 10 százalékot. Az Apple-nél is hasonló a helyzet, mint a Samsungnál, ő is új csúcsmodellel rukkoltak elő, de az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus csak a negyedév utolsó napjaiban pörgette meg az eladási statisztikákat. (Bár az is igaz, hogy akkor elég rendesen, ugyanis bőven több mint 10 millió új iPhone talált gazdára szeptember végén.)
Huawei P8
Az első ötöt szokta kiemelni az IDC, és ezúttal sem alakult ez másképpen. Az elemzőcég kimutatásából kiderült, hogy a Samsung és az Apple mögött már csak kínai vállalatok szerepelnek. A Huawei, a Lenovo és a Xiaomi annyira megerősödött, hogy már az LG sem tudott beférkőzni a toplista elejébe. A harmadik negyedév egyértelmű nyertese a Huawei. A cég egészen elképesztő növekedést mutatott be szinte a „semmiből”, ugyanis éves szinten több mint 60 százalékkal ugrott meg a forgalma. Tavaly a vállalat csak 5%-os résszel bírt, és nem fért be az elsők közé, most pedig a Lenovot, a Xiaomit és az LG-t átugorva a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A nagyszerű eredménnyel másfélszeresére növelte egy év alatt a részesedését. A vállalat legsikeresebb modellje a P8 volt, ez egymagában négy millió példányban talált gazdára a vizsgált időszakban.
A Lenovo ugyan a negyedik helyre csúszott be, de egyébként egyértelmű, hogy ők szerepeltek a leggyengébben a górcső alá vett hónapokban. Hogy miért? Nos, azért, mert a Lenovonál már a Motorola eladásai is benne vannak az összesített eredményben, szóval a két márka együttes erővel tudott 18,8 millió mobilon túladni, és nagy valószínűséggel egymagában nem lett volna képes bekerülni az első ötbe a gyártó. A Xiaomi egy hajszálnyi lemaradással zárt az IDC listájának végén, és már itt sincs őrült növekedés. A Samsunghoz hasonló a helyzete jelen állás szerint, a 2014-es forgalmát ugyanis csak 5,6 százalékkal tudta növelni a vállalat. Ez annyiban érdekes, hogy egyébként augusztusban és szeptemberben is egészen lenyűgöző ár-érték arányú modellekkel állt elő. Sem a Redmi Note 2 (Pro), sem pedig a Xiaomi Mi 4c nem rendelkezik egyértelműen jobbnak nevezhető versenytárssal. A Xiaomi reményei szerint az ünnepi szezonban jobban tudják majd kamatoztatni az említett modellekben rejlő potenciált, a harmadik negyedévben ugyanis még kevés időt töltöttek ezek a piacon.
Az egyéb kategóriába sorolt gyártók lajstroma évről évre hosszabb, viszont már nem az a tendencia, hogy ezek a jellemzően olcsóbb mobilokat kínáló, túlnyomó részt távol-keleti cégek egyre nagyobb szeletet hasítanának ki maguknak. Ugyan 159,1 millió mobil írható az első ötből kiesett vállalatok számlájára, azonban ez már csak 44,5 százados piaci részt jelent, míg korábban csaknem a mobilok felét lehetett hozzájuk kötni. Az IDC véleményezése szerint főleg azért kisebb a kereslet a várthoz képest az új okostelefonok iránt, mert azokhoz általában túl vaskos árcédula társul, miközben a tudásuk nem indokolja ezt. Napjainkban nem ritkák már azok a mobilok, amik kétszázezer forintnál is drágábbak, szóval egy meglehetősen korrekt laptop árát kell értük kifizetni. Ez főleg a nagyobb gyártókat érinti, így például a Samsungot, az Apple-t, a HTC-t vagy a Sony-t, de még az LG is ide sorolható, bár nála általában egy fokkal halványabban fog az árazó filc, mint a többieknél. Ha ezen nem változtatnak az említett cégek, akkor a kínai versenytársak tovább erősödhetnek, miközben a vásárlókedv tovább csökken.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Phantomstr...
2015.11.03. 12:05
Szerintem a kisebb kereslet inkább annak tudható be, hogy lassan már mindenki vett egy korrekt okostelefont, akinek szüksége vagy igénye volt rá, az újak pedig annyival nem jobbak, hogy feltétlenül indokolja a cserét. Pont, mint a tabletpiacnál volt tavaly. Véges világban még mindig nem lehet a végtelenségig növekedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gery84
2015.11.03. 13:09
Nem beszélve a Magyar átlag fűzetés 6 éve változatlan.
Most hogy a dollár ~280-300ft így még drágábbak a mobilok idehaza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... gery8...
2015.11.03. 13:46
Ne egy 9 milliós kelet-európai ország alapján ítéljük meg a mobilpiacot, mikor mellette ott van a 400 milliós Nyugat-EU és a 350 milliós Észak Amerika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. i2k010 Phant...
2015.11.03. 15:06
"mikor mellette ott van a 400 milliós Nyugat-EU és a 350 milliós Észak Amerika"

Ahol szintúgy nem vesz havonta új kütyüt a mobilhasználók 99%-a...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Phant...
2015.11.03. 15:25
Ott a pont! Vettem egy LG G4-et, most legalább 3 évig elvagyok vele ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75 Asagr...
2015.11.03. 15:45
Akkor te az egyéb kategóriàba tartozol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr... i2k01...
2015.11.03. 17:04
A lényeg nem ez, hanem hogy a telefonok árának megítélésénél ne egy kis leszakadó ország legyen a mérce, amikor "jobb sorsú" országok közel egymilliárd lakójának nem feltétlenül havi 350-400€-t kell beosztania.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bloodx Phant...
2015.11.03. 18:50
+1. En is igy latom. Telitodik a piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!