iPon Hírek

IDC: Az Android és az iOS zsebében a piac

Dátum | 2012. 05. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az amerikai piackutató cég felmérései szerint a Google és az Apple okostelefonokra szánt operációs rendszere magasan kiemelkedik a durván hattagú mezőnyből. Az egy évvel korábban publikált adatokhoz viszonyítva brutálisan átalakult a piac, mivel a két uralkodó rendszer részesedéseit a kisebbek táplálták.


Az Android és az iOS az eladott okostelefonok 82 százalékán van ott, így a további négy operációs rendszernek 18 százalékon kellett osztoznia. A lista élén természetesen az Android zárt. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest közel 150 százalékos növekedést produkálva, 90 millió eladott készülékkel a piac 59 százalékát tudhatja magáénak. Ezt követi az iOS, mely kis híján megduplázta a három hónapos időszak alatt eladott telefonok számát, és így 35 millió eszköz értékesítésével 23 százalékos részesedésre tett szert.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára most még a Symbian állhatott fel, de várhatóan a következő negyedév során a BlackBerry OS megelőzheti majd, mivel az előbbi 60 százalékos forgalom csökkenésen esett át, míg az utóbbi "csak" 29,7 százalékot veszített. A Symbian az eladott mobilok 6,8 százalékát tudta megkaparintani, míg a RIM rendszere 6,4 százalékkal zárta az első negyedévet. Az utolsó két helyre a bada OS és a Windows Phone került, ez a kettő ismét komolyabb leszakadással követi a többieket, 2,3, illetve 2,2 százalékos részvételi arányokkal. Korábban a bada neve mellett, még 3,1 százalék állt, míg a Microsoft rendszerének 2,6 százalék jutott.


A teljes piacon nőtt a kereslet, összesen mintegy 50 százalékkal az egy évvel korábbi időszakhoz mérten. Idén már 152,3 millió okostelefon talált gazdára az első negyedévben. Egyelőre a piaci résztvevők sorrendje nem változott, csak a részesedések alakultak át erősen, de a közeljövőben két helycsere is esedékes. A BlackBerry OS valószínűleg meg fogja előzni a Symbiant, a Windows Phone pedig a bada OS mellett roboghat el hamarosan, ha nem változik a jelenlegi tendencia.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!