iPon Hírek

IDC: Egyre jobban gyengélkedik a tabletpiac

Dátum | 2015. 11. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonokat követően az IDC a táblagépek piacát is górcső alá vette. Eddig is látható volt, hogy a tablet eladások csökkennek, most viszont még aggasztóbb a helyzet. Az eladások mérséklődése sokkal nagyobb tempóra kapcsolt. Az IDC legfrissebb kimutatása nagyon elszomorító lehet azon gyártók számára, akik a táblákban látták a jövőt, és egyre nagyobb összegeket fektettek ebbe a területbe. A tabletek forgalma idén minden negyedévben csökkent (az előző évhez viszonyítva), így talán nem akkora meglepetés, hogy július és szeptember között is ez volt a tendencia, azonban az sokkal aggasztóbbá teszi a helyzetet, hogy a folyamat felgyorsulni látszik. Az év elején 5,9 százalékos volt az eladások mérséklődése az egy évvel korábbi adatokhoz mérten, a második negyedévben pedig 7 %-os mínuszról szólt a fáma, most pedig a csökkenés mértéke 12,6 (!) századosra ugrott. Tavaly ilyenkor még bőven több mint 50 millió táblát adtak el világszerte, ezúttal viszont már csak 48,7 milliós adatról számolhatunk be.
Apple iPad mini 4
Az élmezőnyt továbbra is az Apple és a Samsung párosa alkotja – ebben a sorrendben –, de egyik vállalat sem lehet elégedett az elmúlt hónapok tendenciájával. Hasonló mértékű (19,7 és 17,1 %) forgalomcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni mindkét vállalat, szóval az erőviszonyok is maradtak a régiben. Az Apple-nél persze nem igazán történt nagy változás, ami élénkíthette volna a forgalmat, hiszen az iPad mini új generációja kiábrándítóra sikeredett ezúttal is – a tavalyi generációváltással sem voltak elégedettek az érdeklődők –, az iPad Pro pedig csupán bemutatkozott, nem került a boltok polcaira. Az Apple a sikeres évzárásban reménykedhet, mivel ebben a hónapban indul útnak a teljesen újnak számító iPad Pro, és az ünnepi szezon általánosságban is jól szokott menni a cupertinóiaknak. A Samsung a Galaxy Tab S2-vel szerette volna élénkíteni a forgalmát, de a billentyűzetes kiegészítőkkel is ellátott táblagép nem hozott megváltást. Csupán 8 millió tabletet adott el a dél-koreai alakulat, holott tavaly már a 10 milliós forgalomhoz közelítettek ez idő tájt.
Samsung Galaxy Tab S2
A ranglétra harmadik fokára senkitől nem zavartatva a Lenovo állhatott fel, ami egyértelmű előrelépés a tavaly szűk előnnyel megszerzett negyedik helyhez képest. A lista legerősebb kínai szerepvállalója 3,1 milliós darabszámot tudhat maga mögött, ami szinte teljesen megegyezik azzal a produkcióval, amit egy éve villantott. Érdekesség, hogy 2014-ben ezzel az adattal még csak 5,5 százalékos részesedést szerzett magának, most viszont már 6,3 %-ra volt ez elegendő. A Lenovo sok kedvező árkategóriájú és valóban jó tabletet kínál, a hazájában pedig kifejezetten nagy népszerűségnek örvend – lényegében ezeknek a tényezőknek köszönheti a sikerét.
Lenovo Yoga Tablet 10
Az első ötöst az ASUS és a Huawei zárja. Körülük érdekes módon a negyedik helyet megszerző ASUS-nak van csak keseregnivalója, a Huawei remek teljesítménnyel szerezte meg az ötödik helyet, és csak kicsivel maradt le az előbb említett konkurense mögött. Tavaly ilyenkor még 3,4 millió eladott készülék szerepelt az ASUS neve mellett, most azonban már csak 1,9 milliós darabszámot tudott felmutatni a vállalat. A több mint 40 százalékos visszaesés leginkább annak tudható be, hogy a Transformer széria már közel sem olyan sikeres, mint régen volt – az ASUS helyzete eléggé kilátástalan. A Huawei az egyetlen a toplistán, aki érdemi előrelépést tudott felmutatni, ráadásul nem is akármilyet. Egészen pontosan 147,9 %-kal szárnyalta túl a gyártó a tavalyi eredményét, és 1,8 milliós forgalommal zárta a szeptemberrel véget ért negyedéves időszakot. A Huawei jellemzően a mobilhálózati modemmel felvértezett gépeknek köszönheti a sikerét, és az sem elhanyagolható tény, hogy a termékeik általában egészen jól sikerültek. A MediaPad X2 volt az egyik húzó táblagép, ami csúcsgéphez illő specifikációt ötvözött hosszú üzemidővel és fémes burkolattal.
Huawei MediaPad X2
Az top 5-ből kimaradtak ezúttal is az egyéb kategóriába lettek sorolva. Ez a rész is szerényebb adattal szerepel, mint tavaly, viszont nem csökkent olyan mértékben az itt szereplő vállalatok forgalma, mint a teljes piacé, így a részesedés összességében magasabb lett valamelyest. Az egyéb szegmensben amúgy mások mellett eléggé nívós nevek is találhatóak, így például az Amazon, az LG, a HTC vagy a Sony, aki igazán remek Xperiákkal rendelkezik immáron eltérő méretekben is – bár ezek egyike sem igazán új mostanra, így talán csökkenhetett a vonzerejük.
AZ IDC szakembere elmondta, egyáltalán nem gondolják, hogy a tableteknek ne lenne létjogosultságuk, viszont ehhez az eszközhöz teljesen másképpen viszonyulnak a vásárlók, mint például a mobiljaikhoz. A tabletek legnagyobb gondja az, hogy túlságosan jók arra, amire tervezték őket. Egy táblagép kihordási ideje a felmérések szerint négy év, tehát a felhasználó általában nagyon hosszú ideig egyáltalán nem is érzi szükségét a cserének. Ráadásul a mobilok nagyra növésével sokan gondolják azt, hogy már kevésbé van szükség még tabletre is okostelefon mellett, okostelefonja pedig már szinte mindenkinek van. A gyártók mostanában azzal próbálnak érdeklődőket szerezni, hogy újfajta, figyelemfelkeltőbb eszközöket alkotnak. Egyre több a különböző dokkolható termék, a strapabíróbbra tervezett megoldás, továbbá a gyerekek mellett már a játékosok (pl. Acer Predator 8) is speciális gépeket kaphatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Enno
2015.11.04. 12:00
Kevesebbet értékesitettek mint tavaly..... miért mit várnak mindenki évente mint a hülye dobja el a korábbi tökéletesen működő gépét 1 új szarért aminek 20mhz.-el nagyobb a CPUja ? Meg hogy évről évre hatványozódik a vásárlók száma... gyökér kapitalizmus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr...
2015.11.04. 12:47
Erre is pontosan az áll, mint amit itt írtam, vagy mint ami a csökkenő PC piacra is áll. Aki megvett magának egy korrekt kütyüt, annak nem feltétlenül hoz minőségi ugrást egy csere. Marad az, aki tényleg úgy használja, hogy kell az extra erő és aki presztízsből veszi mindig az újabbat.

Plusz a tableteknek még betesznek a phabletek is. Amikor már dobálják az emberek után az 5,5-6,3"-os telefonokat, sokan inkább azt vesznek tablet helyett is, hogy ne kelljen két eszközt maguknál tartaniuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2015.11.04. 13:02
A par evvel ezelotti kijott felsokategorias SoC-ek boven elegendoek a mostani tartalmak fogyasztasara.
Ezek utan mibol gondoljak a gyartok, hogy megeri lecserelni a jol mukodo hardvert?

A Samsung Galaxy Tab S2 inkabb fel lepes, mint egy nagy lepes a Tab s-hez kepest.
Beleraktak egy "ocska" SoC-et valami felsokategorias helyett, melle a szokasos Samsungos arkepzes es csodalkoznak, hogy csak az veszi meg akinek nagyon szuksege van egy uj tabletre es markahu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. forestfire
2015.11.04. 16:11
A tabletpiac nem gyengélkedik, ahogy előttem írták, senki sem herél le egy jól működő tabletet csak azért, hogy a legújabbat birtokolja. Ismerek olyat, aki még az első retinás iPad-del (3rd gen) nyomja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr... fores...
2015.11.04. 19:11
Én még a 2. generációssal is egész ki vagyok békülve. Egy-két másodpercet gondolkodik, mielőtt elindít egy-egy újabb appot, amivel még együtt tudok élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Stark
2015.11.04. 20:32
Nekem is még egy iPad Mini van, első generációs.
Igaz már nem valami gyors, de böngészni, facebookozni, chatelni még mindig jó, és hány éve is jött ki, 3?

Egy Mini 2-vel még vígan el lehet lenni, hülye is aki ezeket évente cseréli, csak mert van már újabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion
2015.11.05. 10:11
Végülis miért cserél le valaki egy 1-2 éves, tökéletesen működő telefont, csak mert megjelenik egy újabb széria? Semmi értelme, mégis lecserélik az emberek. Ebből indultak ki a gyártók, illetve remélték, hogy a tablet is divat kiegészítő lesz, mint ahogy manapság a telefon. Ez úgy tűnik nem jött be, akárhogy is szerették volna. Végülis a trend elindult, joggal hihették, hogy ez lesz a tabletek piacán is, aztán most ez megtorpanni látszik. Én egyetértek azzal, hogy a jól működő készüléket ne cserélje le az ember "divatból", a telefont se! Személy szerint azt is csak akkor cserélem le, ha tényleg meghibásodik, illetve nem tudja ellátni a funkcióját többé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... Pandi...
2015.11.05. 10:42
Ez az, hogy már a telefont sem cserélik le minden évben. Erről szólt egy korábbi hír (link a 2. hozzászólásban). Annyi, hogy a tableteket kicsit hamarabb és nagyobb mértékben érinti, mert nem létszükséglet és az esetek nagy részében tökéletes helyettesítő terméke a phablet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!