iPon Hírek

Idén csökkennek a GPU eladások

Dátum | 2009. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az iSuppli nemrégiben közölte legfrissebb előrejelzéseit, amelyek a PC piac idei teljesítményével kapcsolatban szolgálnak némi információval. Az elemzők szerint a PC piacon a szállítási mutatók akkora esést könyvelhetnek el, mint amekkorára a 2001-es dot-com botrány óta nem volt példa. Időközben a Jon Peddie Research munkatársai is elkészültek legfrissebb előrejelzéseikkel, ám ők nem a teljes PC piac, hanem csak a GPU szegmens szállítási mutatóinak várható alakulásával foglalkoztak.

A GPU piac sem teljesít majd idén valami fényesen, ugyanis az elemzők szerint a globális GPU szállítási mutatók mintegy 12%-os csökkenést fognak elszenvedni. Tavaly 373 millió egységet, míg idén várhatóan csak 328 millió darab GPU-t szállítanak majd, ami a vállalat szerint az eddigi legnagyobb esésnek mondható éves szinten. Az elemzés kitér arra is, hogy a GPU szállítási mutatók alakulása kulcsfontosságú a PC piac alakulásának szempontjából, ugyanis ezek az egységek még a komplett gépek összerakása előtt leszállításra kerülnek.


Az elemzők szerint a legnehezebb időszakon már túlvan a piac, a harmadik negyedévtől kezdve 2010 folyamán is elkezd végre visszaállni a forgalom a rendes, megszokott kerékvágásba. A hordozható készülékek, mint például a netbookok és notebookok, fontos szerepet töltenek majd be a piacon, ám ezek a termékek nem múlják majd felül a PC eladási mutatókat, ugyanis az asztali számítógépek még mindig a legnépszerűbb platformnak számítanak mind a professzionális felhasználók, mind pedig a gamerek és a nagy teljesítményre vágyó felhasználók között.

A 2010-es piaci folyamatok alakulása rengeteg mindentől függ. Az idei év harmadik negyedévében érkeznek az új Nehalem alapú processzorok, amelyek a kereskedelem fő áramában foglalhatnak helyet, valamint az Apple és a Microsoft új operációsrendszerei is bele fognak szólni a dolgok alakulására. Az ATI és az NVIDIA új videokártyái szintén árnyalhatják a képet, de az OpenCL, DirectX 11-es és CUDA technológiák szélesebb körű alkalmazásának is fontos szerep juthat.

A fenti tényezők miatt egy új PC-s környezet alakul ki az idei év harmadik negyedévétől kezdve, és ez az új környezet kulcsfontosságú szereppel bír majd a szállítási mutatók alakulásában. A JPR szakemberei szerint a fenti dolgokat egybevetve 2010 folyamán a GPU szállítási mutatók új csúcsot érhetnek el: a következő évben a teljesítmény 399 millió egység lesz, míg 2011 folyamán a szállítási mutatók már 447 millió egységre növekednek. Persze ezek egyelőre csak optimista becslések.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. YuGabe
2009.07.17. 15:23
VISSZA A HIRHEZ

Nem jelent semmit, hogy százalékokról van szó. Ezt a görbét nyugodtan lehetne integráni. Így nagyon megtévesztő, és direkt azoknak van, akik kizárólag vizuális alkatok. A bal oldali számokat tessék nézni a kék színű oszlopokkal. Hadd ne sajnáljam már meg a GPU piac szegény összes résztvevőjét, ha idén CSAK 330 MILLIÓ eladott grafikus csip lesz. Na menjenek a...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.07.17. 15:58
YuGabe, kössz a figyelemfelhívásért, valóban a kék színű oszlopokat érdemes nézni, amelyre egészen jól illeszkedike egy tisztességesen emelkedő egyenes, amelyből 2006, 2007 és 2008 felfele lóg ki, 2009 lefele és kész.

A piros vonal valóban a szomszédos évek viszonya: a következő év az előző év százalékában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.07.17. 21:52
Persze hogy csökkennek, minimum eggyel. Én már idén nem veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Konkii
2009.07.17. 21:56
pluto: Ez furcsa, pedig én vettem egyet, tehát akkor nem kéne kevesebbnek lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Konkii
2009.07.20. 14:52
Hát akkor elrontották a statisztikát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.07.20. 15:31
Lehet mi le vagyunk tudva ezért nem vagytok statba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!