iPon Hírek

Idén is stagnálással indít a tablet piac

Dátum | 2014. 05. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Megérkezett az IDC (International Data Corporation) idei első negyedéves jelentése, amiből kiderült, hogy a táblagépek piaca továbbra is változatlan képet fest, legalábbis az eladott gépek számát tekintve (ez rendre 50 millió körül mozog), mert a piaci erőviszonyok egyébként valamelyest átrajzolódtak.
A tabletek piacán továbbra is az Apple tölti be a vezető szerepet, de az egykoron jelentős előny egyre csökken a versenytársakkal szemben. Mivel a teljes piac nem bővült jelentősen, ezért ez azt jelenti, hogy az Apple egyre kevesebb gépet tud eladni. Az egy évvel korábbi adatokhoz mérten 16,1 százalékkal csökkentek a cég eladásai, ami több mint 3 milliós visszaesést jelent. Az év első három hónapjában összesen 16,4 millió iPad talált új gazdára, pedig az Apple már rég nem egyetlen készülékre támaszkodva van jelen a boltokban, az elmúlt időszakban elérhető volt az iPad 2, a negyedik generációs iPad, az új iPad mini és a kiemelkedő fizikai paraméterekkel rendelkező iPad Air is. Az Apple legnagyobb riválisa itt is a Samsung, akárcsak a mobiltelefonok körében. A dél-koreai vállalat számára kedvezően alakult az idei év eleje, ugyanis csaknem egyharmadával tudták gyarapítani a forgalmukat a tavalyi évkezdéshez viszonyítva. Ráadásul a Samsungnál az aktuális negyedévre is jók a kilátások, ugyanis mostanában debütálnak kereskedelmi forgalomban a Galaxy Tab 4 táblagépek, amikkel a legnépszerűbb árszegmenseket fogják célba venni. A Tab 3 szériát leváltó készülékek egyébként már tényleg jó konfigurációknak ígérkeznek, így minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezheti ezeket.
A dobogó alsó fokára az Asus tudott felállni, de itt is éreztette már a hatását az, hogy az érdeklődés nem igazán növekedett összességében. Korábban a tajvani vállalat 2,6 millió táblán tudott túladni, most pedig 2,5-tel zártak, vagyis jóformán minden maradt a régiben. Azonban valamit nem ártana a kalapból előhúznia a mérnököknek, ugyanis a Lenovo elképesztő ütemben jön fel a negyedik helyen, és őket látszólag nem érinti a piac stagnálása. Éves szinten elképesztő, közel 225 százalékos (!) növekedést produkáltak, így már csak 400 ezer masinával voltak lemaradva az Asus mögött. Nem lenne meglepő, ha ezt a különbséget le is dolgoznák az elkövetkezendő hónapok során és felállnának a dobogóra. Az IDC az első öt helyezettet szokta kiemelni, így azt még tudhatjuk, hogy az utolsó alanyunk az Amazon. A tartalomszolgáltató szebb napokat is megélt, hiszen még a második is volt az Apple mögött, ennek viszont mostanra vége. Folyamatosan esik a forgalom, és jelenleg, újabb 47 százalékot „eldobva”, már csak 1 millió tablet írható az amerikai vállalat számlájára. Hiába próbálkoznak évente új gépekkel, illetve egyre sűrűbben akciókkal, úgy fest, hogy a vásárlókat mindez hidegen hagyja – talán az erősen korlátolt rendszerben kellene a hibát keresni? „A mintegy kétharmados részesedésével az Android továbbra is uralja a piacot,” - mondta el Jitesh Ubrani, az IDC munkatársa. „Bár a piaci részesedése továbbra is alacsony, a Windows eszközök folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak az olyan megoldásoknak köszönhetően, mint az Asus T100. Akiknek vékony a pénztárcája, de gyárilag kettő az egyben készüléket keresnek, azoknak például az Asus készüléke egészen megfelelő lehet.” Sajnos az elemzésben több szót nem ejtettek a Windows-ról, pedig érdekes lett volna látni, hogy a folyamatosan javuló rendszerrel, és az Intel, valamint az AMD révén az egyre jobb hardverekkel mennyire tud érvényesülni az Android és az iOS mellett az eddigiekhez képest. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy a Microsoft által alkotott ARM-os rendszernek, a Windows RT-nek már nincs létjogosultsága; a gyártók sem támogatják már ezt az egyre élhetőbb, x86 alapú konfigurációk miatt. A Windows számára kiváltképp az Intel Bay Trail-T platform érkezése tett jót, ennek köszönhetően egyre lejjebb szorulnak a költségek, és a sebességre nem lehet panasz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. gabesz7630
2014.05.06. 08:08
Eddig tartott a nagy dili.
Egy resze az embereknek most el lesz egy ideig (ha nem kinai edes-savanyu tablet es nem szarja magat ossze a technika).
A tobbiek meg rajottek, hogy g@cimod nem jok semmire.
A hulye konzumidiotaknak meg ugy is kitalalnak majd valamit, hogy lecsereljek az elozot.
Seggtorlo alkalmazas beepitett hardveres kiegeszitovel stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... gabes...
2014.05.06. 09:29
Tehát ha telítődik a piac, akkor már nem jó semmire. Nem tudom, miből gondolod, hogy egy piaci szegmens a végtelenségig tud növekedni? Már vagy 3-4 éve sorban jönnek a hírek arról, hogy a PC piac is beállt, a növekedés minimális vagy semmi. Akkor a PC sem jó semmire?

Ez csak annyit jelent, hogy akinek kellett vagy szüksége volt rá és meg tudta fizetni, az már vett és nem volt olyan átütő technikai előrelépés, ami cserét indukált volna.

Bár, így elnézve a munkásságokat, erősen úgy néz ki, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet
2014.05.06. 10:01
Igen én is a 2. hsz-el értek egyet. Egyszerűen telítődött a piac. Azért a tablet nem egy szükségtermék, aki akart az már vett, aki meg nem lát benne fantáziát az nem fog venni legyen akár milyen jó. A csere meg szintén nem túl sürgető, mert a csúcs tabletek nagyon drágák, az alsóbb kategóriákban meg érdemi előrelépés nincs. 50-60 körül már tök jó 720p-s 4 magos tabokat leeht venni, tartalomfogyasztásra, meg a gyereknek mesét nézni kocsiban egy hosszú úton az is megfelel, nem kell oda 4k meg anyámkínja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 nemle...
2014.05.06. 10:12
Nem rossz a tablett csak sokan úgy gondolták hogy majd PC helyett veszik, na azok pofára estek akik pedig a helyére tudták tenni azoknak nem újdonság hogy ez sem növekedhet a végtelenségig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani
2014.05.06. 10:41
Igazából az IDC kapcsán is lehet itt kérdéses dolog.

Vajon a kínai OEM/ODM gyártók termékeit is számba veszik A-tól Z-ig? Amik milliószám mennek el, sokszor fű alatt Kínából a világ minden tájára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2014.05.06. 18:21
Internet meg GPS legyen rajta, többi nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!