iPon Hírek

Idén tovább zsugorodhat a PC piac

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A korábban publikált adatok alapján már egy ideje nem titok, hogy a PC piac nem teljesített valami jól 2012 folyamán, igaz, ez a tény az előzmények ismeretében valószínűleg senkit sem ért meglepetésként. A teljes évre vonatkozó globális szállítási mutató csökkent, sőt, a nagy karácsonyi bevásárlási láz időszakában is alacsonyabb forgalom mutatkozott, mint korábban, ami azért már némi aggodalomra adhat okot. Sajnos a tavalyi évben tapasztalt gyengélkedés idén is megismétlődik, legalábbis az IDC elemzői azt állítják, hogy az idei év sem lesz valami rózsás: a szakemberek a PC piac további zsugorodására számítanak.

Az elemzők szerint azok a hatások, amelyek a tavalyi év kedvezőtlen teljesítménye mögött állnak, továbbra is érvényesülni fognak, legalábbis az idei év első felében mindenképpen. Itt a kedvezőtlen gazdasági környezetre, a Windows 8 vártnál szerényebb térhódítására, illetve a táblák és okostelefonok egyre nagyobb népszerűségére kell gondolni - ezek mind-mind rontják a PC piac forgalmát. Az idei év második felében némi javulásra számíthatunk, ám ez sajnos kevés lesz ahhoz, hogy a piac teljesítményét a pozitív tartományba lökje: a második féléves növekedés ellenére is 1,3%-os csökkenés várható idén, amennyiben a teljes, 2013-as év szállítási mutatóját nézzük. A csapnivaló teljesítmény mögött persze nem csak a fenti dolgok, hanem egyéb hatások is állnak. A táblák várhatóan még nagyobb népszerűségre tesznek majd szert az elkövetkező hónapokban, plusz az sem segíti a PC piacot, hogy a fejlődő országokban továbbra is lassú marad a növekedés. Az elemzők látszólag már most temetik az idei évet, ám az 1,3%-os csökkenés mégsem annyira rossz eredmény, mint a tavalyi év -3,5%-os teljesítménye. Hogy mi várható a távolabbi jövőben? Nos, az IDC szakemberei szerint 2014-ben és 2015-ben limitált növekedésre számíthatunk, ám az az időszak még nagyon messze van, így kár vele komolyabban foglalkozni, hiszen addig még rengeteg dolog változhat - akár pozitív, akár negatív irányba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. tibaimp
2013.03.06. 18:44
Ez azt jelenti, hogy idén nem adnak el 1 milliárd pc-t csak 990 milliót, ő de sajnálom őket, nem hiszem, hogy ebbe fog tönkremenni a pc komponens gyártók többsége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Mikeee
2013.03.06. 19:08
Bírom ezeket a spekulálókat. Csak nem az ezotv-t nézik és eltanulták?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. szacsee24
2013.03.06. 19:40
Mikeee +1 Szerintem a fejlődő országokban csinálják ezeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Taragas
2013.03.06. 19:57
tibaimp: itt nem azzal van gond, hogy kevesebbet adnak el, hanem van egy befektető, aki csak a pénzét nézi, hogy nőjön minél jobban(ezek már csak ilyenek, akinek sok pénze van, többet akar), és ha látja, hogy nem hoz annyit az üzletág(akár veszteséges), kiszáll belőle, és ha csődbe mennek így a cégek, azt mi fogjuk megérezni. Nem fo egy milliárdos, aki fogyasztói társadalomra épít bennmaradni egy cégbe, és még fejlesztésbe is invesztálni, ha már nem 100 millióan, hanem csak 20 millióan veszik meg a termékét(röhögni fogsz de így van, bár a számok természetesen csak példák).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. adamgp
2013.03.06. 20:30
ez baromság hetente 2-3 pc-t rakok össze! aki kicsit is igényesebb vagy gamer az egyértelmű asztali gépet rakat össze és jó pár embernek az is h nálam...na mind1.
a lényeg h ez a cikk fa...ág!!!!!!!!
ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2013.03.06. 20:40
a Windows 8 vártnál szerényebb térhódítására,

Hát ezt itt nem emlegetném. A Win8-nak sem a gépigénye, sem a fő felhasználási területe nem a pc. szegmenst erősítette volna. Ha sikeres lesz akkor az pont a taperolós kütyümütyük, tabletek, és egyéb ilyen jellegű újrahasznosított műanyaghulladékok piacát fogja erősíteni.

@Mikeee - 2013-03-06 19:08:35
Ne becsüld le ezeket az előrejelzéseket. Az OEM pc. piac mely a gyártók bevételének a 90!%-át adja, az pont, hogy két három év előrendelésekkel, kapacitás lekötésekkel dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop...
2013.03.06. 21:10
józsef m.: Én mondjuk kifejezetten örülnék, ha minden új hulladék, ami legördül a gyártósorokról, az újrahasznosított régebbi hulladékokból épülne.
Az egész szórakoztatóelektronikai ipar egy óriási szemétgyár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2013.03.06. 21:38
@thedeveloper - 2013-03-06 21:10:51

Jogos,egyetértünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. etejedu
2013.03.06. 22:31
Taragas +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Insignia
2013.03.06. 23:06
Meg kell kérni a szoftvergyártókat, hogy csak az új, 1 évnél nem régebbi hardveren működjön rendesen a programjuk és azonnal rá lesznek kényszerítve a gépcserére... Azonnal fellendülne a PC piac
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... Insig...
2013.03.07. 00:07
bizonyos kritikus helyeken ugyan kifizetnék a nagyobb összeget, de azon kívül inkább a softwareipar is hanyatlani kezdene, mintsem felnyomná a pc eladásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2013.03.07. 07:42
Hát ha nem emelkednek újra megfizethetetlen árúra a PC-k, mint az IT őskorban, akkor talán nem lesz gond. Mondjuk érdekes, hogy eljutottunk arra a pontra, ahol a korábban előnyként szolgáló univerzális jelleg, modularitás és nagy fokú testre-szabhatóság teherré kezd válni az emberek szemében.
Igazából szerintem amíg az embereknek azt próbálják a fejébe nyomni a PC-t nem gyártó, de hatalmas tőkével rendelkező cégek, hogy IT=szórakoztatóelektronika és számítógép-felhasználás=tartalomfogyasztás, amit az emberek készséggel elfogadnak, addig csak további helyzetromlásra lehet számítani. Pedig vannak olyan kreatív hobbik, amikhez pont kell a PC... de azt hiszem a kapitalista társadalom szimplán lusta és már tényleg csak fogyasztani akar, nem számít, hogy mit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zotyesz
2013.03.07. 10:44
Nem vagyunk motiválva a PC vásárlásra, mert a 3-4 évesek is teljesen jók. Minek venne valaki egy új celeronos/AMD-s vasat, amikor semmivel sem jobb az új, mint a pár éves? Az meg úgyis megveszi, akinek a legerősebb kell, de az az elenyésző kisebbség. És persze a tabletek is bekavartak, bár sztem ez le fog csengeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2013.03.07. 11:19
Ezekben a statisztikákban viszont csak mint kompletten eladott PC-ket számolnak. Az alkatrészenként összerakottakat nem igazán, egy átlagos -nem csak pénze van hanem esze is némileg- felhasználó csak alkatrészenként cseréli a gépét, hiszen ha már volt egy ház+táp+hdd+minden más, akkor neki nem kell egy új ház, új táp, új minden, csak az ami gyengének ítéltetet éppen aktuálisan. Lehet kompletten is fejleszteni.. de lehet apránként is.. a lényeg hogy nem jelentkeznek ezek komplett PC eladásként.
Inkább az új processzorok eladásait kellene figyelni, mert ha valaki azt cseréli akkor vélhetőleg másokat is fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2013.03.07. 11:35
Abban tökéletesen igaza van, hogy a magyar vásárlóerő kimerül annyiban, hogy mindegy, csak olcsó legyen, az se baj, ha közben szar. Szinte elkap a rosszullét, amikor látom, hogy ötszáz meg ezer forintokon megy a filozofálás, és már a harmadik konfigon elmélkedi végig magát, mert egy napi bért meg akar spórolni. Ez még nem is lenne baj, de hatalmas prolifaktor is társul a dologhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 Terro...
2013.03.07. 12:21
Az egy dolog hogy van igaz a mondandójában de senkit nem szabad így lenézni mert esetleg apuci nem tudott annyi adót elcsalni az államtól hogy fiacskájának legyen miből verje a belét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. franc0 atti2...
2013.03.07. 13:14
Nem látod a fától az erdőt. Én sohasem nézek le senkit csak az anyagiak miatt. Én a butaság miatt nézem le az embereket.
Egyébként apuci anyuci soha egy forint adót sem csalt, általános iskolai tanárként nehéz is lett volna. Ebből láthatod, mindent magamnak köszönhetek, így a pofám tényleg nagy. Viszont van mire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rendesadam
2013.03.07. 13:16
Jó szórakozást az egérmozihoz azoknak akik lemondanak a PC-ről egy fostalicska tablett vagy okostelefon kedvéért.

És ha mobileszközről hdmi-n kiküldöm tévére a jelet, akkor már nincs is szükségem PC-re a filmnézéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop...
2013.03.07. 13:53
rendesadam: Így van, csak ezt még sokan nem értik. Egy Tegra4-es tablet-en, telefonon simán lehetne mondjuk Serious Sam-et játszani bluetooth-os perifériákkal egy nagy monitorra/TV-re kötve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.07. 13:58
Ahhoz képest, hogy a szüleid tanárok lett volna hova fejlődnöd még mind illemből, mind megfogalmazásból.

Én is 0-ról építettem fel a dolgokat magam körül, mégsem fikázok le állandóan mindenkit, meg teszek rá sértő megjegyzést.
Ez nálad már annyira problémás, hogy az sincs kizárva, hogy máshol nem is viselnek el (igen a való életben). Vagy persze ott a másik a opció, hogy ott kuka vagy, és itt éled ki. Bármelyik is igaz nem árthat végiggondolni kicsit a dolgokat. Ha végigtudnád nézni az összes eddigi bejegyzésed, és csak azokat látnád szerintem sírva fakadnál, hogy milyen emberré is váltál.

Legalábbis nagyon remélem, hogy legalább a szégyenérzeted működik még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2013.03.07. 20:19
rendesadam: igen, és amennyi pénzből vehetsz egy olyan tabletet (vagy okostelefont), amin van HDMI vagy MHL kimenet és ami lejátszik bármilyen videót, amivel találkozhat egy átlagos fogyasztó, annyiból építhet két PC-t (vagy vehet egy tisztességes notebookot), ami képes ugyanarra, és még többre is. De még akkor is ott a bővíthetőség problémája a tableteknél, egy akármilyen HDD-t nem csatolhatsz csak úgy fel rá, csak külső tápos verziót, de csak ha nincs kivéve a támogatása a rendszerből, ami egyébként igen gyakori jelenség a drágább tabletek/telefonok közt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2013.03.07. 21:17
Nem látjátok mennyire lényegesek a céges szokások. Ott a 3000 fős cég ahol én dolgozok informatikusként, mindenkinek laptopja van. Igaz hogy picit lassú (első gen i5), néha elfogy a RAM ha sokmindent megnyitok (3,25 GB RAM) de amúgy kezelhető. Cserébe bármikor hazamehetek és otthonról dolgozhatok, átmehetek egy tárgyalóba, csak lekapom a dokkolóról a gépet, rádugom egy másik dokkolóra, máris ott a monitoron a kép és verhetem a billentyűzetet. Emellett harmadannyit fogyaszt mint egy PC.

kray: bannold a fenébe a gyereket, a franc se kívánja őt ide (pun intended muhaha)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rendesadam
2013.03.07. 22:18
Freyr: lehet igazad van (bár a két pc-s felvetésed túlzásnak tűnik), de el kell fogadni, hogy nem egyformák a felhasználói igények. A többség nem fog alkatrész-teszteket olvasgatni és darabokból gépet legózni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. AtisH
2013.03.12. 00:29
Emlékszem, kb. 10 éve -nagyjából mikor megjelent a PS2-, azt jósolták a szakértők, hogy a pc piac csökkeni fog és inkább a konzolok+a mobil eszközök (itt inkább a notebook-okra gondoltak) veszik át a szerepet. Akkor még hitetlenkedtem én is, ti. 1-2 évente cseréltem a teljes pc konfigom, ráadásul 2 asztali gépem is volt (és egy mobil telóm). Mára az asztali gépem 1000 éves, nem használom, otthon a mindennapokra van 2db laptop, van egy konzol, plusz -a gyerekek telefonját is beleértve- 4 okostelefon. A mai tizenévesek hozzászoktak a mobilkommunikációhoz, eszük ágában sincs hazamenni, leülni az asztali géphez fészbúkozni, stb... Ráadásul egyre több a smart tv, ami szintén kivált jó néhány, korábban csak pc-n elképzelhető szolgáltatást.
Temetni ugyan még nem kell a hagyományos pc üzletágat, de a hangsúly már áthelyeződött máshová. És hol van már a régi ZX Spectrumom...:-/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!