iPon Hírek

IDF 2013: működő Broadwell, változatlan tervek

Dátum | 2013. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IDF (Intel Developer Forum) végre megnyitotta kapuit, így futószalagon érkeznek a frissebbnél frissebb hírek, amelyek az Intel különböző újdonságairól árulnak el érdekes részleteket. Elsőként a Broadwell SoC került terítékre, ami az Intel első olyan terméke lesz, amely a legfejlettebb, 14 nm-es csíkszélességet alkalmazza. Az értesülések alapján a 14 nm-es csíkszélesség sorozatgyártásban történő bevezetésére a korábbi terveknek megfelelően még az idei év vége előtt sor kerül. A Broadwell SoC egységekről bővebb információ hírünk írásának pillanatában még nem állt rendelkezésre, ám ez a helyzet a jelenleg is zajló IDF 2013 alkalmával egészen biztosan megváltozik majd.

Arra persze fény derült, hogy a 14 nm-es gyártástechnológia alkalmazásával már készült működő Broadwell SoC egység, amit a gyártó illetékesei az előadás alkalmával be is mutattak a nagyérdeműnek. A 22 nm-es csíkszélességgel készülő Haswellhez képest az egyelőre csak a mobil piacot célba vevő Broadwell SoC komoly előnyökhöz jut a fejlettebb csíkszélesség - illetve az optimalizációk - jóvoltából: az új SoC segítségével az akkumulátor-üzemidő 30%-kal növelhető a Haswellhez képest, ami abszolút nem elhanyagolható előny. A vállalat illetékesei szerint a korai lapkákhoz képest a végleges termékek esetében ezen a téren további javulásra lehet számítani. Az Intel ezzel együtt arról is említést tett, hogy a terveknek megfelelően valóban felgyorsul majd az Atom processzorok fejlesztése, így a termékek a korábbi gyakorlathoz képest ugyanakkor aknázhatják ki a friss gyártástechnológiákban rejlő lehetőségeket, amikor az asztali-, illetve mobil Core processzorok. Eddig az Atomok ezen a téren komoly lemaradásban voltak, de ez hamarosan megváltozik. Ennek értelmében a Silvermont Atom processzorok utódai, a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Airmont Atom processzorok 2014 folyamán jelennek majd meg.

A fenti változás kétségtelenül azt mutatja, hogy az Intel komolyabb figyelmet fordít a táblák és okostelefonok szegmensére, mint korábban, ez pedig annak köszönhető, hogy e két szegmens másodlagos helyett elsődleges piaccá nőtte ki magát. Éppen ezért érthető, ha a gyártó az elérhető legfejlettebb gyártástechnológiát biztosítja a termékek számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Terror
2013.09.11. 11:37
Hm. Lehet, hogy már a Haswell update is 14 nanón jön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2013.09.11. 12:22
Nem lehet biztos, de csak 2015-ban, mert 2014-ban ha jól tudom, nem lesz asztali cpu megjelenés, csak mobil!

Az összes többi soc gyártónak itt van óriási lemaradása, még a 28nm-en hokiznak (szerintem még a Samsung is, pedig ott lenne tej fejleszteni), az Intel meg már működő 14nm-es csipeket gyárt, és jövőre jön is ki vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror tibai...
2013.09.11. 12:28
A legutóbbi roadmapen Haswell Refresh szerepelt Q2-re, plusz Z97 chipset, szóval biztos jön, legfeljebb Q3-ra tolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.09.11. 21:20
tibaimp: Nemrég volt itt hír, hogy a Samsung az új DDR4-es memóriákba szánt chip-eket már 20nm-es osztályba tartozó gyártástechnológiával készíti majd. (Ha jól tudom, 19nm-en. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!