iPon Hírek

IDF 2014: Notebookok dokkolása és töltése vezetékek nélkül

Dátum | 2014. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban a noteszgépek esetében még szükség van vezetékek alkalmazására – ha a kommunikációhoz már nem is feltétlenül, azért az akkumulátor töltéséhez mindenképpen kell még a kábel. Az IDF 2014 alkalmával az Intel ebben a tekintetben is megmutatta a jövőt: hamarosan olyan noteszgépek érkeznek, amelyeknek abszolút nincs szükségük kábelekre: se dokkoláshoz, se kommunikációhoz, sőt, még az akkumulátor töltéséhez sem. A bemutató alkalmával egy noteszgépet helyeztek el a színpadon, ami egy vastag asztalon foglalt helyet. A noteszgép körül monitorok, illetve különböző perifériák sorakoztak, amelyek mindannyian automatikusan csatlakoztak a konfigurációhoz, hála a vezeték nélküli gigabites dokkoló eljárásnak. Ez, vagyis a WiGig alapú dokkoló technológia különösen jó szolgálatot tehet vállalati környezetben, ahol a céges noteszgépet rendszerint naponta legalább kétszer kell dokkolni.
Az Intel a vezeték nélküli gigabites dokkoló mellett egy másik érdekes eljárást is bemutatott, ami nem más, mint egy vezeték nélkül működő akkumulátortöltő állomás. Az állomás lelke a meglehetősen vastag asztallap alatt kapott helyet, és a jelek szerint nem okozott neki gondot, hogy 5 centiméternyi fa húzódik közte, illetve a tölteni kívánt noteszgép alja között. A teszt során, ahogy a noteszgép a vezeték nélküli töltőállomás fölé került, azonnal elkezdte tölteni saját akkumulátorát. Maga a vezeték nélküli akkumulátortöltő állomás mágneses rezonanciával dolgozik, és nem csak az adott noteszgép akkumulátorát képes tölteni, hanem egyéb, a hatósugarában lévő mobileszközöket is – persze ehhez az adott eszköznek támogatnia kell ezt a vezeték nélküli akkumulátortöltő eljárást. Az Allience for Wireless Power szövetség vezetőségében helyet foglaló Intel nem csak a vezeték nélküli akkumulátortöltés, hanem a WiGig technológia alkalmazását is szorgalmazza, így e technológiák a jövőben egyre több termékben kaphatnak majd helyet. Az újítások a Skylake alapú konfigurációkban már minden bizonnyal együttesen is elérhetőek lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. somakb
2014.09.11. 10:18
Intel nagyon durván nyomja...nap mint nap mutogatnak be működőképes koncepciókat. Kapaszkodhat a komkurencia, mert lassan úgy néz ki, hogy évekkel lesz lemaradva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. langward somak...
2014.09.11. 10:32
Ajjaj, vigyázz mert nemsokára támadnak az AMD Pistik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ptaylord
2014.09.11. 10:50
Az ötlet baromi jó és nagyon tetszik. Kérdés vizsgálták e, hogy ez az erős mágneses rezonancia hogy hat arra az emberre aki jobb esetben hat vagy inkább nyolc órát dolgozik folyamatosan az asztalnál. (És még az 5 cm-es fa asztal sem árnyékolja le az illetőt..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BruzsaPeti ptayl...
2014.09.11. 10:57
Erről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a töltés hatásfoka mennyivel elmaradhat a vezetékes megoldástól. Ez, a ma divatos energy efficiency-vel nehezen összeegyeztethető. Ha meg úgy működik, mint az indukciós edények, hogy pont oda kell tenni, akkor már nincs olyan nagy előny a dokkolóhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. somakb
2014.09.11. 11:09
Nekem a WiGig tetszik, hogy nem kell az asztal közepére kitenni egy dög nagy dokkolót, amiből sündisznó módjára tekeregnek a kábelek az asztalon, vagy nem kell a notiba beledugdosni mindenfélét újra és újra mikor ide oda viszi az ember, pl monitor kábelt, hanem csak ledobod kb az asztalra a gépet, ahol kényelmes, oda ahol jól esik, és olyan mintha millió eszközt rákötöttél volna. A kábelmentes töltés az nem annyira izgi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun somak...
2014.09.11. 12:18
Már most is évekkel levan maradva!
Pontosabban fényévekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. coolpet
2014.09.11. 12:21
Nem ulnek annal az asztalnal ami ilyen ero magneses indukciot terrel van ellatva.

Men is beszelve a HDD magneses tarolo kepessegerol, nem serulhetnek meg idovel rajta az adatok?

Vagy majd ajanlasba irjak, hogy SSD-s geppek kozelitsd meg a helyet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. beleutomaz...
2014.09.11. 12:39
Ez nem teljesen uj, de lehet egyszer lesz belole valami...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam somak...
2014.09.12. 11:41
Tessék, a konkurencia kapható is:
http://www.argep.hu/trend/QITO/Qi-toeltoe.html
Azért mert a Zintel dolgozik rajta, nem ők a legjobbak benne - tiszta almásodás...

A gigabitet meg megnézném. Már csak azért is, hogy mennyire hozza a valóságban. Hány MHz/GHz-en megy amúgy, milyen modulációt használ, mekkora a hatásfok, és ha az 5 centi falapon keresztül megy, mekkora a kisugárzás?
Nekem a qi töltő is kicsit "sok". Az NFC jó ötlet, töltésre felhasználni jó ötlet, csak kérdés hány wattig érdemes használni?

Ha a qi töltő hatására végre lehet vízálló telefonokat gyártani, tegyék, de nem állnak sorba a vásárló kegyeiért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2014.09.14. 14:29
Nincs jövője a vezetéknélküliségnek. Még egy vezetéknélküli egeret se szívesen vesz az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!