iPon Hírek

IDF 2014: olcsó 4K-s LCD panelek – egybegépekben

Dátum | 2014. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel illetékesei idén júniusban, a Computex 2014 alkalmával jelentették be, hogy együttműködésbe lépnek a Samsung szakembereivel annak érdekében, hogy költséghatékony 4K-s LCD panelek készülhessenek. Akkoriban arról volt szó, hogy az új, költséghatékony LCD panellel ellátott monitorok akár már a 400 dolláros árszintet is meghódíthatják, ami meglehetősen jól hangzott. Úgy tűnik, az elmúlt hónapok folyamán meg is születtek az együttműködés első gyümölcsei, amelyek az IDF 2014 alkalmával mutatkoztak be. Érdekesség, hogy a költséghatékony 4K-s LCD panelek első körben nem olcsó monitorokban, hanem egybegépekben kapnak helyet. A PLS típusú LCD panelek széles betekintési szögekkel rendelkeznek, és előnyeik közé tartozik az is, hogy még UHD felbontás esetén is támogatják a 60 Hz-es képfrissítési rátát. Korábban, amikor az Intel a költséghatékony 4K-s LCD panelek érkezéséről beszélt, a vásárlók attól féltek, az új LCD panelek TN+Film alapokon nyugszanak és alacsonyabb képfrissítési ráta mellett működnek, mint drágább társaik, azaz kompromisszumos megoldások lesznek.
Fotó: AnandTech
Az IDF 2014 alkalmával kiderült – ahogy az a fenti dián is látható –, hogy a költséghatékony 4K-s LCD panelek PLS alapokon nyugszanak, az sRGB színteret 100%-ban lefedik, rendelkeznek Technicolor minősítéssel, valamint UHD felbontás mellett is képesek 60 Hz-es képfrissítési rátát biztosítani – mindezt a jelenlegi 4K-s IPS vagy PLS panelek árának feléért. Mivel az Intel komolyan küzd azért, hogy ezek a panelek elérhetővé váljanak, nem túl meglepő az a tény, hogy a vállalat elsőként az egybegépek piacára szeretné bevezetni a költséghatékony 4K-s paneleket, ahol a velük felszerelt egybegépeket Intel processzorokkal – és például Intel SSD meghajtókkal – lehet értékesíteni. Ezek az új egybegépek hamarosan meg is jelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Az Intel és a Samsung szerint ezek a 23,6 hüvelykes képátlójú 4K-s panelek rövidesen költséghatékony monitorokban is feltűnhetnek, azaz nem lesz muszáj egybegépet venni az "olcsóbb 4K-s élményért".
Fotó: AnandTech
Az IDF 2014 alkalmával számos Thin Mini-ITX alapú DIY egybegép mutatkozott be, amelyekben már az említett költséghatékony 4K-s LCD panelek lapultak. Ezek az egybegépek a tervek szerint 999 dolláros induló áron kerülnek forgalomba, de azok a példányok, amelyek ki voltak állítva, negyedik generációs Core i7-4770S típusú processzort és Intel SSD-t tartalmaztak, így ezek már inkább az 1500 dolláros árszint környékét veszik célba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!