iPon Hírek

IDF 2014: Venue 8 7000 - a világ legvékonyabb táblagépe

Dátum | 2014. 09. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Dell régóta próbálkozik a táblagépek körében áttörést elérni, de sajnos ez eddig nem jött össze neki. Most azonban egy igencsak érdekes táblagéppel állt a nagyközönség elé a vállalat, aminek a fejlesztéséből az Intel is derekasan kivette a részét.
A Venue 8 7000-rel a Dell végre komolyabb sikerre törhet? Nos, ezt így azért még korai lenne kijelenteni, de az biztos, hogy több szempontból is érdemes lesz odafigyelni rá. A készüléket a képátlójától függetlenül a világ legvékonyabb táblagépeként harangozták be, ami kellemes meglepetés. A trónt mostanáig a 6,4 milliméteres Xperia Z2 Tablet birtokolta egyébként. A Dell újdonsága meglehetősen komolyat lépett előre, ugyanis mindössze 6 milliméterre emelkedik ki a síkból. A szerkezet egészen érdekes alakban öltött testet, ugyanis felülről szinte egyáltalán nincs pereme, lent viszont elég vastag a káva – hasonló felépítéssel a Sharp termékeinél lehet találkozni. A megjelenítő OLED technológiával dolgozik, a felbontás pedig 2560 x 1600 képpontos, tehát 359 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk, mint a Samsung Galaxy Tab S 8.4 esetében (nem megerősített információk szerint ugyanarról a panelről van szó). Az előlapot kitöltő kijelző ezekkel a vonásokkal egészen lenyűgöző képminőséget szállíthat majd, az OLED révén ragyogónak ígérkezik a színvilága, a pixelsűrűsége pedig magáért beszél – irreálisan közel hajolva is csak az sasszemű felhasználók fogják "megtalálni" a képpontokat. Az alsó keretbe került az előre tekintő, erőteljesen megszólaló hangszóró, valamint a kamera is, ami 2 megapixeles képek és HD videóhívások alkalmával tehet jó szolgálatot. Mint minden eszköznél, a főkamerára ennél is nagyobb figyelem irányul majd, ám ezúttal nem csak azért, merthogy az sokkal szebb képeket csinál. Sokkal fontosabb feladata van már itt ennek az egységnek. Miről is van szó? Éles bevetésre került az Intel RealSense technológia, ami bizony komoly trükkökre tudja majd rávenni a mélységmérő egységeket is segítségül hívva a hátsó kamerát. Térhatású fényképeket (MotionEffects) lehet vele lőni, és akár utólag is hangolható lesz a fotókon a fókuszpont, mint a HTC (M8) okostelefon esetében. Sőt mi több, annyira részletesen fel tudja mérni a környezetét a Venue 8 7000, hogy akár centire pontosan megmondja az elé kerülő tárgyak fizikai méreteit, vagy a kijelzőn megadott pontok közötti távot. Nem voltak restek ezt demonstrálni az IDF-en tartott bemutató keretein belül, és a dolog valóban villámgyorsan működött. Milyen jól is jönne ez egy bútorboltban vagy egy építkezésen...
A színfalak mögött is tartogat azért érdekességet a Venue termékcsalád legújabb tagja. Ebben a tabletben már a Moorefield platformot erősítő, Intel Atom Z3500-as széria valamelyik tagja húzta meg magát. A szóban forgó chip ugyan továbbra is négy Silvermont processzormagot foglal magába, viszont itt a grafikus feladatok már nem az Intel HD Graphics IGP-re lesznek kiosztva, hanem egy PowerVR G6430 teljesít benne szolgálatot 533 MHz-es frekvencián. Sajnos a teljes specifikációt egyelőre homály fedi, de van még néhány részlet, amire fény derült. Háttértár tekintetében biztosan lesz 16 GB-os modell, és a bővítés lehetőségét megoldották, így microSD-vel bármikor fentebb lehet majd pumpálni a tábla tárkapacitását. Kezdetben csak Wi-Fi-s konfiguráció lesz elérhető a készülékből, de szerepel a Dell tervei között 4G LTE támogatással ellátott kivitel is. A Dell Venue 8 7000 még ebben az évben bekerül a boltok kínálatába, de azt egyelőre pontosan nem lehet tudni, hogy meddig várat magára. Vélhetően csak az év végén futhat be. Az ára egyelőre teljesen ismeretlen, de tekintve a rengeteg ínyencséget, amit szállít, valószínűleg nem éppen kedvező ár fog hozzá társulni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. j.panzer
2014.09.11. 09:43
Én nagy Dell fan vagyok, de ez ronda lett, nem kicsit. Még ha szimmetrikus lett volna, talán, de így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Merwenus
2014.09.11. 14:57
tök jó hogy vékony, de közben alul az a 3cm "üres rész"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2014.09.11. 18:20
nekem meg pont tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion
2014.09.12. 09:31
Szerintem is zsír, csak az ára a kérdéses, de van egy olyan érzésem, hogy iPad árban adják majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!