iPon Hírek

Időutazók után kutattak a világhálón

Dátum | 2014. 01. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár az egyetemi hallgatók időnként kétségkívül rendkívül fantáziadús szakdolgozati témajavaslatokkal állnak elő, ötleteik eltörpülnek az igazi profik zsenije mellett. Az arXiv oldalain nemrégiben megjelent egy tanulmány, amely két michigani fizika professzor munkája, bevezető mondata pedig így hangzik: „Az időutazás ötlete az elmúlt évszázad során nagy népszerűségre tett szert, arra azonban mindeddig senki sem tett kísérletet, hogy ténylegesen időutazók után kutasson.” Robert J. Nemiroff és Teresa Wilson pedig pontosan ezt tették: a világhálón kutatták a nyomát annak, hogy jártak-e felénk az elmúlt hét esztendőben a jövőből érkezett időutazók. Ennek érdekében olyan eseményekre koncentráltak, amelyek napjainkban zajlanak, és jelenlegi elképzeléseink szerint a jövőből visszatekintve is jelentősnek ítéltetnek majd. A két kutató azt vizsgálta, hogy ezek az események megtörténtük előtt felbukkantak-e a világhálón (a tweet-ek közt, Google-keresések során, online fórumok hozzászólásaiban stb.). Hosszas válogatás után a szakértők végül két fő keresőtéma mellett döntöttek: az ISON-üstökös és Ferenc pápa világhálón való felbukkanásait vizsgálták.

A kutatás ideje alatt még mindkét téma ideálisnak tűnt, azóta azonban tudjuk, hogy az üstökössel valószínűleg nagyon mellényúltak a szakértők. Az égitestet 2012 szeptemberében fedezték fel, és gyorsan nagy ismertségre tett szert, mivel sokáig úgy tűnt, az évszázad leglátványosabb égi jelenségét szolgáltathatja Nap mellett való elhaladása után. A kutatók tehát tulajdonképpen joggal gondolták, hogy egy jövőből érkező számára ismert lesz az üstökös neve, és talán még arra is emlékezni fog, hogy napjainkban kerül sor az esemény bekövetkeztére. A szerzők pechére az ISON azonban szétesett a napközelség során, így bár tudományos szempontból kétségkívül nagyon érdekes dolgoknak lehettünk tanúi, erősen kétségesnek tekinthető, hogy az üstökös neve huzamosabb ideig megőrződne az emberiség emlékezetében. Ami Ferenc pápát illeti, szintén érthető a választás: a pápaválasztás dátuma azonban könnyen vizsgálható határpontot jelent, és mivel Ferenc az első pápa ezen a néven, könnyen kereshető a téma. Az egyházi vezető ráadásul eddigi tevékenysége alapján jelentős reformernek tűnik, így van remény, hogy a jövő számára is ismert lesz a neve.

Az izgalmak további fokozásának elkerülése végett ezen a ponton sajnos közölnünk kell a kiábrándító végeredményt: „Nem találtuk nyomát időutazóknak.” Ahogy a szerzők fogalmaznak, ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehetséges az időutazás, és nem történt meg (fog megtörténni?) máris, de az eddigi legátfogóbb ilyen jellegű kutatás azonban nem hozott eredményt. És hogy mennyivel alaposabb és módszeresebb munkáról van szó a korábbiaknál, azt téma ezt megelőző legfontosabb „mérföldköveinek” felsorolásával szemléltetjük. Az első ismert kísérlet az „időutazó-fogásra” az volt, amikor 2005 májusában az MIT egyik hallgatója konferenciát hirdetett meg számukra. Steven Hawking 2012-ben némi csavarral megismételte ezt a kísérletet: rendezett egy bulit, amelyre utólag küldte ki a meghívókat. Egyik rendezvényen sem bukkant fel senki, aki azt állította volna magáról, hogy időutazó lenne. A tanulmány mindent egybevetve roppant érdekes és szórakoztató olvasmány, különösen jópofára sikerült az időutazók fajtáit bemutató alfejezet, bár személyes kedvencünk az első rész bevezető mondata: „Az időutazás alapötletének eredete a múlt ködébe vész.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. kiskoller
2014.01.07. 09:22
Huhh, majdnem elkaptak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. balikabo
2014.01.07. 09:34
Am meg ja, egy időutazó majd pont elkezd blogolni hogy mi lesz holnap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller balik...
2014.01.07. 09:48
Én előreutaznék 10-20 évet, ahol az intelligens zseblámpába is petaflopos procikat raknak, majd visszautaznék 2007-be és az nvidia-amd fórumokon trollkodnék azzal, hogy nekem még a zseblámpám is maxon futtatja a Krájziszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mesmar
2014.01.07. 10:50
na akk majd olcsón hozk nektek durca gépeket a jövőből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DogTheDog
2014.01.07. 10:52
Ezek kisse rajta maradtak a 4400-on.Amugy kesz vicc amit kigondoltak es veghez vittek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. wishformor...
2014.01.07. 11:01
Tul sok Katedralist olvastak az angol tudosok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tokyofej
2014.01.07. 11:41
Azért vannak az emberiséget jobban megrázó események is, pl. "terror"-támadások, vagy Edward Snowden-sztori.
De mivel a Föld a jövőben elpusztul/kihal, így nincs, aki visszajöjjön, tehát FAIL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DoA
2014.01.07. 12:13
Én 7 évig kutattam, hogy a galaxisunkban hol a legszebbek a nők, ezután a vizsgálatot kiterjesztettem a teljes univerzumra.

Megállapíthatom, hogy nálunk a legszebbek - ezt igazolja is, hogy hosszú ideje földi nő nyeri a Miss Universe versenyeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2014.01.07. 14:26
DoA: Láttál az indulók között egy fehér egeret, vagy egy delfint? Vagy bármi egyéb fajú lényt? Így nem nehéz megnyerniük a legrusnyább nőknek ezeket a versenyeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alfoldi
2014.01.07. 15:23
De ha belegondulunk a jövőből érkező időutzóknak nem is áll érdekében hogy fölfedjék a kivoltukat, mert a saját világukat veszélyeztetnék ez álltal, mert mindent előre tudnának látattni a mai világgal, ezálltal elkerülhetők lennének a tragédiák, s ez álltal a jövőbeli világ sorsa is másképpen alakulna, s nem biztos hogy ugyan oda térnének vissza ahonnan elindultak. Emiatt nekik érdekükben áll a az esetleges nyomok eltüntetése, amit ezen képességük szerint meg is tudnak tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. R3LaX123
2014.01.07. 16:50
Hát, az időutazás szerintem alapból lehetetlen a sok paradoxon miatt (fogjuk rá, hogy az "alap" technológia elérhető is lenne).
Leszámítva azt, hogy a nagy tömegű dolgok körül lassabban telik az idő, és így az időutazáshoz hasonló dolog történik, de ez is csak visszafelé "mükszik". (legalábbis az okosok vmi ilyesmiről már beszéltek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Avisto
2014.01.07. 17:35
Pont Hawking mondta valamikor valahol, hogy szerinte ha lesz is időutazás, valószínűleg az utazó fogadásához is kell majd valami berendezés, és amíg az nincs, az annál korábbi időpontokra nem is igen lehet majd visszamenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog Avist...
2014.01.07. 17:44
O mar csak tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.07. 18:32
Ez most nekem kicsit lekezelőnek tűnik. Világszerte elismert fizikusról van szó, ha nem tudnád. Talán lehet valamit adni a szavára.

R3LaX123: idődilatáció, ami nem csak nagy gravitációs mezőben, ha nem gyorsan mozogva is jelentkezik, de nem vissza! Ha nem előre. Tehát minél több időt eltöltesz egy ilyen mezőben, vagy csak nagyon gyorsan mozogsz, annál lassabban telik az idő számodra. Iker paradoxon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2014.01.07. 20:26
Az időutazók már többször lebuktak, de visszamentek az esemény elé, és javították a hibát a 2149-ben elfogadott Genfi időegyezmény szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!