iPon Hírek

Időzavaros egerek segíthetnek belső óránk megismerésében

Dátum | 2016. 12. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy portugál kutatócsoportnak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk annak megértéséhez, miért érezzük úgy, hogy „röpül az idő”, amikor jól szórakozunk. A lisszaboni Champalimaud Központ szakértői egerek agyi idegsejtjeit ingerelték és gátolták, hogy azok több, illetve kevesebb dopamint termeljenek a megszokottnál. A vegyület sok folyamatban játszik szerepet a figyelem fenntartásától kezdve a boldogságközpont működéséig, és korábbi kutatások eredményei alapján úgy tűnt, hogy az időérzetet is befolyásolhatja jelenléte, mondja Bassam Atallah, az eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője. Amikor az ingerlés hatására az egerek agya több dopamint termelt a szokásosnál, az állatok alábecsülték a kísérlet során eltelt időt. Amikor pedig a dopamintermelést blokkolták a kutatók, az egerek hosszabbnak hitték az időt, mint amennyi valójában eltelt a kísérlet során. Bár a rágcsálókon végrehajtott kísérletekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az emberi időérzékre vonatkozólag, az eredmények azt sugallják, hogy a dopaminnak szerepe lehet abban, miért érezzük úgy bizonyos esetekben, hogy vánszorognak, máskor pedig hogy száguldanak a percek. A kísérletek megkezdése előtt a kutatók hónapokat töltöttek azzal, hogy megtanítsák az egereknek, hogyan becsüljék meg az eltelt időt, és hogyan „közöljék” megfigyeléseiket a kísérlet vezetői számára érthető módon. A szakértők ebből a célból építettek egy szerkezetet, amelyben három lyuk volt. Amikor az egér a középső nyílásba dugta be az orrát, egy hangjel hangzott fel, amit némi idő elteltével egy újabb hang követett.
Ha a két jel között eltelt idő hosszabb volt másfél másodpercnél, az egér csak akkor kapott jutalmat, ha a baloldali nyílásba dugta orrát. Ha az eltelt idő ennél rövidebb volt, a rágcsálónak a jobboldali nyílást kellett megcéloznia, hogy jutalomfalatban részesüljön. Az állatok két-három hónap alatt olyan jól megtanulták dolgukat, hogy emberi ügyességgel végezték el a feladatot. A következő lépésben azt vizsgálták a szakértők, hogy mi történik az agyban az egerek döntéshozatala során. Ennek kiderítése érdekében egy speciális fehérjével címkézték fel az állatok neuronjait, így azok világítottak, ha dopamint kezdtek termelni. Ebből kiderült a kutatók számára, hogy mennyi dopamin vesz részt a folyamatban, és úgy tűnt, hogy a vegyület mennyisége és az két hangjel között eltelt idő kötött kapcsolat áll fenn. Ezt követően a szakértők optogenetikai eszközökkel (fényjelekkel ingerelt neuronok révén) több dopamin termelésére ösztökéltek négy egeret, míg négy másikban gátolták a vegyület termelődését. Az újra elvégzett kísérletekből az derült ki, hogy a magasabb dopaminszint lelassítja a belső órát, így ezek az állatok alábecsülték a hangjelek között eltelt időt, míg gátolt társaik túlbecsülték ugyanezt. Ahogy említettük, a dopamin sok folyamatban vesz részt az agyban. A szakértők a kísérletek során a középagyban található feketeállomány neuronjainak dopamintermelését befolyásolták, mivel a Parkinson-kóros betegekben, akik a betegség egyik tüneteként komoly időzavarral küzdenek, ezen régió idegsejtjei indulnak pusztulásnak. Azt tehát még korai lenne állítani, hogy a boldogságközpont működésében is szerepet játszó dopamin révén közvetlen összefüggés áll fenn aktuális hangulatunk és időérzékünk pontossága között, de az eredmények nem is zárják ki, hogy létezik a ilyen kapcsolat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Renhoek
2016.12.13. 02:05
Na ez nagyon jó kis cikk, hirtelen még nem is hallottam róla.
Meg is van a következő kívánságom az augmentációra, optogenetikai implant, amivel felgyorsítható az idő rettenetes unalmas hosszú dolgok közepette
Meetingek, előadások, várakozás... Átteleportálhatnám magam rajtuk, jó is lenne.

Merész, hogy egerekkel kezdtek neki... mert szerintem eléggé hülyék tudnak lenni. A mieink ennél sokkal egyszerűbbet is alig tanulnak meg. Csak hát egyszerűbb tartani őket mint az okosabb patkányt, vagy kismajmokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!