iPon Hírek

IE9: GPU-s gyorsítás és jobb szabványtámogatás?

Dátum | 2009. 11. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Korai betekintést engedett az MS az IE9 világába. Az új böngészőt még csak három hete fejlesztik, de az már most jól látszik, hogy régi hiányosságokat fognak pótolni vele, és teljesítmény tekintetében is túlszárnyalják majd az elődjét - köszönhetően egyebek mellett például a GPU-támogatás lehetőségének.


Az IE9 ugyanis a jelek szerint minden DirectX Direct2D-t támogató GPU-t be tud fogni segédmunkásnak, lepasszolva nekik szinte minden oldal-renderelési feladatot - a fejlesztők pedig CSS3-tól HTML5-ön át JavaScriptig bármivel tetszés szerint kiaknázhatják az új lehetőségeket. A GPU-s gyorsításra egy valóban látványos példát mutatott Steven Sinofsky vezető szoftverfejlesztő: GPU nélkül a Bing Maps mindössze 14fps-ot tudott összehozni, míg GPU-s támogatással már 60fps-mal száguldott (V-sync miatt ennyi volt a max, de nem is kell több).


Ha pedig már JavaScript, akkor nem mellékes az sem, hogy számíthatunk egy vadonatúj JavaScript motorra is, amely a jelek szerint végre-valahára orvosolja majd az IE ezirányú hiányosságait. Legalábbis az MS saját mérései és tesztjei tanúsága szerint ez (a motor) már most is megvan olyan gyors, mint a Firefox 3.6-é, a soron következő további optimalizálások nyomán pedig természetesen még további gyorsulás várható (persze addig nyilván nem fog lazsálni a Mozilla sem a saját fejlesztéseivel). CSS-téren külön kiemelték a keretsarok-lekerekítés új lehetőségét is:


Ezzel együtt újfent ígéretet tettek az eddigi webszabvány-támogatási hiányosságaik pótlására is, különös tekintettel a HTML5-re - viszont egyben elismerték és ki is hangsúlyozták azt a tényt, hogy ezzel bizony még nagyon sok munka lesz, lévén bőven van még mit fejleszteniüek e téren. El is kötelezték magukat a tökéletes eredmény mellett; mindenképpen szándékukban áll felzárkózni a Chrome, az Opera, a Firefox és a Safari mellé.

Útitervet egyelőre még nem alkottak az új böngészőhöz, ám a fejlesztés egyre sürgetőbbé válik számukra, mivel az IE-felhasználók tábora annak ellenére is tovább csökken (a fent említett riválisok legnagyobb örömére), hogy az IE8 már megjelent egy ideje, és hogy sokan alapból meg is kapják azt a Windows 7-tel együtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. axe
2009.11.19. 18:22
leépítések után kezdik összeszedni magukat M$-ék? mer a windows 7 nagyon jóra sikerült az IE8 eléggé gyors és stabil (bár nekem a chrome a best, firefos meg lassú)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Joachim21
2009.11.19. 18:33
Nálam is a Chrome a nyerő, a Mozzilla valahogy sosem jött be, Operát meg még nem is használtam, csak videón láttam hogy milyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zozzoo888
2009.11.19. 18:38
Én Operát használok, ami szerintem eléggé jó. Chrome, Firefox nekem nem jönnek be, viszont a Safari elég jó sebességben, már csak kicsit ki kéne dolgozni.
És ha ez a GPU-s gyorsítás összejön az IE-vel, akkor ezeddig először lehet olyan eset, hogy nem kell új böngészőt feltenni, mert jó lesz az IE is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. rini
2009.11.19. 18:40
Majd a Chrome is belassul amikor nem ilyen fapados lesz. Ahogy a sok kiegészítő bővítményeket rakod alá egyre lassabb lesz. A többi böngészővel is ez a probléma sőt a Win 7 is lassul szerintem ahogy pakolod fel az újabb és újabb programokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kane54
2009.11.19. 19:06
Amíg NTFS a fájlrendszer addig minden laassulni is fog...
firefox-hoz egyedül ad-blockot rakom fel és sokkal lassabb mint chrome, amin jelenleg szintén van egy bővítmény.
Tehát aki nem használ addont, annak a Chrome tökéletes, aki meg igen annak is, mivel kb ugyanolyan alssú lesz addonokkal mint FF addon nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. axe
2009.11.19. 19:27
hát nem tudom nekem egyenlőre tökéletes az ntfs viszont apllera meg kevés program van (itt inkább játékokra gondolok mer programban mindenre találsz megoldást)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rini
2009.11.19. 19:33
Én meg egy ideje az IE8-at használom elsősorban és semmi bajom nincs vele eddig. Pedig régen a Firefoxot használtam legtöbbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zsottya
2009.11.19. 21:03
böngészésre elég sok program jó (a lassúságtól eltekintve) viszont fejlesztés szempontjából hatalmas szívás, hogy minden böngészdére megfelelően optimalizálva legyen egy oldal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Insignia
2009.11.19. 21:51
aztalin és notin ie8 nekem nincs gondom vele az oldalak azonnal megjelennek egy helyen használok csak operát az pedig a pda telefonom mert ott az esmertec java emuláló környezetében futtatott Opera Mobile 5 agyon veri a beépített explorert mind sebességben mind az oldal megjelenítésének módjában. szal a win7 után szeretettel várom a gpu gyorsított ie9-et!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. arkman
2009.11.19. 22:45
rini: Nekem még nem lassult be a Chrome (legalábbis érzékelhető mértékben nem, viszont memóriát többet használ.), pedig van ezen már egy rakás kiegészítő (web dev,gestures,ad és flashblock,fordító, és még vagy 5 másik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gabf
2009.11.19. 22:51
ez jó gondolat az ms részéről. már csak egy kérdés merül fel bennem: szép és jó, de mennyit fog megenni a memóriából valamint a többi fejlesztő mit fog lépni?
tényleg jó előrelépés le a kalappal, de mire kijön használhatóként (nem béta), addigra kijön a crome vagy ff olyan böngészője ami szintén támogatni fogja.

tévedjek ezen gondolatommal és akkor valamiben fel is nézek a m$-re.

én operába nyomom, amikor karaktereskedem akkor meg lynx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LavX
2009.11.19. 23:22
Szerintem az MS azonnal le fogja védeni mindenhogyan ezt a technológiát(illetve a browser GPU használásos módot), hogy a többiek ne lophassák el az IE 9 debütálása előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mcganyol
2009.11.20. 09:30
ilyesmit nem lehet szabadalommal védeni...

nehéz az ms helyzete, mert az emberek többségének a fejében az explorer = ie6 anélkül, hogy ezt tudnák. az pedig nem volt jó
talán a win7 terjedésével és az ie8-al visszaáll valamennyire a böngészőjük ázsiója.

nagy öröm látni, hogy bebukott az ms böngészős üzletpolitikája az alternatívokkal szemben. kicsit elkényelmesedtek a netscape lenyomása után, de úgy tűnik lassan észbe kapnak és tesznek is azért, hogy az emberek az ő programjukat használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nucleon
2009.11.20. 10:11
Nah, remek, használni ugyan nem fogom, a róka sokkal jobb, de ha ez kijön, akkor jó lenne, ha betiltanák végre a 6-os sexplorert
Annyira rossz, hogy mindig csomó idő megy el egy honlap fejlesztésénél arra, hogy jó legyen 6-os IE alatt...

De persze tudjuk hogy ilyen soha nem fog történni... Inkább meg kéne valahogy mutatni a 6os IE használóknak, hogy van jobb is annál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. straw
2009.11.20. 10:11
rini: Mit vársz egy böngézőtől?

Sztem alapkövetelmény hogy gyors legyen és a Chrome az. Klikk és már indul is a mozilla meg még legalább 10sec még 1 C2Q-on is.

Az IE8 nekem is szimpi csak MS, és már régen nem használok MS bömgészőt, sztem túl van bonyolítva. Én személy szerint chrome és opera párti vagyok, mellesleg az opera is bonyolult ha be kell állítani valamit de azt nagyon ritkán kell mert alapból szinte minden be van lőve, viszont nagyon gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. alex1224
2009.11.20. 10:32
nem kötöszködésből de nekem 1mp alatt jön be a mozilla Athlon x2
10mp alatt anyámnak jön be a p3-as on
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. straw
2009.11.20. 10:37
Úgy tűnik a vörösök jobban bírják a rókákat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rini
2009.11.20. 10:38
Mit várok? Hát elsősorban legyen biztonságos és stabil az alkalmazások terén (mimnél több utólag beépülő add rontja a biztonságot és a sebességet). A második hogy a lehető legtöbb beépített alkalmazást tudja kezelni rendesen különböző kiegészítők nélkül és legyen kényelmes és testre szabható a kezelése. Harmadszor, hogy legyen gyors az alkalmazások futtatásában.(Megjegyzem az IE8 is nagyon gyors).

Azért nem kell lenézni az IE6-ot. Az IE6 is jó és korszerű volt a maga idejében csak elszállt felette az idő. A mai korszerű böngészők is ugyan olyan rosszak lesznek 10 év múlva mint az IE6 napjainkban. Még 10 évet sem adok nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. FarLT
2009.11.20. 10:42
Ha 10 sec lenne ami mellesleg 3 (C2D 8200, 1 év+ -os Vistán) akkor is simán megérné, mert nem az érdekel hogy mennyi idő alatt jön be (csak az első indítás hosszabb utána minden további Klikk és megy) hanem az hogy nem kérdezi meg fölöslegesen hogy : Akarod? Tuti akarod? Biztos vagy benne? BiztosBizos??? Lehet én is használnék IE-t ha lenne benne egy csúszka a biztonsági beállítások mellett amin az áll hogy: 1,Gyökér vagyok védj meg 2, Egész jól megy ez a netezgetés 3, Már majdnem elboldogulok segítség nélkül is 4, PowerUser... Amit nyomok azt akarom, csináld és ne kérdezz!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. straw
2009.11.20. 11:08
rini: Ebben teljesen egyet értek veled, pont leírtad a firefox hátrányait, és én ezekért nem használom.

Nekem a böngészőbe nem kell add-on, minek? Akkor már inkább kliensprogikat használók. Ezért birom a chrome-ot, semmi csicsa csak a lényeg és ami a legfontosabb, ha elszáll egy lap nem omlik össze az egész mint a többi böngésző, csak az adott lapot kell újratölteni (még csak be sem kell zárni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2009.11.20. 12:11
straw - Az IE8-nál sem omlik össze ha elszáll egy lap, sőt több lapnál sem. Az egyik ok amiért ezt használom mostanában, hogy a böngésző használatakor én nem legozni akarok a beépített modulokkal hanem használni akarom. Persze van előnye és hátránya is a beépülő moduloknak, de mint mondtam én használni akarom és nem legozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2009.11.20. 18:57
doktorovics az IE8 nagyon is jó böngésző lett csak azér használok chrome-ot mer 1Mbps-es a netem és eléggé szükség van arra a + másodpercekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.11.21. 11:32
doktorovics - Én az IE8-at használom melesleg próbáltam a Chromeot is. Mégis az IE 8 mellett döntöttem mert számomra a Chrome túlságosan fapados, akkor ezek szerint a Chrome is sz*r? Az ilyen állítás, hogy sz*r volt, sz*r és sz*r lesz egy kicsit rövidlátásra vall. Ez ahhoz hasonló mintha az állítanád, hogy vettem egy Sony tévét de elromlott és ezért többé nem veszek ilyen gyártmányú tv-t mert sz*r volt, most is az és az is marad. Másrészt a maga idejében az ie6 is jó volt. Kíváncsi lennék a ma általad modernek titulált Chrome-ra 10 év múlva mit mondanál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2009.11.22. 19:31
Fapados vagy nem, szerintem az Internet Explorer a világ legidegesítőbb böngészője. Ha olyanja van, akkor be sem tölt semmi, ha olyanja van akkor megjelenik egy hibaüzenet és kidob a francba stb... a hiba pedig nem az én gépemben van mert mindenhol ezt csinálja. Csoda hogy 9 részt megélt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2009.11.23. 21:10
Az Internet Explorer hibát észlelt, ezért leáll... mindig a legjobbkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meehi
2009.11.26. 12:19
Használjatok SlimBrowsert, és ha összemlana az összes nyitott oldalad, akkor sincs para, mert következő indításnál vissza tudod állítani mindet egy gombnyomásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!