iPon Hírek

iFixit: Az androidos táblákat könnyebb javítani

Dátum | 2013. 03. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Sok esetben a legújabb készülékeket csak az alapján rendezik be, hogy a lehető legvékonyabbak és legkönnyebbek legyenek úgy, hogy annak a felhasználó ne lássa kárát. Mindaddig ez működhet is, amíg el nem romlik valami a gépezetben. Ekkor viszont csúnya meglepetések érhetik a vásárlókat. Ha esetleg valakinek nem cseng ismerősen az iFixit neve, ez egy olyan elemzői csoport, akik nemcsak a specifikációkból szeretik megismerni egy gép belsejét, hanem a saját szemükkel szeretnék látni, mit rejtenek ezek a borítás alatt, és mennyire könnyű szétkapni őket. Ebben a műveletben nagy gyakorlatot szereztek az évek során, hiszen elképesztő mennyiségű gép fordult már meg náluk. Most a korábbi tableteket vették ismét górcső alá, és állították őket a szerelhetőségüknek megfelelően sorba.

Az egytől tízig terjedő skálán pontozott eszközök között érdekes konklúziót lehet vonni. Az átlagos öt pont vízválasztó az Android és a versenytársak között, ugyanis a jól szerelhető masinák között mindössze az első generációs iPad szerepel a konkurenciától, hat pontot bezsebelve, minden máson a Google operációs rendszere dolgozik ebben a régióban. Az Apple és a Microsoft megoldásainak java tehát nem éri el az öt pontot sem, vagyis nem éppen javíthatóra lettek tervezve. A legrosszabbul a néhány hete leleplezett Microsoft Surface Pro szerepelt; egyetlen pontot kapott. Ezt a gépet az iFixit leírása alapján elképesztő mennyiségű ragasztó tartja össze, és már a készülékház felnyitása is veszélyes művelet a kijelző kábeleire nézve. A már említett iPadet leszámítva minden Apple gépezet két pontos produktummal áll a Surface mögött. Az iFixit ezeknél is sokallja a ragasztó mennyiségét, és állításuk szerint az előlapi üveg is meglehetősen törékeny. Az Androidhoz tervezett táblák között a leggyengébb láncszem az Amazon Kindle Fire HD, amelyet ugyan egyszerű felnyitni és a belsejében is többnyire rend van, de a kijelző egybe van építve az előlapot lefedő üvegréteggel. Erre öt pont járt. A legjobbnak pedig a Dell XPS 10-et ítélték, kilenc ponttal áll a lista élén. A kijelző ugyan itt is egyben van az előlappal, ám a felnyitása mindennél egyszerűbb, az alkatrészek cseréje könnyű és a kábelek is fel vannak címkézve a színkódozott csavarok mellett. Akik vásárlás előtt állnak, talán nem árt, ha vetnek egy pillantást a teljes listára, amit az iFixit weboldalán találhatunk meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. jozsefm
2013.03.03. 12:56
Teljesen uj, és ilyen sérülékeny eszköz esetében nagyon is fontos szempont, amit a reklámhadjáratokban sosem látunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vivanto
2013.03.03. 13:04
Melyikre gondolsz sérülékeny alatt? Az ipad, ami kibírja ha lefagyasztják, megsütik, ledobják és leöntik, vagy a surface, amin tojást is süthetsz? Most figyelmen kívül hagyom a tesztek brutalitási szintjének különbségét, utóbbi röhögve kibírja mindazt amin az ipad átesett, de erre bárki rájöhet a videók láttán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kolondrum
2013.03.03. 13:11
Én ezt mennyire régóta fontosnak tartom.... Sőőt telefon váráslás előtt utána is nézek a szerelhetőségnek és az alkatrész ellátottságnak. A Nokia 808 nagyon egyszerűen szerelhető, erről meg is győződtem, csak az alkatrészek beszerzése rémálom. Alig van benne ragasztó, minden csavaros és pattintós. Egy lumia XXX vagy csak egy sima nokia E7-es azért már tud fejfájást okozni és nem feltétlenül a sok ragasztó miatt. Sokan ***** erre pedig nem kéne, bár emberfüggő akarja ő maga javítani vagy beviszi a sok barbár technikus keze közé. Lásd: Cordon Electronics - SonyE szerviz. Helló belló mondtam h ahol tudok beéltek csípek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2013.03.03. 13:37
Magát a mércét objektívnek érzem, de a konklúzió relevanciáját már megkérdőjelezhető.

Maga az iFixit a példa arra, hogy aki bele mer nyúlni a kütyüjébe, annak mindent a kezébe adnak, alkatrészt és lépésenkénti leírást egyaránt. Aki csak ritkán javít, annak nincs gyakorlata, mindenképp sokáig fog tartani, aki meg gyakran javít, annak relatíve nagy gyakorlata van, az iPad kijelzőt is lazán lekapja, szóval a sor végén az a kérdés, hogy az alkatrész mennyibe kerül.

Aki meg nem javítja a kütyüket, és úgy érzem, hogy ez a felhasználók döntő többsége, annak teljesen mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2013.03.03. 17:56
vivanto: Szerintem jellemzően nem a lefagyasztott, megsütött, ledobott, leöntött és tojássütőként használt eszközöket javítják, hanem azokat, amikben valami elromlik.
Amúgy nem hinném, hogy bármely gyártó manapság a szerelhetőségre törekedne, inkább a szerelhetetlenség a fő szempont, hisz a garanciaidő végéig a legtöbb készülék kibírja, utána meg egyszerűbb cseréltetni a vevővel. Az is ezt mutatja, hogy inkább a drágább eszközöket nehezebb javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2013.03.03. 18:57
140-160°C tészták is sülnek ... forrasztási pontok meg ~230°C fok körül vannak ha jól tudom ... szóval csak egységesen felhevült az akku mentes tábla ... húzta is az időt a hűlés miatt és majd tápról elindult ... jókat röhög , hogy mekkora ....ok vannak akik majd kipróbálják és rinyálnak , hogy nemigazzzz vazz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.03. 19:59
És azt kibírja, ha 1,5 m-.ről a sarkára ejtik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hunmyke
2013.03.03. 20:53
tyaty, arra a Panasonic fejleszti Toughpad-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto
2013.03.03. 23:04
@freyr
Ebben teljesen egyet értek veled, különösen aggódok a surface pro miatt, ahol aktív hűtés van, tehát a napjai megvannak számlálva. Az én postom a sérülékenységre vonatkozott, nem a szervizelhetőségre.

szerk:
@_DiEGO_
Fahrenheitben volt megadva, az a 250 kb ~120°, a jobb minőségű forrasztások 300° körül olvadnak meg, de szerintem a belsejében nem lehetett ennyi mert a szalagkábelek nem bírták volna.

Mellesleg egyes elvetemültek pont hogy sütőben szoktak reflowingot végrehajtani, lehet itt is ez történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2013.03.04. 05:11
Itt azon van a hangsuly hogy ha mondjuk a kepernyo serult akkor nem eri meg beadni javitani!Mert eszmeletlen draga!A glass es a kepernyo egy uj keszulek 60%-at teszi ki!Tehat itt mindenki dontse el mit akar csinalni!En pl ebay-en rendeltem uj glasst es en csinaltam meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!