iPon Hírek

"Igazi kék" alapanyag OLED-ekhez

Dátum | 2008. 11. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az OLED-képernyők valóban igen szép és hatásos darabok, de egyelőre még számos olyan nehézséggel küszködnek, amelyek meggátolják őket abban, hogy valóban beléphessenek a piac forgalmának fősodrába. Ez egyike például az, hogy meglehetősen nehezükre esik rendes kék fényt előállítani.

Márpedig tudjuk, hogy vörös, zöld és kék egyaránt elengedhetetlenül szükséges a jó TV- és monitorképekhez; hiába teljesen jók az OLED-ek az első kettőben, ha a harmadik hiányzik. Ezt a hátrányt azonban láthatólag sikerült végre kiküszöbölnie egy dél-koreai kutatócsoportnak.

Tették ezt méghozzá oly módon, hogy kikísérleteztek egy megfelelően hatékony, "igazi kék" anyagot, amelynek felhasználásával a fent említett hiányosság már orvosolható, így az OLED-ek végre egy jelentős lépést tehettek előre.

A fejlesztés a Pusan Nemzeti Egyetem kémiaprofesszorának, Dzsin Szung-Honak köszönheti, aki arra is rámutatott, hogy az új anyag egyben az OLED-ek energiahatékonyságát és -takarékosságát is javítja.

Egy gonddal tehát kevesebb, bár azért még így is maradt megoldásra váró feladat - de legalább egy lépéssel már közelebb került az OLED-ek ideje.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.11.24. 20:42
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!